Journalistene i Adresseavisen får 12.750 kroner mer hver i lønn neste år

Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen.

Journalistene i Adresseavisen får 12.750 kroner mer hver i lønn neste år

Klubbleder Kjersti Fikse Ness beskriver oppgjøret som nøkternt.

I høst ble det kjent at Adresseavisen skal kutte 130 millioner kroner fram til år 2020 som en del av kostnadskuttene hos konserneieren Polaris Media. I begynnelsen av november var det klart at konsernet greide kuttmålene på 100 årsverk uten oppsigelser.

Glad for enighet

Tradisjonen tro har journalistene i Adresseavisen hatt lokale lønnsforhandlinger for det kommende året før jul. Denne uken kom partene til en enighet som i gjennomsnitt gir journalistene 2,1 prosent høyere lønn neste år, opplyser klubbleder Kjersti Fikse Ness. Det tilsvarer i gjennomsnitt 12.750 kroner per medlem. Inkludert stigeopprykk blir lønnsøkning på 2,35 prosent.

Oppgjøret inkluderer resultatet fra det sentrale oppgjøret som blir forhandlet frem våren 2017.

– Det er et svært nøkternt oppgjør, og ikke noe å skrive hjem om. Men når begge sider går fra bordet og er passe misfornøyd har man vel landet på en akseptabel plass, sier Fikse Ness til Journalisten.

Hun sier oppgjørene i Adresseavisen har ligget lavt de siste årene som følge av den økonomiske situasjonen i bransjen. For to år siden var frontene i de lokale lønnsforhandlingene tøffere: Da endte oppgjøret med et lønnsdiktat på 0,8 prosent. Men det unngikk Adressa-journalistene altså i år.

– Vi la oss på et nøkternt, moderat krav, og landet under det vi hadde håpet å hente hjem. Men jeg glad for at vi går inn i jula uten et brudd.

Klubblederen sier at de skulet til KPI-prognoser på rundt 2,4 prosent for neste år, og en forventet lønnsvekst som ligger noe over det.

– Vi aksepterer ikke at journalistene bare er en utgiftspost, vi er og en ressurs. Jeg håper vi kan hente igjen noe av det tapte i senere år.

Journalistene i Adresseavisen hadde ifølge Norsk Journalistlags og Mediebedriftenes Landsforeningens felles lønnsstatistikk en gjennomsnittlig bransjelønn på 655.836 kroner, opp fra 645.94 kroner i 2014.

Journalistene i Adressa er ifølge statistikken de sjette best betalte i landet etter VG, Dagens Næringsliv, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

Tor Olav Mørseth.

Begge parter måtte strekke seg

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth sier at oppgjøret kom i havn etter at begge parter følte de hadde strukket seg litt.

– Det er ikke noe jubel for de ansatte i Adresseavisen, og det er det heller ikke økonomisk rom for, sier Mørseth, som venter å ha rundt 100 journalister i redaksjonen ved utgangen av 2017.

Han vil ikke kommentere på den økonomiske situasjonen til Adresseavisen nå ved utgangen av året på bakgrunn av at eieren Polaris er børsnotert.

Annonsefall

I fjor hadde Adresseavisen et driftsresultat på 23,9 millioner av en omsetning på 607,5 millioner kroner.

I tredje kvartal rapporterte eieren Polaris om at kraftig nedgang i annonseinntektene trekker resultatet i virksomhetsområdet Adresseavisen Gruppen ned. Driftsområdet, som inkluderer Adresseavisen og andre aviser i Trøndelag som Fosna-Folket og Verdalingen, leverte et driftsresultat på 35 millioner kroner for årets ni første måneder av en omsetning på 552 millioner kroner.

Annonser

Les også

Masud Gharahkhani spurte Linda Hofstad Helleland om hun vil ta pressestøtte fra de avisene som er uenig med Høyre.

Facebooks nystartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjon av NRK-serien «Skam», melder NRK.

Kjetil Stormark i Aldrimer.no mener dementiet bygger på ulik oppfatning om semantikk.