Ole Morten Mortvedt får ikke lenger fritt leide til sin gamle arbeidsplass. Her foran sentrum politistasjon i Oslo. Foto: Bjørn Åge Mossin

I 16 år har Politiforums redaktør hatt tilgang til sin gamle arbeidsplass, det fikk nylig en uventet endring

– Dette kler politisjefen dårlig, sier Ole Morten Mortvedt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For 16 år siden søkte Ole Martin Mortvedt permisjon fra jobben som polititjenestemann i Hamar, og ble redaktør i fagbladet Politiforum. Slik har det vært siden. Senest i desember fikk han fornyet tillit i jobben for fire nye år. I tiden siden han tiltrådte som redaktør har Mortvedt arbeidet litt fra lokalene hos Politiets fellesforbund i Oslo. En del ute i landet og litt hos sin gamle arbeidsplass i Hamar. Men i januar ble det plutselig slutt å jobbe fra politihuset i Hamar. 

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Jeg føler meg ikke velkommen lenger. Når jeg får melding om at jeg må levere inn kortet der og da føler jeg meg svært mistenkeliggjort. Det har foregått ting bak min rygg uten at noen har hatt god nok etisk ryggrad til å ta det opp direkte med meg, sier Mortvedt til Journalisten. 

Kunne bare spurt

Mortvedt forteller at han har arbeidet såpass ofte fra politihuset at dersom det var noen som hadde spørsmål, ville det ikke vært vanskelig å oppnå kontakt med ham.

– Jeg hadde forventet større grad av rakrygghet. 

Greia er at mens Mortvedt tidligere har hatt eget adgangskort til politihuset, er dette etter påtrykk levert inn og han må stille seg i køen blant folk som henvender seg til politiet og så be om adgangskort. Mens han tidligere har benyttet seg av ledige kontorer, dukker han nå inn på tillitsmannskontoret. Han understreker at aldri har hatt tilgang til politiets systemer.

Han forteller at det tross alt ikke er slik at Politiforum skriver om kriminalsaker. Fagbladet skriver om kriminalpolitikk. Mortvedt kunne sikkert sittet hjemme og arbeidet, men sier han, de andre tjenestefolkene oppfatter ham som en kollega og som et talerør som er kritisk til politiets prioriteringer og disponeringer. Han setter pris på den tilliten han har hatt gjennom mange år av flere politimestere. 

Det opplever han ikke fra politimester Johan Brekke som tiltrådte på nyåret i fjor. I møte med Brekke får Mortvedt beskjed at det ikke er politimesteren som vil ha ham ut. Og at det ikke er klager fra noen andre på huset. 

– Det er da jeg synes det blir påfallende, for det er bare en person politimesteren svarer til og det er politidirektøren. 

Ikke tillitsvalgt

Til Hamar Arbeiderblad sier Brekke at Mortvedt ble tatt fra privilegiene fordi han ikke regnes som tillitsvalgt, men som presse og at det derfor ikke er aktuelt å gi ham samme tilgang som tidligere.

Videre sier han at etter hovedavtalen regner ikke Kommunal- og moderninseringsdepartementet Mortvedt som tillitsvalgt. Samtidig har han innvilget Mortvedt permisjon fordi han er tillitsvalgt. Politimesteren sier det heller ikke handler om at redaktøren er en kritisk røst.

– Nei det har ingenting med det å gjøre. Det er ingen andre redaktører eller pressefolk som får ha adgangskort til politihuset og kan komme og gå som de vil. Vi mener at det heller ikke er naturlig at redaktøren i Politiforum gjør det. Men vi har kommet ham i møte med en løsning der han får komme inn som besøkende to dager i uka, og det har vi forstått at han synes er en løsning han kan akseptere, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Kler politisjefen dårlig

Mortvedt forklarer til Journalisten at han ba om møte med Brekke og under møtet sa at han måtte skrive om forholdet. Da fikk han beskjed at det ville være mulig å låne adgangskort, bare ikke ha eget. 

– Dette viser et vanskeligere klima inn mot min fagforening med tanke på åpenhet og involvering. Jeg er kjent via bakkanaler at de sentrale myndigheter ikke synes særlig om at vi blant annet skriver kritisk om politireformen eller uheldige ansettelser.

Mortvedt erkjenner at han nok tenker at politimesteren ville vunnet saken om det ble en juridisk konflikt, men påpekter at politimestre i 16 år forut for Brekke har brukt et positivt skjønn. Reaktøren sammenligner måten de nå opptrer mot ham som samme måte som de gjør mot kriminelle. 

– Dette er en måte å bruke millimetermål på som de bruker overfor Hells Angels for å synliggjøre at de er under oppsikt. Å nå konstruere et så finmasket nett gjør livet til redaktøren noe mer besværlig. I tiden etter krtikk for manglet åpenhet og en lukkethetskultur, synes jeg dette kler politisjefen dårligere. Men jeg skal lage blad jeg. 

Powered by Labrador CMS