Mener statsråden dytter avisen over stupet
Nå setter støttemottakerne sin lit til Venstre og KrF. - Hvis ikke ser det mørkt ut, sier BA-redaktør.
Det er klart at regjeringen ønsker å redusere produksjonstilskuddet med 50 millioner kroner neste år. Det tilsvarer en reduksjon på 16 prosent sammenlignet med inneværende år.
I Nationen settes budsjettarbeidet nå på hodet. I Dagens Næringsliv ble det kjent at avisen mister 4,5 millioner kroner i produksjonstilskudd i inneværende år, som følge av bortfallet av kompensasjonsordningen for statlige annonser. Etter å ha lest regjeringens støtteforslag må ledelsen i avishuset begynne budsjettarbeidet med åtte millioner færre kroner å rutte med om det blir Stortingsflertall for regjeringens kuttforslag.
- Jeg tror ikke KrF og Venstre vil være med på kutt på 50 millioner. Hvis det blir stående, vil det være svært dramatisk, sier sjefredaktør Mads Storvik.
Har kuttet kraftig
Han karakteriserer kuttene som dramatiske og at de ikke bør kunne gjennomføres uten at overgangsordninger er på plass.
I pressemeldingen viser kulturministeren til at avisbransjen økte sitt driftsoverskudd med 19 prosent fra 2012 til 2013, og at de 140 avisene som mottar støtte hadde et bedre år i fjor enn i 2012.
Om statsrådens argument om bedre år i fjor enn 2012 viser Storvik til særlig én årsak:
- Hovedgrunnen til at vi presterer et slikt resultat er at vi har kuttet dramatisk i antall ansatte.
Nationen reduserte bemanningen med 20 årsverk fra 2008 og frem til i dag. Det tilsvarer omtrent halvparten av staben.
- Hadde vi ikke bygget opp godt med egenkapital over mange år, ville statsråden dyttet Nationen ut over stupet uten fallskjerm. Vi måtte vurdere hele avisens eksistens.
Lite følsom bransjeminister
Konsernsjef i Mentor Medier og sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, sier til Journalisten at budsjettforslaget viser en statsråd som er standhaftig i sine kuttønsker, samtidig som hun har gått på nederlag med støttetak.
- Widvey og regjeringen bruker pressepolitikken til å hilse hjem til sine velgere, men denne strategien vil påføre henne mange nederlag i Stortinget, sier Simonnes.
Mentor Medier eier Dagsavisen, Vårt Land og Rogalands Avis. Til sammen mottar konsernet i underkant av 100 millioner kroner i direktestøtte fra staten.
At Widvey viser til at 2013 for mange aviser var bedre enn 2012, mener han er et tynt argument for å kutte i direktestøtten.
Kan miste 17 mill.
- Utviklingen i perioden fra i fjor til i dag har vært grusom. Utsagnet vitner om en lite følsom bransjeminister som ikke ser det som faktisk skjer, men bare tviholder på tallet hun er kommet fram til. Det er skuffende at hun ikke tar hensyn til realitetene i bransjen.
For de tre avisene tilsvarer kuttet rundt regnet 17 millioner kroner, avhengig av flertall i Stortinget.
- Jeg er mindre urolig i år enn i fjor høst. Vi har erfaring for hva som skjedde i Stortinget i fjor. Venstre og KrF vil sørge for at dette kuttet ikke gjennomføres, sier Simonnes.
Kan bli mørkt
I Bergen mottok nummer to-avisen BA like under 31 millioner kroner i støtte i 2013. Får regjeringen flertall for kuttforslaget betyr det i overkant av 5 færre støttemillioner i kampen mot BT.
Sjefredaktør Anders Nyland sier han likevel er optimist og setter sin lit til at Venstre og KrF hindrer at kuttene får flertall.
Han sier at det var ikke flertall i fjor, og siden Stortinget ikke er endret fra da, regner han med at det heller ikke er flertall i år.
- Vi satt i budsjettmøte da disse tallene kom. Vi leter allerede etter noen millioner for å få budsjettet for neste år til å gå i balanse, om vi må lete etter ytterligere fem ser det ganske mørkt ut.
I så fall vil det bety diskusjoner om nedbemanning og eventuelle kutt i papiravisens utgivelsesfrekvens.
Satser på mellompartiene
I Mediebedriftenes Landsforening er man skuffet over statsråden. Med kutt og ingen momsordning i 2015 virker det på styreleder Didrik Munch som Widvey ikke har forstått hvor alvorlig situasjonen er.
- Å kutte 50 mill. i pressestøtten er dramatisk. Nå burde den plattformnøytrale pressestøtten fått virke og gi forutsigbarhet. Kuttforslaget gjør den digitale innovasjonen i, spesielt de mindre mediehusene, vanskeligere, sier Munch.
Også Munch og MBL setter sin lit til at mellompartiene gir regjeringen kamp om mediebudsjettet.