Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Offentliggjøring av reintallene til hver enkelt reineier i Finnmark og Nord-Troms har skapt en enorm debatt- og kommentarstorm på Facebook og Twitter.
Annonse
– Jeg trodde ikke mine egne øyne, og ble helt paff, da jeg så at tallene ble publisert på NRK i går. Dette er jo tall som er unntatt offentligheten, uttalte Marit Kirsten Anti Gaup til NRK Nordnytt torsdag.
– Klag til PFU
Anti Gaup, som er sametingsrepresentant for Arbeiderpartiet på Sametinget og mor til en reineier, oppfordrer folk til å klage NRK inn for Pressens Faglige Utvalg.
Bakgrunnen for bråket i Finnmark er at NRK Sápmi onsdag publiserte reintallene. Ifølge oversikten har mange reineiere som skulle ha redusert størrelsen på flokken, gjort det motsatte.
NRK begrunner publiseringen av tallene med et behov for å dokumentere at mange reineiere har posisjonert seg før staten som ventet setter i verk straffetiltak.
Administrerende direktør i Landbruksdirektoratet, Jørn Rolfsen, sier til NRK Nordnytt at han ble overrasket over at reintallene for hver enkelt reineier ble publisert. Han er ikke enig i at tallene er av allmenn interesse.
[quote:1-left]
Annonse
Taushetsbelagt
Informasjon om antall rein er i dag underlagt taushetsplikten i henhold til Reindriftsloven kapittel 2.
– Offentliggjøringen av tallene er ikke bra, og jeg håper mange anmelder NRK til Pressens Faglige Utvalg, sier Anti Gaup.
Hun får støtte av mange på både Facebook og Twitter, mens andre mener det er på tide med mer åpenhet rundt reindrifta.
Redaktør i NRK Sápmi, Nils Johan Heatta, sier til egen redaksjon at bakgrunnen for at de valgte å publisere tallene, er at de dokumenterer hva som har skjedd, og skjer, i reindriftsnæringen i forkant av en lovpålagt reintallsreduksjon.
Støtter NRK
Nils Øy, medlem av Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg, sier til NRK at mediene ikke har taushetsplikt. Øy støtter redaktør Nils Johan Hættas syn på publiseringen.
– I utgangspunktet betyr ikke taushetsplikt at ting ikke kan publiseres i mediene. Taushetsplikten er noe som påligger de som er ansatt i offentlig forvaltning i forhold til de opplysningene som er definert som taushetsbelagte, sier Øy.
Jan Gunnar Furuly. Foto: Martin Huseby Jensen
Annonse
– Banebrytende
Jan Gunnar Furuly, journalist i Aftenposten med røtter i Finnmark og leder av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse, støtter også NRK Sápmi fullt ut.
[quote:2-right]
– Dette er banebrytende og god journalistikk av Eilif Aslaksen, som har god kjennskap til reindrift og som også tidligere har levert mye god journalistikk om temaet. Det er udemokratisk å forvente - fordi det har vært den gamle skikken - at samiske journalister ikke skal publisere slike tall. Til de som mener dette må jeg bare si: Velkommen til det 21. århundre, sier Furuly til Journalisten.
Han dekket selv reindriftsbransjen som journalist i Finnmark Dagblad i andre halvdel av 1980-tallet. På sin Facebook-side skriver Furuly om saken:
“Folk må bare klage dette til Pressens Faglige Utvalg så mye de vil. NRK Sápmi vil aldri bli felt. Helt riktig å publisere reintallene i en situasjon der det er for mye rein i Finnmark og mange tydeligvis posisjonerer seg med større flokker enn de skal ha. Reindrifta har en unik maktposisjon. De har overforbrukt beitene i Finnmark i årevis og næringen der har vært preget av innbitt maktkamp siden 1980-tallet. Derfor må de tåle åpenhet. Glimrende stykke journalistikk av Eilif Aslaksen og resten av gjengen i NRK Sápmi.”
Blir offentlig?
Landbruksminister Sylvi Listhaugsier til NRK Sápmi fredag at regjeringen vurderer å endre på taushetsplikten om reintallene.
– Det er litt underlig at det ikke skal være åpenhet rundt disse spørsmålene, og derfor vil vi se nærmere på om det er grunnlag for endringer på det punktet. For vi er i utgangspunktet for åpenhet når det er hensiktsmessig i så stor grad som mulig, sier Listhaug.