Det begynte med en diskusjon på Facebook om manglende dekning av Nigeria i store norske medier. Dersom noen ville finansiere turen, skrev redaktør Maren Sæbø i Verdensmagasinet X at hun godt kunne reise.
– Det ble litt bordet fanger, sier hun.
Spleiselag
Dersom Sæbø klarer å samle inn 20.000 kroner i løpet av de neste ti dagene, reiser hun sørover 26. juni for å dekke konflikten nord i Nigeria.
Og det går trolig veien. I løpet av noen formiddagstimer mandag tikket innsamlet beløp sakte, men sikkert opp fra 5.000 kroner til over 7.000. Aksjonen gikk online søndag.
– Jeg er ikke begynt å pakke, men jeg må begynne å tenke på visum.
Trolig er det første gang at et journalistisk prosjekt blir finansiert på denne måten i Norge. Men den to uker lange reportasjeturen kommer til å koster mer enn 20.000 kroner. De andre kostnadene skal dekkes gjennom salg av saker til andre medier enn der Sæbø jobber.
– Det blir et spleiselag. Verdensmagasinet X har fortsatt arbeidsgiveransvar, men jeg bruker jo min ferie.
Redaksjonell frihet
Det er Geir Rognlien Elgvin som tok initiativ til aksjonen. Han har tidligere jobbet for Statoil i Nigeria, og jobber nå for Aker Solutions-eide Aker Oilfield Services som er leverandør til oljeindustri i Nigeria. Det var han som på Facebook etterspurte bedre dekning av landet i norske medier.
Sæbø sier hun har diskutert problematikken rundt rollen med initativtageren.
– Det er åpenbart at jeg skal ha full redaksjonell frihet. Hvis selskapene skulle bidra direkte til innsamlingen, må jeg ta en ny runde med meg selv.
– Kunne Aker Solutions sponset en reportasjetur for Verdensmagasinet X til Angola?
– Nei.
Personlig integritet
Medieprofessor Charles Melvin Ess ved Universitetet i Oslo har skrevet bok om etikk i digital journalistikk. Han sier det er knyttet etiske problemer til crowdfunding, men at problemene er de samme som har eksistert med tanke på finansiering av journalistikk siden 1800-tallet.
– Problemene er ikke typiske for crowdfunding. De journalistiske idealene som objektivitet, presisjon, balanse og rettferdighet har utviklet seg over lang tid. Du må alltid tenke på innflytelsen penger har på journalistikken, sier Ess.
Han viser til at det for seere og lesere er kjent hvilke posisjoner Fox News og Klassekampen har gjennom finansieringnen. Men denne gjennomsiktigheten mener han forsvinner gjennom crowdfunding.
– Problemet er at det skjer skjult.
– Hva kan journalister gjøre?
– Det er et godt spørsmål, men det er vanskelig. Journalister er under massivt press. Det koker ned til personlig integritet, og å stå mot press.
Skjult
Ess mener det ikke er mulig for journalister å fjerne vinkling eller såkalt bias totalt, men at det er mulig å være åpen om hva det er og hvor biaset kommer fra.
– Problemet med crowdfunding er de skjulte pengekildene.
På nettstedet for innsamlingen oppgis navnet til de som gir penger. Sæbø sier hun ikke føler hun har noen ytterligere forpliktelser overfor bidragsyterne utover hva som står der.
– Det journalistiske fra turen, er det i god presseskikk Maren Sæbø som bestemmer. Sæbø drar uten lønn fra crowdfundingen, mens inntekter fra salg av produsert materiale til medier, står Maren Sæbø fritt til å fakturere, heter det på nettstedet
Sikkerhet
Nigeria passerte nylig Sør-Afrika som Afrikas største økonomi. Norge eksporterte i 2012 for 1,8 milliarder kroner til landet. Sæbø sier hun ikke skal dekke oljeindustrien og norske interesser under sommerens reportasjetur.
– Jeg vet ikke om jeg kommer meg til Nord-Nigeria, men jeg starter i Abuja. Jeg skal dekke det som er skjedd i kjølvannet av kidnappingen.
Hun legge til at de norske interessene er dekket tidligere, under en reportasjetur til den tidligere hovedstaden Lagos.
Sikkerhetshensyn er grunnen til at reporteren ikke vet nøyaktig hvor hun kommer til å reise før hun er i hvedstaden Abuja.
– Som ved reise i andre konfliktområder i Afrika, både Nord-Nigeria og deltaet regnes blant disse, må sikkerhetssituasjonen vurderes fortløpende. Og sikkerhetsituasjonen kan forandre seg svært raskt. Jeg har opplevd, i Bayelsa i Nigerdeltaet, at situasjonen forandrer seg i løpet av en dag. Så å lytte til de råd man kan få er viktig, og også å innhente informasjon om situasjonen fortløpende.
Boko Haram står sterkest nordøst i landet.
Aspirerende verdensmakt
Nigeria-ekspert Morten Bøås, som til daglig jobber som forsker i NUPI, sier at landet er mer enn Boko Haram og olje i Niger-deltaet.
– Nigeria er en stormakt i Afrika og en aspirerende stormakt i verdenssamfunnet.