Aftenbladets kilder ga alvorlig feilinformasjon
“Har fått bekreftet at helikopteret var på vei til Bragefeltet”, skrev oljeavisa.
Rett før klokka 12.40 fredag publiserte Stavanger Aftenblad denne nyheten om helikopterulykken utenfor Bergen:
“Aftenbladet har fått bekreftet at helikopteret var på vei til Bragefeltet i Nordsjøen. Det opereres av det tyske oljeselskapet Wintershall.”
Opplysningen var som kjent feilaktig, noe avisa har beklaget. Da det en drøy halvtime senere fredag ble klart at helikopteret var på vei fra Gullfaks B til fastlandet, var avisa sålangt sjefredaktør Lars Helle vet, heldigvis først med å bringe korrekt informasjon.
– Tragisk og uprofesjonelt
Oljeveteranen Thormod Hope skrev fredag en besk kritikk av Aftenbladets feiltakelse under tittelen “Tragisk og uprofesjonelt av Stavanger Aftenblad”. Han står ved kritikken, men sier til Journalisten mandag at han angrer litt på å ha brukt så harde ord.
– Jeg har litt dårlig samvittighet, sier Hope. – Jeg oppfatter Aftenbladet som en etterrettelig og profesjonell avis. Men slike opplysninger må sjekkes grundig før de publiseres.
Hope har vært teknisk sjef på nettopp Gullfaks og senere direktør for Brage-feltet. Han sier at det aldri går helikopter til Brage langs akkurat den ruta der ulykken skjedde, noe som nok de færreste vet. Men han skriver i bloggen at det også er annen informasjon Aftenbladet kunne oppsøkt raskt for å vurdere om informasjonene de satt med, var sannsynlige.
Kunne avkreftet sannsynlighet
Det dreier seg om nettstedet heliport.no. Der registreres alle avganger og ankomster i helikoptertrafikken til plattformene og ifølge Hope ville et raskt søk avdekket at helikopteret til Brage først skulle gå klokka 13.20.
Helikopteret fra Gullfaks B skulle lande litt før kl. 12, men var ennå ikke landet en time senere.
“Alle som arbeider i oljeindustrien kjenner til nettstedet”, skrev han fredag i bloggpposten som ifølge Hope mandag var lest over 34.000 ganger. Etter hans mening pekte informasjonen mot Gullfaks B en halv time før det ble fastslått.
Aftenbladets kilder
Redaksjonen i Stavanger har i flere tiår vært kjent for solid dekning av oljebransjen og har et sterkt kildenettverk i næringen. Paradoksalt nok var det denne styrken som fredag fikk et sørgelig utfall.
Redaktør Lars Helle hadde mandag verken hørt om eller lest Hopes kritikk.
Han sier til Journalisten at avisa på ingen måte springer fra ansvaret for den grove feilen. Pårørende var avhengige av pressens informasjon i en kritisk situasjon, og selv om avisa hadde opplysningene fra sentrale og pålitelige kilder, viste den seg altså å være feil.
– Vi er en oljeavis og står nær kildene. Vi hadde kilder på at det var rett, men det var ikke godt nok. Det er vårt ansvar.
Vil ikke si mer
Redaktøren forteller at de har hatt flere oppsummeringer etter feilen. En av lærdommene er at særlig i sånne kritiske situasjoner er det viktig å holde hodet kaldt og både dobbelt- og trippelsjekke.
– Selv om vi har sikre kilder, er ikke det alltid nok.
Medarbeiderne har igjen fått understreket at i en krise fins det mange mennesker som er avhengige av presis informasjon.
Helle har i ettertid funnet ut hvordan feilen oppsto, men ønsker ikke å dele den informasjonen med offentligheten fordi det vil se ut som avisa skylder på kildene.
– Det vil jeg ikke.
Flere meldte feil
Thormod Hope sier at det var feilinformasjon også i andre medier og viser blant annet om NRK-rapporter der øyenvitner skal ha sett overlevende i sjøen. Helle mener også at NTB tidlig meldte at helikopteret var på vei fra Flesland til Nordsjøen og antyder at det bidro til å føre Aftenbladet i feil retning.
Denne meldingen har vi ikke klart å gjenfinne i NTBs tjeneste og medarbeidere som var på vakt fredag, tror ikke byrået sendte slik informasjon i forkant av Aftenbladets feiltakelse.
Det viser seg å dreie seg om en hastemelding NTB sendte klokka 12.12 der det het:
“Et helikopter på vei til Nordsjøen skal ha styrtet utenfor Sotra. Det ligger folk i sjøen, melder TV 2”.
NTB formidlet Aftenbladets feilaktige nyhet klokka 12.41. Klokka 12.55 presiserte byrået at helikopteret var på vei fra Bragefeltet, ikke til. Denne informasjonen tilskrives NRK, som ifølge nyhetsbyrået har opplsyningen fra Hovedredningssentralen på Sola (HRS). Der stiller man seg tvilende til dette, ettersom Brage ifølge HRS-loggen aldri var inne i bildet for sentralens del.
Aftenbladets lærdommer
Hope antydet på sin blogg at Stavanger Aftenblad bommet i iver etter å være først, mens Helle altså legger vekt på at pålitelige kilder brakte redaksjonen på avveie.
– Er det ikke ekstra ulykksalig at dere brukte formuleringen “bekreftet”?
– Hadde det vært bedre å skrive at det ikke var bekreftet og dermed understøttet spekulasjoner om alle helikoptre som var i lufta rundt det aktuelle tidspunktet, spør Helle.
Han aksepterer samtidig at en annen formulering kunne avsvekket meldingen overfor pårørende som visste at deres nærmeste skulle hjem fra Gullfaks og ble fortalt om et totalhavari.
– Hvilke lærdommer trekker dere?
– Hvis du går tilbake til 22. juli, vil du se at det var mange feil i rapporteringen. Vi lærte mye av det og har tatt mange av de hensynene og trodde vi hadde apparatet som skal hindre at sånne feil blir gjort. Men som jeg sa på redaksjonsmøtet i dag, dette må vi bare ta inn over oss og bli enda bedre.