Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det nye året starter med et stort antall reaksjoner mot NRK. Blant annet om at en programleder i Dagsnytt 18 lider av manglende respekt for politikere fra Frp. At samme program altfor ikke stiller kritiske spørsmål til Fahad Qureshi i islamist-debatt, eller at Ole Torp lot Per Olaf Lundteigen «drive sirkus» med Sylvi Listhaug i Aktuelt.
Annonse
Se liste over alle klager og klagere i slutten av artikkelen
Den første klagen ut gjelder NRKs dekning av dødsfallet til den 13 år gamle jenta i Valdres. Særlig de første dagene ble oppfattet som spekulativ grafsing fra NRK. Flere mener også dekningen var for omfattende og mange mente den kastet ugrunnet mistanke mot moren.
Mange opptatt av dødsfall
Flere har også klaget dekningen av dødsfallet inn for Pressens Faglige Utvalg. I alt fire klager er gitt. Samtlige mangler samtykke fra fornærmede, altså 13-åringens mor. Dersom det ikke gis vil klagene kun bli referert for utvalget ved neste møte den 18. februar.
Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, konstaterer overfor Journalisten at mediedekningen allerede har ført til betydelig debatt i det offentlige rom.
– Også i redaksjonene som har dekket saken har det vært omfattende vurderinger i ettertid. Så også i NRK. Og vi må anta at folk med pressekort ikke er de eneste blant menneskeheten som ikke lærer av sine feil, sier han og legger til: – I bunn ligger enkeltmennesker som føler dekningen tråkker inn det private.
Han konstaterer at det gjennom det siste året har vært en formidabel økning i klager og henvendelser til rådet. Mens det i 2014 var 838 klagebrev, var det i fjor 6.790. Kokkvold sier dette nok skyldes at det er gjort lettere å klage, og at folk oppfordres gjennom sosiale medier å henvende seg til NRK om de har noe på hjertet. Samt at kringkastingsrådet har fått større oppmerksomhet gjennom omtale av møtene og debatten om rådets rolle.
– Jeg vil si at NRK bør prise seg lykkelig at det er så mange som mener så mye om NRK, at de finner grunn til å reagere når det er noe de liker eller misliker.
Kokkvold forteller at det også er rent politisk motiverte reaksjoner. Som når en politiker blir avbrutt under en debatt. Da reageres det.
Annonse
With help from Friendly
Og så massemønstres det når en programleder tas av. Slik det skjedde med DJ Friendly på P3. I alt er det sendt inn 450 klagebrev. Kokkvold tviler på det er noe rådet kommer til å ta tak i.
– Det er ikke rådets oppgave å kommentere nye programmer, eller fjerning av gamle programposter. NRK, som andre kanaler finner gjerne selv ut i ettertid om det var en dårlig avgjørelse eller ei, men det tilhører redaktøransvaret. Dersom en hel musikksjanger forsvinner kan det være at rådet har kommentarer til det.
Klagene
01-05: Tanja Storm, Imke Wojanowski, Finn Eriksen, Mattis Flønes og Eivind Aakhus:
Anoreksi-dekningen var spekulativ grafsing av NRK de første dagene etter tragedien
06-15: Ann Kristin Dalemo, Anne-Britt Sunde, Svein Krokli, Mona Braaten, Bent Isaksen,