Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
2014 var året da papiravisenes inntekter sviktet for alvor og trofaste medarbeidere forsvant ut døra i flokk og følge. Dermed forduftet også mye av den kollektive kompetansen i mediebedriftene.
[factbox:1-right]
Arbeidsgiverne og eierne, det vil i de fleste tilfellene si mediekonsernene, så seg ikke lenger råd til å beholde alle medarbeidere. De digitale inntektene øker, men ikke raskt nok til at eierne tar sjansen på å holde kompetansen innomhus til regnskapene igjen viser betryggende tall.
RA som unntak
På tampen av nedbemanningsåret 2014 er det få glimt av håp i den norske avisverden. Ett unntak er Rogalands Avis, som er blitt seigpinet igjennom mange år med stadig mindre ressurser. Nå er stemningen blant de ansatte lettet. De er blitt færre, men håpet er større enn noen få måneder siden.
– De ansattes perspektiv når det gjelder å beholde jobben er nå utvidet fra to måneder til to år, slår nyhetsjournalist Kjersti Riiber fast. Hun er eneste gjenværende kvinne i redaksjonen.
I høst sto den tidligere Apresse-avisa for alvor i fare for å dø. Redningen ble Dagsavisen, avisa som selv nekter å gi opp og som de siste par årene har drevet knoppskyting. Eirik Hoff Lysholm, publisher i Dagsavisen og nå også administrerende direktør i RA, vil etablere et A-pressen i miniatyr.
Dagsavisen har gått i pluss de siste årene. Mediehuset har satset penger på å gjenopplive avdøde arbeideraviser i Drammen og Moss og gjøre dem til sonede utgaver: Dagsavisen Fremtiden og Dagsavisen Moss Dagblad. Til neste år starter gjenopplivingen av Arbeider-Avisa i Trondheim. Det er ingen hemmelighet at Hoff Lysholm i tillegg ønsker seg den tidligere arbeideravisa Demokraten i Fredrikstad, men den ble for et par år siden overtatt av Agderposten Medier.
– Det hadde ikke vært penger til lønninger i september dersom vi ikke hadde kommet inn og overtatt RA, sier han.
[quote:1-left]
– Hoff Lysholm har gitt oss en ny gnist. Nå er vi optimister. Vi tror på den fornyede utgaven av RA, sier politisk journalist Stein Roger Fossmo. Han er superveteran med fartstid i avisa siden 1986.
Annonse
Nedbemanningsåret
Journalisten har mottatt og innhentet løpende rapporter om nedbemanningsprosessene i norske mediebedrifter de siste årene. I de mediebedriftene vi har oversikt over i skrivende stund er det nedbemannet 417 redaksjonelle årsverk i år.
Stavanger er en av byene som fortsatt har to konkurrerende papiraviser. Stavanger Aftenblad kuttet 16 årsverk i redaksjonen i høst, etter å ha nedbemannet med 13 i 2013. I fjor høst måtte RA si opp to skrivende journalister, en grafiker og en fotograf. Egenkapitalen var tapt etter en rekke år med dramatiske og økende underskudd.
[factbox:3-center]
(Se også RA-historikk nederst i artikkelen)
Fra sist årsskifte gikk RA ned fra seks til tre papirutgaver i uka og innførte betalingsmur for nettutgaven. Begge tiltakene gjøres om fra nyttår. Da styrkes redaksjonen med ett årsverk, som delvis skal brukes til en felles nett-tv-satsing for RA og Dagsavisen.
STRATEGEN: Eirik Hoff Lysholm tegner og forklarer fordelingen av lokalt innhold (grønt) og bidragene fra Dagsavisen i «Nye RA». Foto: Jan Inge Haga
Annonse
Mye lokalstoff
Hoff Lysholm lover at Dagsavisen skal satse seriøst på RA som lokalavis. Han har tilbrakt mandager i Stavanger i høst og er på plass når Journalisten kommer på besøk. Vi blir invitert inn en slags beskjeden kommandosentral, et møterom med en tavle som viser en detaljert oversikt over innholdsfordelingen i «Nye RA».
[factbox:4-right]
– Som nr. 2-avis under eget navn kan RA ha så mye eller lite egenprodusert stoff som de ønsker. Men papirutgavene skal inneholde like mye lokalt innhold som før. Det vil utgjøre minst 50 prosent i hver utgave. Sammen med stoffet fra Dagsavisen tror jeg at RA vil være en robust konkurrent til VG og Dagbladet, spesielt sør for Stavanger, sier Hoff Lysholm.
[quote:2-left]
Eierkonsernet Mentor Medier er den suverent største mottakeren av produksjonstilskudd fra staten. Via Dagsavisen og Vårt Land mottar Mentor i år 87 millioner av den totale potten på 307 millioner kroner. RA får utbetalt nær 12 millioner kroner i år.
– Hva sier du til dem i bransjen som ikke har noen tro på Dagsavisens prosjekt?
– Jeg skjønner ikke spørsmålet. Vi hadde egentlig ikke noe valg. Skulle vi bare legge oss ned og dø? Det er bedre å ha det gøy underveis og gå ut med et smell, enn bare å fisle ut. De sonede utgavene i Drammen og Moss har vært en vitamininnsprøytning for Dagsavisen. Jeg kan ikke si med sikkerhet at vi vil lykkes, men jeg håper det, poengterer Hoff Lysholm.
