Skjermdump fra Dagsrevyen-innslaget sendt 6. mars, som er klaget inn for PFU.

Fotograf Pål Schaathun klager NRK-innslag inn for PFU

Mener rikskringkasteren ikke opplyste publikum om premissene for intervju i Syria. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK Dagsrevyen publiserte søndag 6. mars et innslag fra Homs i Syria. Innslaget var laget av NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Innslaget fikk frilans pressefotograf Pål Schaathun, som selv har besøkt Syria flere ganger, til å undre seg over hvordan NRKs team greide å komme seg til Homs uten å bli kidnappet eller drept.

Frilanseren mener at seerne må opplyses om at NRKs reportasjer fra Syria lages i samarbeid med, og under kontroll og oppsyn av Assad-regimet.

Han viser til Vær Varsom-plakatens punkt 2.3, om åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevant for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet. Han viser også til Redaktørplakatens formulering om at redaktøren skal fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling. Les hele PFU-saken her

NRK: Ingen form for sensur

NRK opplyser under saksbehandlingen at alle utenlandske journalister som ønsker å rapportere fra Syria må søke om pressevisum fra myndighetene.

Journalistene får i tillegg tildelt en «minder», en ledsager, som er ansvarlig for sikkerhet, og som passer på at man ikke reiser til andre områder enn det som er avtalt.

Ifølge NRK er det ingen uvanlig prosedyre i autoritære regimer, og det legges ingen formelle begrensninger på hvem man snakker med, og det er ingen form for sensur eller kontroll av det som produseres av journalistikk før publisering.

NRK takker klageren for å ta opp en relevant og viktig problemstilling, men avviser påstanden om brudd på VVP.pkt. 2.3. Samtidig opplyser NRK at det vil bli diskutert om NRK oftere skal gi publikum opplysning om premissene journalistene har arbeidet under.

Sekretariatet: Ikke brudd

Sekretariatet konkluderte innledningsvis med at NRK ikke har brutt god presseskikk. Utvalget avviste i sitt møte 27. september sekretariatets forslag og ba om at det ble igangsatt full klagebehandling. 

Schaathun reagerte på at sekretariatet aksepterte NRKs forklaring: «Å ikke opplyse om at man samarbeider med et diktatur er ganske oppsiktsvekkende. At PFU synes det er helt ok er bare et tegn på at ingen har tatt seg bry med å sette seg inn i stoffet.» var hans kommentar til sekretariatets innstilling. 

Han inviterer PFU til en prinsipiell debatt «om hvor tette bindinger en redaksjon kan ha med en aktiv part i en konflikt uten at seerne/lytterne får vite om det». Han mener hver setning til reportasjen er preget av begrensninger.

NRK på sin side avviser dette og understreker at grensen for informasjon om premisser går der det utøves direkte sensur eller kontroll av det som produseres, eller det legges direkte føringer/begrensninger for hvem man kan eller ikke kan intervjue.

PFU skal behandle klagen tirsdag morgen.

 

Powered by Labrador CMS