Tillitsvalgte frykter nye kutt

Så langt i år har 130 ansatte valgt å slutte i Schibsteds norske mediehus, viser gjennomgang.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Konserntillitsvalgt i Schibsted, NJ-veteranen Sven Arne Buggeland, mener at det er grunn til å frykte ytterligere nedbemanning i flere av konsernets redaksjoner.

[quote:1-right]

– Og da er det fare for at det vil skje ved hjelp av dårligere avgangsvederlag. Det går i retning av styrte sluttpakker og oppsigelser. Kampen kommer til å stå mellom kompetanse og ansiennitet, framholdt Buggeland da han mandag orienterte Norsk Journalistlags landsstyre om nedbemanningssituasjonen i Schibsted Norge.

[factbox:1-left]

Stemningen på bånn

Det gjorde han sammen med Sven Arthur Ljosland, lederen av redaksjonsklubben i hardt rammede Fædrelandsvennen. Ljosland beskrev klare tegn til slitasje i redaksjonsklubben underveis i årets kutt- og nedbemanningsprosess. Stemningen falt til et lavmål da ledelsen presenterte det nye organisasjonskartet i august. Det innebar at 38 årsverk ville forsvinne i Fædrelandsvennen, derav 22 redaksjonelle.

– Alt humør forsvant. Oppgittheten preget medlemmene. Det var ikke en gang en antydning til galgenhumor, fortalte Ljosland på landsstyremøtet.

[quote:2-right]

Han understreket at redaksjonsklubben la vekt på å ikke legge noe som helst press på enkeltmedarbeidere for å få dem til å vurdere å ta sluttpakke.

36 må slutte

I forrige uke forhandlet klubben fram en enighet med ledelsen om å begrense kuttet i redaksjonen med to årsverk, slik at tallet ble redusert fra 22 til 20. Totalt fjernes 36 årsverk i Fædrelandsvennen, pluss 28 årsverk som følge av at Schibsted Norge ved nyttår legger ned sitt trykkeri i Kristiansand.

På Journalistens interaktive nedbemanningskart kan du se hvordan kuttene i Fædrelandsvennen rammer de ulike avdelingene.

Noen har fått jobb

De første som omfattes av årets nedbemanning forlater Fædrelandsvennen nå til helgen.

[quote:3-left]

– Noen av de redaksjonelle medarbeiderne som slutter har skaffet seg ny jobb. To mellomledere starter eget mediebyrå, én går over til å bli selvstendig næringsdrivende innen journalistikk og én har fått jobb i reisebyrå. Tre-fire journalister starter på utdanningsløp. Av dem har én allerede sikret seg jobb i omsorgsyrket i etterkant. Ingen av dem ser ut til å fortsette i mediebransjen. Det gjelder også for en journalist som er lærerutdannet og nå har søkt på jobber i skolen, forteller Ljosland til Journalisten.

De øvrige som nå slutter i redaksjonen har foreløpig ikke noen ny jobb å gå til. Tre medarbeidere har avtalt å gå av med Avtalefestet pensjon i 2017.

Fra 700 til 670 NJ-medlemmer

Konserntillitsvalgt Buggeland presenterte et helhetsbilde av nedbemanningsprosessen i Schibsted Norge-konsernet. Han viste til at det ved siste årsskifte var 660 NJ-medlemmer i Schibsteds norske regionaviser, pluss 40 i lokalavisene.

– I overkant av 30 må nå gå med sluttpakker og gavepensjon. De utgjør altså i underkant av 5 prosent av Schibsted-journalistene.

Totalt 130 går

Totalt er det så langt i år avklart at i overkant av 130 ansatte slutter i Schibsteds norske mediebedrifter. Tallet inkluderer noe naturlig avgang, men de aller fleste forlater jobbene sine med sluttpakker eller gavepensjon. Antallet gjenværende ansatte i Schibsted Norge-bedriftene ligger på om lag 3.000.

– Det er konsernets avishus på Sørlandet og lokalavisene rundt Bergen som er hardest rammet i årets prosess, sa Buggeland.

Han presenterte følgende oversikt over den pågående nedbemanningen i Schibsted Norge:

* 36 årsverk i Fædrelandsvennen

* 28 årsverk i Schibsted Trykk i Kristiansand

* Om lag 20 årsverk i Fædrelandsvennens datteraviser: TV Sør, Radio Sør, Lindesnes, Lister (tidligere Farsunds Avis), Søgne og Songdalen Budstikke og Kristiansand Avis

* 12 årsverk i Bergens Tidendes lokalaviser rundt Bergen: Bygdanytt, Strilen, Askøyværingen og Vestnytt

* Om lag 18 årsverk i Bergens Tidende (ikke-redaksjonelle stillinger) og 12 årsverk i Stavanger Aftenblad (som har varslet kutt av ytterligere 5-10 redaksjonelle årsverk)

* Om lag 10 årsverk i Aftenposten

Frykter hardere linje

Buggeland trakk fram oppsigelsen av en typograf i Stavanger Aftenblad. Saken ender sannsynligvis i arbeidsretten som følge av uenighet om bruken av ansiennitetsprinsippet.

[quote:4-right]

– Dette er en utvikling som har spredt uro også langt inn i redaksjonsklubben, poengterte Buggeland.

Han er derimot godt fornøyd med at årets nedbemanningsprosess ikke er sentralstyrt av konsernledelsen, men er overlatt til ledelsen i de enkelte mediehusene.

– Dermed har vi fått en bedre prosess enn vi hadde for to år siden. Foreløpig er vi kommet i mål uten bruk av oppsigelser i redaksjonene. Men tilpasningen til den digitale utviklingen løper hele tiden. Alle de store Schibsted-bedriftene er i gang med nye organisasjonsutredninger som kan lede til ytterligere nedbemanning.

Også Ljosland benyttet anledningen til å rose samarbeidet med den lokale ledelsen i Fædrelandsvennen i forbindelse med årets kuttprosess.

Litt optimisme

Buggeland rundet av med en optimistisk betraktning på vegne av sine medlemmer:

– Schibsted er bedre rustet enn andre mediekonsern til å takle omstillingen, både nasjonalt og internasjonalt.

Powered by Labrador CMS