Fra journalist til livredder

HELL (Journalisten): - Vi blir brukt av Hamas, innser VGs Harald Henden.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG-fotograf Harald Henden og Peter Beaumont fra The Guardian var invitert til Hellkonferansen lørdag for å dele sine erfaringer fra dekningen av Midtøsten-konflikten. I fjor sommer måtte de to omstille seg fra journalister til livreddere på sekunder, da barn som lekte på stranda i Gaza ble truffet av et bombeangrep.

- En av de verste krigsforbrytelsene i løpet av den 50 dager lange krigen, mener Henden.

De to beskrev et journalistisk arbeid som er blitt gradvis mer risikofylt de siste årene, også i Gaza.

Se videoinnslag nederst i artikkelen, der Beaumont forteller om nye utfordringer for utenriksreportere.

Førstehjelp

Henden innledet med et bildeforedrag om sterke menneskelige opplevelser under den siste krigen i Gaza. Han viste en rekke bilder som ikke var egnet for publisering i VG, blant annet av døde barn.

[quote:1-right]

I en dramatisk og presset situasjon bidro Henden og Beaumont til å hjelpe skadde og drive førstehjelp på en gutt med bombefragmenter i brystet. Gutten overlevde.

- Når man opplever slikt så kommer det humane først og journalistikken i etterkant for meg, sa han.

Henden har fått den Store Journalistprisen, og er premiert mange ganger nasjonalt og internasjonalt for sine bilder fra konflikt- og katastrofeområder verden over. Han har samarbeidet med Beaumont i dekningen av Midtøsten-konflikten de siste 15 årene. Beaumont er tidligere utenriksredaktør og nå Jerusalem-korrespondent i The Guardian.

Risikabelt arbeid

De to beskrev en risikabel og sikkerhetsmessig svært utfordrende arbeidssituasjon i Gaza. Derfor slår pressefolkene seg sammen når de skal på farlige oppdrag.

- Det er en stor fordel å jobbe sammen med gode kolleger som man kjenner og som har erfaring med farlige situasjoner. Hvis man blir truffet så kan du også stole på at de vil få deg til sykehus før du blør ihjel, sa Henden.

[quote:2-left]

Han kom også med en interessant erkjennelse, sett i lys av debatten om Midtøsten-dekningen og faren for spredning av propaganda via nyhetsjournalistikken.

- Om ikke direkte, så blir vi brukt av Hamas for å vise verden hva som foregår.

Dårlig smak

Henden poengterte at han derfor ofte har en dårlig smak i munnen når han og andre pressefolk er tilkalt for å formidle tragiske konsekvenser av krigshandlingene inne i Gaza. Journalistene og fotografene befinner seg i en Catch 22-situasjon, mener han. De vet at om de ikke selv formidler historiene, så gjør andre medier det.

Beaumont beskrev situasjonen for journalister som vesentlig farligere enn tidligere.

[quote:3-right]

- Jeg har dekket hendelsene i Tunis, Libya, Irak og Egypt, og har merket at journalister er mer utsatt for fare nå. I store områder der man tidligere følte seg rimelig trygg, er man ikke det lenger. I Irak er det for eksempel deler av landet som er for farlig å dra til. Det samme er tilfelle i Libya og Syria.

Rutine ikke nok

Beaumont fortalte at han har et inntrykk av at de minst og de mest erfarne krigsreporterne er de som oftest utsetter seg for fare. De som har opparbeidet seg en viss rutine, men samtidig ikke er blitt for erfarne og som ikke stoler for mye på seg selv, er de som etter hans oppfatning opptrer tryggest.

Henden røpet at han og tidligere VG-kollega Kim Riseth, som ledet debatten på Hellkonferansen lørdag, kunne ha blitt drept sammen med andre journalister i Bagdad i 2003. De bestemte seg imidlertid for å dra et annet sted i byen enn til kommunikasjonssenteret som de utenlandske kollegene befant seg i da det ble truffet.

Powered by Labrador CMS