Dennis Ravndal, leder av redaksjonsklubben i VG, er foreløpig forsiktig med å kommentere sluttavtalene som er drøftet med ledelsen. Foto: Kathrine Geard

Tillitsvalgte i VG kjempet seg til mer enn sluttpakke-minimum

Men likevel tung stemning i redaksjonen, sier klubbleder Dennis Ravndal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet er om de nye tilbudene er gode nok til å friste tilstrekkelig mange til å søke på sluttavtaler, slik at VG unngår å måtte ty til oppsigelser.

Ledelsen og tillitsvalgte i både Bergens Tidende og VG er ferdig med drøftelsene om ordninger som skal lokke ansatte til å slutte frivillig. De to Schibsted-eide bedriftene skal nedbemanne med flere tiltalls årsverk. I søsteravisene Aftenposten og Fædrelandsvennen er ikke den økonomiske situasjonen så dramatisk at det er aktuelt med nedbemanning nå.

Les mer om sluttavtalene i Schibsted Norge

VGs styre godkjente den lokale sluttpakkematrisen onsdag og satte av penger til omstillingstiltakene. De ansatte i VG ble informert om sluttpakker og andre tilbud knyttet til nedbemanningen - som omfatter i alt 40 årsverk - på et møte torsdag formiddag. Redaksjonsklubben gikk deretter i eget møte for å diskutere resultatet, som er bedre enn minimumsnivået i den sentrale matrisen i Schibsted Norge. Se mer om dette lenger ned i artikkelen.

Lederen av redaksjonsklubben i VG, Dennis Ravndal, sier dette om stemningen på klubbmøtet.

– Ved slike anledninger er det alltid mange spørsmål om detaljer i de ulike løsningene. Nedbemanningen har vært varslet, men det er likevel tung stemning i VG på en sånn dag. 40 stillinger er mye, det er omtrent 10 prosent av det totale antallet i VG og VGTV. Det er utrolig mange dyktige medarbeidere i VG, mange som blør for drakta og som står på. Så det er klart at vi kommer til å miste gode kolleger i denne prosessen.

Skuffelse i BT

I BT er de tillitsvalgte så skuffet over resultatet at ansatterepresentantene fremmet et alternativt forslag i bedriftsstyret tirsdag. Ikke overraskende ble forslaget nedstemt av eierflertallet. Detaljene i tilbudet om sluttavtaler i BT er ikke kjent. På et allmøte fredag vil ledelsen presentere det som ser ut til å være tilnærmet lik den sentrale nedbemanningspakken til Schibsted-konsernet. Den er verken sentrale eller lokale tillitsvalgte spesielt fornøyd med.

Se Journalistens dekning av Schibsted Norge

– Klubben er kjent med vedtaket fra styret og er skuffet over det. Mer vil jeg ikke si om sluttpakketilbudet før ledelsen har presenterer det for de ansatte, uttalte lederen av redaksjonsklubben i BT, Dag Idar Tryggestad, til Journalisten.no tirsdag.

En naturlig tolkning av signalene fra BT-ansatte er at faren for oppsigelser nå har økt, så lenge oppfatningen er at tilbudet om frivillige avgangsordninger er for dårlig.

Denne sentrale Schibsted Norge-matrisen viser de tre alternative løpene for ansatte som kan tenke seg å slå til på tilbud om avgangsordning i forbindelse med nedbemanning.
Sett markøren her for større bilde her

Oppnådde noe ekstra

Som i BT ligger det an til at medarbeiderne i VG får mulighet til å søke på sluttavtaler rett over årsskiftet. Da skal også VGs nye organisasjonsplan presenteres. I motsetning til i BT er det ifølge Journalistens kilder lagt inn enkelte forbedringer i VGs lokale matrise, i forhold til den sentrale.

Når det gjelder alternativ 1 om jobbrådgivning tilbys VG-medarbeiderne økonomisk trygghet i opptil 16 måneder. Maksnivået gjelder for ansatte med mer enn 15 års ansiennitet, dersom de ikke får ny jobb i løpet av denne perioden. Den sentrale matrisen gir trygghet i maksimalt 12 måneder.

VG-løsningen innebærer 4 måneders utvidet periode med økonomisk trygghet for alle tre ansiennitetskatagoriene: 0 til 5 år, 5-15 år og 15+ år.

Alternativ 2 om etterutdanning på inntil 24 måneder i den sentrale pakken skal ifølge det Journalisten forstår være noe justert i VG, slik at den enkelte medarbeider kan søke om kortere eller lengre utdanningsløp enn 24 måneder.

Det tredje alternativet, sluttpakke med lønn og etterlønn, er likt som i Schibsted Norge-matrisen. Men det er lagt inn en lokal mulighet for å søke støtte til tiltak som kan bidra til økt kompetanse inn mot ny jobb.

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

– God dialog

Ravndal sier til Journalisten at detaljene ikke er distribuert skriftlig til de ansatte ennå. Han ønsker ikke å bekrefte eller beskrive tilbudspakken før det er gjort.

– Vi har hatt en god dialog, selv om vi ikke har vært enig med ledelsen i alt. Vi opplever at det er blitt ført reelle, lokale drøftelser, basert på VGs forutsetninger og økonomiske situasjon.

Vinduet for å søke på sluttavtaler blir åpnet rett over nyttår. Ravndal legger til at de ansatte foreløpig ikke er blitt presentert for det nye organisasjonskartet, som viser hvor ledelsen akter å kutte stillinger.

– Oppfatter du at det tilbudet som nå foreligger vil være interessant nok, slik at det er håp om å komme i mål med nedbemanningen gjennom frivillige løsninger?

– Det har hele tiden vært en felles målsetning mellom de tillitsvalgte og ledelsen om å forsøke å klare det. Nå vil alle ansatte i VG og VGTV få dette tilbudet på nyåret. Så får vi se hvor vi står når vinduet lukkes etter fire uker.

Powered by Labrador CMS