Skjermdump fra Danmarks Radios TV Avisen. Bildene er hentet fra YouTube og tilhører Mathias Kvakkestad.

Dronevideoen Danmarks Radio «stjal» var ulovlig

Den danske allmennkringkasteren skjerper kontrollen med hvor opptak stammer fra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skrevet av Anne-Laura Hedegaard i journalisten.dk, gjengitt her med tillatelse.

I desember krevde norske Thor Kvakkestad 200.000 kroner i erstatning fra DR på vegne av sønnen Mathias Kvakkestad fordi TV-Avisen hadde sendt et klipp fra sønnens droneopptak over Aarhus.

Les også: Danmarks Radio «stjal» sønnens ferievideo. Far svarte med å kreve 200.000 i erstatning

Ulovlig opptak

DR tok klippet fra et opptak som var lagt på YouTube uten verken å kreditere fotografen, eller spørre om tillatelse. Erstatningssaken pågår fortsatt.

Nå viser det seg at droneflygningen som skjedde i 2015 var ulovlig fordi dronen fløy over byområdet i Aarhus uten tillatelse. Ifølge regler fra danske myndigheter var det i 2015 ikke lov å fly i byområde uten dispensjon. Slik tillatelse hadde Kvakkestad ikke.

– Min sønn var selvfølgelig ikke klar over det, og selv om flygningen var ulovlig anser jeg selve opptaket som lovlig, sier hans far Tor Kvakkestad i en e-post til danske Journalisten.

Videoen er fortsatt tilgjengelig på Mathias Kvakkestads YouTube-kanal.

– Ingen skade er skjedd, og derfor ser jeg ingen grunn til at videoen skal fjernes, skriver Kvakkestad.

Men når flygningen er ulovlig, kan også opptaket være det. Det slår forsker Vibeke Borberg ved Danmarks Medie- og journalisthøyskole fast. Det gjør også DRs bruk av bildene ifølge Borberg ulovlig.

– Da det er opplyst for meg at opptakene er tatt i strid med dronelovgivningen, er opptakene som utgangspunkt ikke lovlig tatt opp, sier Borberg.

Hun legger til at det kan foreligge forbehold og unntak, som dersom opptak er av vesentlig samfunnsmessig interesse. Hun mener også at det hører med til vurderingen om opptak er krenkende eller viser noe som noen kan kreve skal holdes hemmelig.

– Her høres det ut som om opptakene er helt harmløse og ikke krenkende eller avslørende for noen, sier Borberg uten selv å ha sett opptaket.

Lærer opp medarbeidere

DR har tidligere beklaget bruken av opptakene som ikke var klarert med fotografen. Redaksjonssjef Marie Buss i TV-Avisen sier at DR nå gjør mer for å sikre at medarbeidere som blant annet vurderer opptak blir bedre undersøkt.

– Det er en digitalisert medieverden i kontinuerlig endring, og det handler om hele tiden å følge med og bli bedre, dyktigere og hurtigere. Derfor lærer vi nå opp våre ansatte til å verifisere både rettighetshavere, hvor opptaket er tatt opp, og hvordan det er bragt til veie, sier Buss.

Ikke enighet om erstatning

Thor Kvakkestad har senket det opprinnelige erstatningskravet fra 200.000 til 12.500. DR har tilbudt 4.500 kroner.

Kvakkestad opplyser overfor danske Journalisten at han nå er villig til å gå med på 7.500 kroner.

I dag er det et krav om dronebevis for å fly drone i byområder i Danmark.

Powered by Labrador CMS