Dersom det ikke går som han håper i Stavanger, kan det bli aktuelt å omgjøre også RA til en sonet utgave som regnes inn i Dagsavisens eget opplag. Men RA som merkevare skal uansett leve videre.
Publisheren fastholder tidligere uttalelser om at knoppskytingen av papirutgaver er et ledd i en langsiktig plan om å sikre mediemangfoldet og dermed berike demokratiet. Dessuten mener han at prosjektet vil bidra til gjøre Dagsavisen bedre rustet til å leve videre i den digitale mediebransjen, også hvis pressestøtten faller helt eller delvis bort.
SLITEREN: RA-redaktør Bjørn G. Sæbø beskriver en fandenivoldsk innstilling hos seg selv og staben. Foto: Jan Inge Haga
Berg- og dalbane
I bokhylla på kontoret til redaktør Bjørn G. Sæbø troner en liten statue av arbeiderpioneren Marcus Thrane.
– Vi trenger ham kanskje mer enn noen gang, erklærer redaktøren, som beskriver en berg- og dalbanetilværelse siden han startet i jobben i 2008.
Redaksjonen er redusert fra godt over 20 til dagens 14,5 årsverk. Sæbø forteller om år med ekstremt mye omstillingsarbeid og stor slitasje i staben.
– Samtidig har det vært en ekstrem vilje her til å beholde humøret og jobbe for avisa. Man blir fandenivoldsk, slår han fast.
Det samme uttrykket bruker journalistveteran Fossmo.
[quote:3-left]
– All motgangen har ført til et veldig godt samarbeid på grasrota i redaksjonen. Samtidig får man en fandenivoldsk innstilling ved å være lillebror til Aftenbladet. Det verste for meg har vært usikkerheten i forhold til å beholde verdens beste og mest interessante jobb.
Er optimist
Fossmo var kulturjournalist i ti år, før han gikk over til å dekke lokalpolitikken for et år siden. Nå er han optimistisk på RAs vegne. Han betegner samarbeidet med Dagsavisen som et godt - og tvingende nødvendig - strategisk valg.
– Stoffet vi nå får fra Dagsavisen vil styrke oss veldig.
Det er Riiber enig i. Hun har vært ansatt i RA i åtte år, og er siden februar i år eneste kvinne i redaksjonen. Samtlige av de andre kvinnelige journalistene har av ulike årsaker sluttet de siste årene.
– Jeg er veldig glad for at vi får kommentarstoffet til Dagsavisen. Det er noe av det mest verdifulle for oss, ikke minst i papirutgaven. Det jeg frykter er at RA skal bli litt for lik Aftenbladet, ved at vi blir preget av lite tabloide Dagsavisen i både utseende og innhold.
[quote:4-right]
Økt trygghet
Nå venter Riiber at arbeidstempoet øker på ny når RA går tilbake til seks papirutgaver i uka. Hun poengterer at redaksjonen merker godt at noen av de mest erfarne journalistene er borte.
– Det svekker det sosiale limet i redaksjonen. Det har vært tøffe tider. Men nå har jeg stor tro på det Hoff Lysholm jobber med. Han har brakt en gnist inn i RA og alle føler seg trygge.
AVVENTER: Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad håper på mer konkurranse fra RA, også digitalt. Foto: Jan Inge Haga
Glad for konkurransen
[factbox:5-left]
Det har vært et hektisk år også for RAs konkurrent Stavanger Aftenblad. Staben ble nedbemannet med et 30-talls årsverk i høst, derav 16 i redaksjonen. Som Journalisten.no meldte i forrige uke varsler Aftenblad-redaktør Lars Hellenye bemanningskutt i 2015 og 2016.
Til tross for færre ressurser å kjempe med, sier Helle at han er glad for den skjerpede konkurransen fra RA. Han er imidlertid usikker på hensikten bak Mentor Mediers gjenoppliving av Fremtiden i Drammen og Moss Dagblad.
– Men når det gjelder RA så har det kanskje litt mer mening. Her går Dagsavisen inn i en etablert virksomhet som fortsatt har god standing.
Skapte “guts”
Helle sier at nyheten om at RA går tilbake til seks ukentlige utgivelser skapte litt «guts» både i RA og Aftenbladet, noe han synes er positivt. Også politikere i Stavanger har ifølge Helle sagt seg fornøyd med den skjerpede konkurransen.
Aftenblad-sjefen mener det i utgangspunktet er en fornuftig løsning at RA tilføres innhold fra Dagsavisen. Han ser ikke bort fra at en fyldig seksdages avis kan bidra til å stabilisere RAs opplag.
[quote:5-right]
– Men jeg har ingen tro på at de vil få en vekst i papiropplaget. Jeg har begrenset tro på at konseptet med å bruke mye av stoffet til Dagsavisen, selv om de har mange bra skribenter, kommer til å tiltrekke seg mange nye lesere. Det viktigste for en lokalavis er å ha lokal nyhetsjournalistikk, ikke nasjonale kommentatorer. Jeg håper at satsingen vil stimulere aviskonkurransen, men også at det bidrar til mer konkurranse digitalt. For RAs skyld håper jeg at det ligger en digital satsing her.
Det gjør det, ifølge Dagsavisen-sjef Eirik Hoff Lysholm.