Henrikke Helland er leder for redaksjonsklubben Klubb 2 i TV 2. Arkivfoto Journalisten

TV 2 sikrer norske mediemangfold og arbeidsplasser

KOMMENTAR: Som tillitsvalgt i Norsk Journalistlag (NJ) og klubbleder i TV 2 er jeg skuffet og overrasket over Journalistens bredside mot at TV 2 skal få fortsette å eksistere i sin nåværende form, skriver Henrikke Helland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en mediebransje som møter tøffere tider, og i langt større grad enn for få år siden konkurrerer i et internasjonalt marked, burde vi stå sammen for å sikre norske mediearbeidsplasser. I stedet opplever vi at Journalisten i et innlegg 13. februar, signert Journalistens egen journalist, Martin Huseby Jensen spør om ikke utviklingen har gjort kommersiell allmennkringkasting overflødig.

Trist lesning

TV 2s «kamp for bedre vilkår» er i realiteten et arbeid for å få kompensert for utgifter kanalen ikke har plikt til å påta seg. Forpliktelsen har blitt kompensert gjennom ulike ordninger siden oppstarten i 1992. Vi har hatt balanserte avtaler. Der TV 2 har levert daglige egenproduserte nyhetssendinger og norsk innhold fra Bergen. Tilbake har vi fått fordeler i reklamemarkedet.

Med digitaliseringen er fordelene forsvunnet. Som klubbleder og NJ medlem er det trist å lese at Journalisten mer enn antyder at det ikke er noe særlig til tap om den kommersielle allmennkringkasteren forsvinner; «for det samlede utbudet av nyheter vil det ikke gi det store utslaget».

Jensens innlegg går tydelig på tvers av NJs politikk. Landsstyret stilte seg i vinter enstemmig bak kringkastingsutvalget i NJ sitt forslag til vedtak. Dette vedtaket oppfordrer regjeringen til å forhandle frem en ny konsesjonsavtale med TV 2. Dette innebærer fortsatt hovedsete i Bergen, og med et tydelig allmenkringkasteroppdrag som gjør kanalen til et alternativ til NRK.

Ingen offentlig mediestøtte

Med digitaliseringen har vi fått Google, Facebook, YouTube, Sophie Elise, andre bloggere og tilbud. Visst har webben gitt oss mange nye stemmer og mange nye kanaler. Men jeg tror ikke Journalisten skal vente at det er disse aktørene som vil følge norsk samfunnsdebatt og dekke nyhetsbehovet.

Journalisten argumenterer videre med at sammensmeltingen «..hvert eneste norske mediehus (har) en tv-sending i en eller annen form.» Dette er et merkelig argument. For det første får disse mediehusene statsstøtte – i tillegg til at de lever av reklame og abonnement.

Inntektsmodellen for de ikke-statlige mediehusene er forbausende like – med ett unntak. TV 2 er det eneste mediehuset om ikke har hatt offentlig mediestøtte. TV 2 har klart seg med reklame og brukerinntekter.

Allmennkringkastertjenester

I 2015 fikk avisbransjen 1,5 milliarder kroner i subsidier gjennom momsfritaket. Fra i år kommer også TV 2 inn på momsfritak med en del av det vi driver med på nettet. Riktignok en ordning som er mindre omfattende for TV 2 enn den er for tidligere avishus, men det lar jeg ligge. I TV 2 opplever vi digital nullmoms som et positivt bidrag for å trygge de redaktørstyrte norske mediene og journalistarbeidsplasser.

Klubb 2 er opptatt av at dette alternativet fortsatt skal være TV 2. Likevel er det, slik Journalisten etterlyser, fritt frem for alle som ønsker å søke.

Kjøp av allmenkringkastertjenester går ikke på bekostning av pressestøtte eller momsfritak til andre nyhetsleverandører. Beløpet går heller ikke til å dekke andre utgifter, verken i Norge eller Danmark. De går til nyhetsproduksjon, allmennkringkasting utenfor Oslo.

NJ jobber gjennom flere kanaler for å sikre norske mediearbeidsplasser. Det jobber Klubb 2 for, og det betaler våre medlemmer NJ-kontingent for.

Det vil jeg som leder i Klubb 2 fortsatt kjempe for.

Henrikke Helland er leder i redaksjonsklubben Klubb 2 i TV 2.

Powered by Labrador CMS