Legeforeningen:

Munnkurv om redaktøravgang

Ingen vil fortelle historien om Tidsskrift-redaktørens sorti. (Oppdatert: Flere slutter i fagbladet.)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var Charlotte Haugs siste dag på jobb som sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening. Overfor Dagens Medisin begrunnet Haug fredag avskjeden med den rivende utviklingen i mediebransjen og strammere økonomi.

Mange sluttet

– Alt dette har gjort at jeg som alle andre i mediebransjen, har måttet stille veldig høye krav. Ikke alle har vært fornøyd med det, sier Haug til nettavisen.

I den siste lederen publisert fredag skriver Haug at hun ønsket en omorganisering som skulle lette belastninger og sikre fortsatt utvikling.

– Men vi har ikke klart å bli enige om premissene og gjennomføringen av en slik omorganisering, herunder ledelse, drift og administrasjon av Tidsskriftet, skriver Haug.

Såvidt Journalisten forstår er markedsavdelingen flyttet til avdelingen for økonomi i Legeforeningen.

Også assisterende sjefredaktør Erlend Hem slutter i disse dager i tidsskriftet, som har nær 20 faste ansatte og ytterligere rundt 10 bidragsytere.

Og en rekke andre personer har forlatt bladet de siste årene. Stine Bjerkestrand sa i 2013 opp som digitalredaktør etter fire år. Ole Morten Vindorum gikk i fjor til Sykepleien. Nettredaktør Eline Feiring har i likhet med Hem allerede sagt opp jobben. Frauke Becher gikk fra jobben som redaksjonssjef til produksjonsutvikler.

Journalisten kjenner til at Becher har sagt opp denne stillingen og slutter i Tidsskriftet om få dager. Det har ikke lykkes oss å få en kommentar fra henne.

Art director Emma Dalby sluttet til jul, har vi fått opplyst.

 

– Ikke riktig bilde

[factbox:1-right]

Journalisten har forsøkt å ta rede på hva som ligger bak avgangen til sjefredaktøren. Men i Legeforeningen er det utstedt munnkurv. Det er ingen som vil uttale seg til oss. Knapt snakke overhodet. Etter hva Journalisten forstår skal det foreligge et brev fra personalforeningen i Legeforeningen. Og kilder viser til en arbeidsmiljøundersøkelse som ble lagt fram før jul. Men Journalisten kjenner ikke innholdet i disse.

– Det som er kommet frem så langt i media gir ikke det riktige bildet av avgangen, sier en kilde, som ikke ønsker å gå i nærmere detaljer.

Ansatte skal også ha reagert på at internasjonale kolleger av Haug har rykket ut og sagt de forsøkte å redde redaktøren.

Munnkurv

Internt er det gitt beskjed om at henvendelser fra media skal henvises til kommunikasjonssjef Knut Braaten. Etter at Journalisten snakket med en rekke kilder onsdag, skal denne munnkurven ha blitt gjentatt internt.

Kommunikasjonssjefen har ikke mer å bidra med enn det Dagens Medisin alt har skrevet om saken. Braaten sier Legeforeningen og den avgåtte redaktøren har inngått en avtale som begrenser hva de skal si offentlig til at bladet har gjennomgått endringer de siste 10-15 årene som følge av lavere annonseinntekter og den informasjonsteknologiske utviklingen:

«Det har i denne perioden vært stor belastning på alle ansatte – både medarbeidere og ledere. For å lette på denne belastningen og sikre fortsatt utvikling, ble det iverksatt en omorganisering i Tidsskrift for Den norske legeforening. Det er nå oppstått uenighet om premissene og gjennomføringen av omorganiseringen, herunder ledelse, drift og administrasjon av Tidsskriftet. På denne bakgrunn er det enighet om at Charlotte Haug fratrer som redaktør med virkning fra 10. februar 2015,» opplyser Legeforeningen, som også takker for innsatsen gjennom 13 år.

Braaten vil ikke gi noe mer informasjon om hvordan avtalen kom i stand.

– Dette er løst internt mellom partene. Vi holder det internt. Jeg har ingen andre kommentarer, sier Braaten.

Intern organisering

Are Brean er nevrolog, og har vært tilknyttet Tidsskriftet gjennom flere år som medisinsk redaktør. Nå blir han konstituert redaktør. Brean ønsker ikke å kommentere det som nå er skjedd i bladet.

– Det er ikke min oppgave å uttale meg om dette. Jeg er nå konstituert og skal konsentrere meg om å få tidsskriftet utgitt og fortsette det gode arbeidet med det gode tidsskriftet som vi ønsker at det skal være. Det er mitt fokus, ikke hva som er skjedd, sier Brean.

Han ønsker ikke å si ytterligere hva som er gjort av omorganisering i bladet.

– Det er jo en løpende del av moderne mediedrift og nye teknologiske løsninger.

– Hva består omorganiseringen i, hva er annerledes nå enn før?

– Det er mye som er annerledes nå enn før. Det har vært en prosess som egentlig har gått opp gjennom årene. Det i seg selv oppleves som udramatisk og er et arbeid vi må fortsette med.

– Så det er ingen konkret omorganisering de siste månedene altså?

– Ingen omorganisering er på trappene nå, nei.

– Og det er ikke gjennomført noen de siste månedene?

– Det er, som jeg sa, kontinuerlig omorganisering av en slik redaksjon som vår. Det har det også vært de siste månedene.

– Hva har skjedd de siste månedene da?

– Det er interne, redaksjonelle forhold som jeg ikke har lyst til å gå inn på offentlig. Det har ikke offentligheten noe med.

– Er det riktig at markedsavdelingen er flyttet til økonomi?

– Nå har jeg tatt over for et døgn siden, så der må jeg be om forståelse for at jeg må få organisasjonsstrukturen vår på plass.

– Så markedsavdelingen ligger fortsatt under redaktøren?

– Som jeg sa, det må jeg be om forståelse for at jeg trenger tid på.

Brean ønsker ikke å kommentere på ytterligere detaljer om den interne organiseringen. Han ønsker heller ikke å svare på spørsmål om prosessen fram til Haugs avgang.

– Min rolle nå opplever jeg som å se fremover, fortsette og få ut Tidsskriftet. Alle kommentarer rundt sjefredaktørens avgang opplever jeg ikke som min rolle å uttale meg om.

Journalisten var onsdag i kontakt med Charlotte Haug. Hun viser til lederen hun la ut fredag på Tidsskriftets nettsted.

Powered by Labrador CMS