Chris Ronald Hermansen og Sophie Bergersen har jobbet med katalogsvindel i lang tid. Foto: Angelica Hagen

TV 2s journalister ble trigget av dårlig statistikk under arbeidet med «Kataloghaiene»

Reporterne Chris Ronald Hermansen og Sophie Bergersen får ikke fulgt opp saken nå som ingen av dem jobber i TV 2. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arbeidet med reportasjen startet da Sophie Bergersen på TV 2s lokalkontor i Trondheim fikk et tips om et Trondheim-selskap som fikk mange klager mot seg for katalogvirksomhet.

Bergersen begynte å grave i saken i april i fjor, og det viste seg å være et ganske stort prosjekt. Det fantes ingen statistikk på hvor mye bedrifter svindles for i året. Dette trigget Bergersen til å reasearche mer. 

Hun så på hva som var skrevet i mediene tidligere, men fant bare enkeltsaker. Det at ingen hadde gjort dypdykk i problemstillingen, startet det hele. Hun kartla bedrifter og lagde persongalleri. Etter hvert så hun trådene ganske tydelig; flere hundre følte seg lurt av det aktuelle selskapet.

Bergersen jobbet med saken på fritiden. På kvelds- og nattestid. Hun var bestemt på å følge opp, men som en av to ansatte på distriktskontoret måtte hun også ta seg av den daglige produksjonen. I mai ba hun om å få Chris Ronald Hermansen fra TV 2s redaksjon i Bergen med på laget. De to kjente ikke hverandre fra før, men hun likte fortellerstilen hans. 

Les også: TV 2 legger ned lokalkontor

Faksimile TV 2s «Kataloghaiene».

Viktig å følge med

De fikk gravestipend som deles ut internt i TV 2 for å følge opp katalogsvindelen. Etter dette ble arbeidet intensivert, selv om de også jobbet med andre saker parallelt. Det var nødvendig for journalistene å følge med hele tiden fordi det skjedde konstante endringer i bedriftene.

– Du ble fort hengende etter om du ikke fulgte med en periode. Det var ekstremt viktig at vi dokumenterte alt. Jeg startet allerede i april med å lagre printscreens og sitter på en oversikt over hele utviklingen til bedriften, sier Bergersen. 

I oktober ble de første sakene publisert. Da startet en annen fase av arbeidet. Det å finne en god måte å fortelle historien på. De satt på mye informasjon og måtte legge en plan. Bergersen har erfaring fra Adresseavisen, og forteller at det å formidle så store mengder informasjon på TV er utfordrende.  

Les også: «Kataloghaiene» vant pris for beste nyhetssak på Hell

Ikke jobbet på samme sted

– Det er helt klart Sophie som har gjort mesteparten av researchen, sier Hermansen.

– Det er ikke jeg helt enig i. Ja, jeg har gjort mye research, men jeg har vært helt avhengig av at Chris Ronald har vært der. Du må ha en person å jobbe med som virkelig er dedikert og som du kan jobbe godt med. Vi har hatt et godt samarbeid, skyter Bergersen inn. 

De har ikke jobbet på samme sted, men Bergersen har tilbragt en del tid i Bergen under arbeidet. De har hatt mange telefonsamtaler på kveldstid og det er blitt en del tekstmeldinger.

– I starten var det viktig at en av oss jobbet fra Trondheim, både for å komme tett innpå miljøet og kilder, men også for å ha mulighet til å hente inn bildemateriale og dokumentere relasjoner mellom aktørene. I faser av arbeidet var det også nødvendig at jeg reiste oppover dit, sier Hermansen.

Han forteller at TV 2s Tom Rune Orset hjalp mye til i prosjektet, særlig med retningen i hvordan å fortelle historien. Han har hatt god kontroll på materialet. De satt på timesvis med opptak som skulle systematiseres.

Sikkerhetstiltak

Bergersen forklarer at noen av kildene ba dem vurdere sikkerheten godt. De fikk detaljerte advarsler om miljøene i katalogbransjen. TV 2-ledelsen tok en vurdering, og var også i samtaler med politiet angående journalistenes sikkerhet.

– Vi skal ikke overdramatisere det, men informasjonen var såpass konkret at det hadde vært uforsiktig å ikke ta det på alvor. På grunn av informasjonen vi satt på måtte vi vurdere sikkerheten. Det er også noe å ta stilling til under slikt arbeid. Og det har vært lærerikt. 

De valgte å publisere fullt navn og bilde tidlig på de to hovedpersonene. Dette fordi redaksjonen satt inne med mye informasjon, mange var berørt av svindelen deres og de hadde vært svært offentlige på sosiale medier.

Det var også andre presseetiske vurderinger rundt publisering, identifisering og skjulte opptak. Journalistene mener det ikke er riktig å gå i detalj om avgjørelsene sine, men understreker at alt de har gjort har vært forankret hos ledelsen. 

(F.v.) Peter Breivik, Chris Ronald Hermansen, Øyvind Hermstad og Sophie Bergersen tok i mot prisen for beste nyhetssak under Hellkonferansen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Skjulte opptak 

TV 2-reporterne jobbet lenge med å dokumentere lydopptak. 

– For vår del er det noe annet å høre noen si «jeg føler meg lurt» og å vise hvordan de ble lurt og hvordan svindlerne går fram. Det å dokumentere og kvalitetssikre har vært kjempeviktig. Vi skulle stå der på publiseringsdagen og vite at vi kunne stå inne for alt, sier Hermansen. 

Så kom fase tre. De ønsket å ta saken over til et overordnet plan. Det er ingen forskjell i metodebruken på svindelen i Sverige og Norge, men nabolandet har kommet lengre med bekjempelsen av katalogsvindel. De tok derfor kontakt med svensk politi og sikkerhetssjefer.

Sluttet i TV 2

– Det har ramlet inn med tips og henvendelser i tiden etter. Det er kjempemotiverende. Saken er jo ikke ferdig, sier Hermansen. 

Men verken han eller Bergersen jobber i TV 2 lenger. Hermansen har fått jobb i Sysla, mens Bergersen har fått innvilget permisjon fra TV 2 for en periode, og jobber nå med kommunikasjon i Sparebank1.

De sier det har vært forferdelig å gi saken fra seg. Hermansen var tilkallingsvikar og setter pris på at redaksjonen ryddet plass og investerte i ham. 

– Hvordan blir det å eventuelt ta imot Skup-pris for TV 2-reportasjen uten å være ansatt i TV 2? 

– Det tenker jeg ikke på. Det har vært gøy å jobbe med saken. Det var en lærerik prosess å skrive metoderapporten. Dette blir ikke den siste jeg skriver, sier han.

– Posjektet har på en måte blitt «babyen» vår. Vi har jobbet med det i så mange timer, og det vil utvilsomt følge oss i lang, lang tid framover. Sånn sett er det vemodig å ha en Skup-nominasjon, men samtidig er jo det igjen et resultat av muligheten vi fikk hos TV 2, svarer Bergersen.

Powered by Labrador CMS