Etikkredaktør Per Arne Kalbakk kommer til å informere alle NRKs redaksjoner om innstramningen i bruken av sitatstrek i titler. Foto: Birgit Dannenberg og Anne Liv Ekroll, NRK

NRK skjerper bruken av sitatstrek

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk tar grep umiddelbart for å følge opp innstramningene til Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK handler raskt etter at Pressens Faglige Utvalg (PFU) valgte å innskjerpe bruken av sitatstrek og kravet om at titlene skal ha dekning i stoffet. Lederen i PFU, Alf Bjarne Johnsen, redegjorde for innstramningene i et intervju med Journalisten tirsdag.

PFU ga NRK en rapp over fingerene i en klagesak på utvalgets siste møte, torsdag 17. desember. Klagen gjaldt en nyhetsartikkel med tittelen “Snytte for 80 millionar i overtid”. PFU konkluderte med at NRK hadde opptrådt kritikkverdig, og innskjerpet samtidig at teksten etter en sitatstrek skal være et direkte sitat. Også i overskrifter, i tråd med punkt 3.7 i Vær Varsom-plakaten (VVP). Der heter det:

“Pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Direkte sitater skal gjengis presist.”

I tillegg strammer PFU inn bruken av VVP punkt 4.4, som pålegger redaksjonene å ha dekning i artikkelteksten for det som står i overskriften.

Les hele uttalelsen om NRK-saken her

Endrer praksisen

NRKs ferske etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at han og den øvrige NRK-ledelsen oppfatter budskapet fra PFU som en innskjerping av en etablert sitatpraksis.

– Det har av veldig mange blitt tolket slik at at det er meningsinnholdet som skal gjengis, også ved bruk av sitatstrek. Det ser vi daglig i norske medier. Så dette er en endring, en innskjerping av kravet til presisjon i direkte sitater. Vi har diskutert saken på NRKs redaktørmøte i dag og er enige i at alt som bidrar til økt presisjon som regel er av det gode. Så i utgangspunktet mener vi at dette er en god og fortjenstfull endring av praksisen.

Se Journalistens dekning av NRK

– Vil endringen skape noen utfordringer for dere?

– Ja, den gjør jo det. Det er klart at siden dette er et brudd med noe som har vært en etablert og mindre skarp praksis, så trenger vi å informere våre redaksjoner om endringen. Derfor håper vi at PFU vil gi redaksjonene noe tid til å innarbeide den nye praksisen, før man begynner å felle dem.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Får tid til å områ seg

En slik nådetid er PFU innstilt på å gi norske medier. Det bekreftet PFU-leder Johnsen overfor Journalisten i forbindelse med intervjuet tirsdag.

– Jeg ser ikke noe galt i å bidra til å gjøre oss mer presise. Det ser vi fram til med glede. Jeg er enig med Johnsen i at praktiseringen av reglene for bruk av sitatstrek har sklidd ut, og at vi noen ganger ser det han kaller påstandsstrek. Det er en interessant og god observasjon, sier Kalbakk.

Han er enig i at det er fornuftig å etterleve VVP 3.7 fullt ut og heller bruke indirekte sitat når redaksjonen ønsker å omformulere. Dette akter han nå å klargjøre overfor NRKs redaksjoner.

Kalbakk mener det er naturlig og fornuftig at hovedstyret i Norsk Presseforbund blir orientert om PFUs innskjerping av VVP-punktene 3.7 og 4.4.

– Da kan vi sikre at alle stiller seg bak en slik innskjerping av dagens praksis. En forankring i NP-styret vil bidra til at dette blir gjort kjent for alle.

PFU-lederen synes det er svært positivt at NRK tar umiddelbar affære.

– Flere redaksjoner bør følge etter så snart som mulig. Det er nok mange rundt i mediene som har hatt en klump i magen i forhold til lettvint bruk av sitatstrek. Nå kan de benytte anledningen til å gjøre noe med det, sier Johnsen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS