Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Bergen kommune søkte nylig etter en ny kommunikasjonsrådgiver. Responsen var over all forventning, ikke minst fra lokale journalister. Mediebransjen i Bergen er som i andre norske byer preget av usikkerhet og nedbemanning.
Annonse
Arbeidsmarkedet for journalister er vanskelig og mange har mistet jobben eller føler seg utrygge på framtiden i yrket. Dermed frister det åpenbart å skifte beite til en fast kommunikasjonsjobb i det offentlige.
Da søknadsfristen var ute 20. juni var det kommet inn hele 197 søkere på stillingen. Så mange som 51 av søkerne oppgir at de er journalister, eller driver med nært beslektede virksomheter. 42 av dem bor i eller nær Bergen.
Det kan skjule seg flere med journalisterfaring bak andre yrkestitler i lista.
- 197 søkere er betydelig flere enn for samme type stillinger som vi har lyst ut tidligere. Det er også flere med journalistisk bakgrunn enn vi har sett tidligere, sier informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.
Hille sier at det er gledelig at så mange har søkt på stillingen.
– Vi synes også at det er veldig spennende at så mange av søkerne har journalistbakgrunn. Mye av den aktuelle jobben består i at man skal bruke en slik kompetanse, nemlig å skrive, ta bilder, jobbe med sosiale medier og publisere på alle plattformer. Så en bakgrunn som journalist er høyaktuell.
På grunn av ferieavvikling har Bergen kommune valgt å vente til midten av august med intervjuer med aktuelle kandidater til stillingen.
Annonse
Blandende følelser
Informasjonsdirektøren sitter likevel igjen med blandede følelser. Hille oppfatter at det store antallet journalistsøkere avspeiler det vanskelige markedet i mediebransjen i dag, noe som gjør henne betenkt.
– Det er med bekymring vi registrerer at det ser ut til å være et veldig tøft arbeidsmarked for journalistene. De og deres redaksjoner spiller en veldig viktig rolle i samfunnet. Det er de som skal passe på at vi i kommunen forvalter fellesskapets ressurser på en riktig måte. Demokratiet er helt avhengig av at det er et antall dyktige journalister som følger oss.
Omfattende nedbemanning
BT gjennomførte i vår en nedbemanning av 26 redaksjonelle årsverk, den siste av flere omfattende kuttprosesser de senere årene. Minst 20 ansatte i TV 2 har søkt sluttpakke i TV 2, som står foran betydelige bemanningskutt i tiden framover. Også Bergensavisen fortsetter å redusere antallet journalister. Fire av de rundt 40 årsverkene i BAs redaksjon er kuttet i 2016.
Lederen av Bergen Journalistlag, Yngve Garen Svardal, sier til Journalisten at det ikke er overraskende at så mange journalister søker seg til fast stilling i kommunen, gitt dagens kuttsituasjon i bransjen.
– Og med en så kort horisont som man har å forholde seg til. Har jeg jobb i morgen eller ikke? Det er trist at det er slik, for mange svært dyktige journalister forsvinner fra bransjen og over på den andre siden. Men at en fast jobb med grei betaling og trolig mye bedre arbeidstider frister, det er forståeleg.
Svardal tror at mange mister motivasjonen til å jobbe i en bransje som er under et så sterkt press, med stadig nye trusler om kutt i antall ansatte og reduksjon av goder.
Annonse
Kjente navn på lista
Mange av journalistene som har søkt er erfarne folk i 40- og 50-årene. Det gjelder foto-/videojournalistene Skjalg Ekeland og Eirik Hagesæter i BA ogJo Hjelle i BT.
– Hvordan ser du på at fotojournalister nå søker seg bort?
– Det ser jeg som et tegn på at også denne kategorien journalister føler seg utrygge, etter store kutt på fotoavdelingene de siste årene, sier Svardal.
To av Svardals egne kolleger i lokalavisa Nordhordland er på søkerlista. Det samme er veteranen Ketil Tjore, som er nestkommanderende hos konkurrentavisa Strilen og mangeårig tillitsvalgt i Norsk Journalistlag.
Andre kjente journalistnavn blant søkerne er Ole Valaker, frontsjef i BT med en fortid i TV 2, Aller og Nettavisen, Hanne Farestvedt i NRK Hordaland, frilansjournalist og tidligere leder for frilanserne i NJ Silje Midttun og TV 2-medarbeiderne Torbjørn Brandeggen og Håvard Prestegården.