Håkon Borud. Foto: Martin Huseby Jensen
Medienes etikk kraftig på prøve etter dødsfallet i Valdres
KOMMENTAR: Aftenposten trår varsomt i saken om en 13-åringens dødsfall, skriver nyhetsredaktør Håkon Borud.
Medienes etikk er igjen satt på kraftig prøve. Denne gangen av et barns død på en hytte i Valdres. I Aftenposten forsøker vi å trå varsomt. Av mange grunner.
Denne kommentaren er først publisert på Aftenpostens nettutgave, og er gjengitt på Journalisten.no med forfatterens tillatelse.
Hva skjedde?
En 13 år gammel jente dør plutselig på en hytte i Valdres.
Hun sultet ihjel. Jentas mor, som selv varsler om dødsfallet, blir umiddelbart siktet fordi politiet har mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge.
Når et barn dør på denne måten, setter de fleste nasjonale medier store ressurser inn på å finne ut hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og hvordan det kunne skje.
Også Aftenposten.
Varsellampene lyser
Det er medienes rett, og plikt, å informere om det som skjer i samfunnet. Vi skal avdekke kritikkverdige forhold. Ifølge pressens etiske regelverk, den såkalte Vær varsom-plakaten, er det i tillegg vår oppgave «å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner». Når det etterhvert kommer frem at jenta skal ha blitt mobbet i årevis før hun døde, blir det derfor enda viktigere å få fakta frem i lyset. Det blir maktpåliggende å finne et svar på spørsmålet: «Hvordan kunne dette skje?»
Samtidig som vi jobber for å finne svar, lyser imidlertid de etiske varsellampene i redaksjonen. Journalistikk om barn som dør, rører nesten alltid opp sterke følelser. Så også denne gangen. I deler av offentligheten, og særlig i sosiale medier, spekuleres det på årsakssammenhenger, enkeltopplysninger tas ut av sammenhenger, og informasjon presenteres som fakta uten at den er verifisert noe sted.
I Aftenposten jobber vi ikke slik.
Det er ikke vår jobb å bygge opp under føleri og stemningsbølger. Det er vår jobb å få frem fakta, og i denne saken er det viktig å være oppmerksom på at mye informasjon kommer frem uten å være at det nødvendigvis er bekreftet som fakta.
Aftenposten lever av nyheter, men det er ikke nødvendigvis slik at vi må være først med alle detaljer i et nyhetsbilde. Det er viktigere at det vi skriver er hundre prosent korrekt. Det er viktigere at vi tar en ekstra runde med diskusjoner rundt de mange etiske dilemmaer vi møter, slik at vi ikke begår overtramp. Det er viktigere at vi viser hensyn til de involverte og deres pårørende og minner hverandre på at mennesker i sjokk og sorg er sårbare.
Barna må ivaretas
Ekstra varsomme forsøker vi å være i denne saken fordi barn er involvert. Jenta som døde har krav på å få sitt ettermæle beskyttet. Men Aftenposten er også opptatt av å ivareta barna som skal ha mobbet henne. Også de har rettigheter. Det er forstemmende å lese den hetsen som nå rettes mot disse barna – mange av skribentene hadde hatt godt av et presseetisk kurs om forhåndsdømming i kriminalreportasjer.
Rapporteringen av dette tragiske dødsfallet er etisk krevende for alle medier, og også i Aftenposten kan vi selvfølgelig trå feil. Det gjør at vi er ekstra årvåkne. Vårt mål er å gi informasjon offentligheten har krav på uten å legge sten til byrden for familiene og nærmiljøet som er rammet.
Håkon Borud er nyhetsredaktør i Aftenposten.