Hvor lenge lever papiravisen?

KOMMENTAR: Har papiravisen en fremtid, eller vil den forsvinne? Svaret er ikke så enkelt som man skulle tro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommentaren er først publisert på Marius Karlsens blogg Helt Digital.

Abonnentene rømmer. Leserne rømmer. Annonsørene rømmer. Fremtiden er digital. Er papiravisens fremtid egentlig noe å diskutere? Ja, for papiravisens fremtid handler om så mye mer.

Det har blitt en merkelig debatt. En polarisert debatt mellom de papirtro teknologiskeptikerne og de digitale evangelistene. De ligger i hver sin skyttergrav og kaster medieforskere på hverandre. Det forskerne sier blir spisset og tolket for å passe inn i én av de to leirene. For sannheten er ikke svart og hvitt, men mer som et hav av gråtoner.

HVA AVGJØR PAPIRAVISENS FREMTID?

For mange mediehus vil slaget om papiravisens fremtid være i andres hender. For enkelte vil slaget stå i trykkeriene. For andre i styrerom langt unna utgivelsesstedet. Og for å gjøre predikeringen enda vanskeligere: Utviklingen er ikke lineær, avhengig av hundrevis av faktorer og er forskjellig fra mediehus til mediehus.

LES OGSÅ: 7 FARETEGN FOR PAPIRAVISEN

Forvirret? Ikke fortvil: Du er så absolutt ikke alene. Det er derfor medieforskere den ene dagen blir sitert på at papiravisen vil gå nord og ned, mens de den andre dagen sier den har en fremtid. Og for å gjøre forvirrelsen komplett: Begge påstandene er riktige.

At? Ja. For enkelte papiraviser vil leve lenge. Andre vil forsvinne. Mange vil trappe ned ved å endre utgivelsesfrekvensen. Selv bunnsolide, lønnsomme papiraviser kan på kort tid bli underskuddsprosjekt.

Regnestykket inneholder mange ukjente faktorer. La oss se på tre av de største:

1. ANNONSØRENE

De går dit de får mest igjen for pengene. Eller høyest ROI, som de sier. Return of investment. Det dramatiske for papiravisene er om store bransjer plutselig trekker seg ut. Det er det som fort kan skje med dagligvarebransjen.

For mange mediehus utgjør annonser for dagligvarebransjen en svært høy andel av annonseomsetningen. For enkelte er tallet oppe i 40 prosent. Til nå har dagligvarebransjen nemlig oppfattet papiravisen som den beste kanalen for å nå ut til et bredt lag av befolkningen. Det er i ferd med å endre seg.

LES OGSÅ: MÅTTE FANDEN TA PDF-AVISEN

Å flytte markedsbudsjettene vekk fra mediehusene er ikke en beslutning som gjøres av de lokale kjøpmennene, men i Oslo. Og beslutningen gjøres uavhengig av hvor sterkt enkelte lokalaviser står i nærmiljøet sitt.

2. TRYKKERIENE

Selvfølgelig. For hvor mange titler trykkes, og hvor mange eksemplarer? Greier trykkeriet seg uten Dagbladet og VG? Hvor stor blir ekstrakostnaden på de andre når Dagbladet og VG forsvinner. Hvor stor blir ekstrakostnaden for din lokalavis når andre titler endrer utgivelsesfrekvens, eller går inn?

Greier trykkeriene å skaffe nye inntektsstrømmer? Eier lokalavisen selv trykkeriet, eller kan andre beslutte å legge ned trykkeriet om lønnsomheten går ned?

3. ANDRE AVISER

Beslutningen som gjøres i andre mediehus kan gi ringvirkninger over hele landet. I 2005 var det 13 søndagsaviser i Norge. Da Dagbladet la ned sin søndagsavis i 2014, berørte dette også VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Bergensavisen. Det ble nå dyrere for dem å trykke og distribuere søndagsavisene sine. For VG var det snakk om flere millioner kroner ekstra.

Etter 20. mars er det slutt for søndagsavisene på papir for Bergens Tidende og Bergensavisen. Det betyr høyere trykke- og distribusjonskostnader for Aftenposten og VG i Bergen. De to siste søndagsavisene. Om ikke lenge forsvinner de også.

LES OGSÅ: DEN SISTE FOTOGRAF

I Storbritannia varsler The Independent at de legger ned papiravisen fra mars. Dermed blir de den første nasjonale avisen i Storbritannia som tar det store steget. De slipper taket i en papiravis med 56.000 lesere, og satser alt på digitale flater. I Canada tok La Presse steget 1. januar.

Når forsvinner Dagbladet på papir på hverdager? Datoen nærmer seg med stormskritt. Hvilke konsekvenser får dette for VG? Papiravisen til VG skulle egentlig leve til 2019. Det årstallet er høyst usikkert.

SÅ HVOR LENGE LEVER PAPIRAVISEN?

For noen er svaret lenge. For andre er sluttdatoen mye nærmere enn de tror. Det er ingenting i veien for at det skal finnes gode lokalaviser i Norge om 10-15 år.

Har lokalavisen spredt annonseomsetningen jevnt på mange lokale og lojale bedrifter, vil det hjelpe litt. Har lokalavisen alternative inntektskilder, vil det hjelpe litt. Har trykkeriet en sunn økonomi, som ikke er avhengig av å trykke så mange andre aviser, vil det også hjelpe litt. Og leserne, selvfølgelig. Lojale lesere av papiravisen.

Papiravisen er avhengig av både annonsørene, trykkeriet og leserne. Forsvinner én av dem, forsvinner papiravisen.

Neste gang noen spør deg om papiravisen har en fremtid, eller om den vil forsvinne: Svaret er ja.

 

Powered by Labrador CMS