Norge troner øverst på pressefrihetsindeks

Pressefriheten i verden har aldri vært mer truet enn i dag, ifølge Reportere uten grenser. Norge troner imidlertid øverst på organisasjonens frihetsindeks. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norge har tatt over førsteplassen fra Finland, som har toppet listen de siste seks årene. På årets liste er Norge fulgt av Sverige, Finland, Danmark og Nederland.

Reportere uten grensers (RSF) hovedkonklusjon i forbindelse med at organisasjonen onsdag publiserte sin pressefrihetsindeks for 2017, er imidlertid dyster.

– Vi har nådd tidsalderen for post-sannhet, propaganda og undertrykkelse av friheter, heter det fra organisasjonen.

– Skjørere i demokratier

Stadig flere autoritære ledere verden over og økende overvåking truer pressefriheten, ifølge RSF. I 72 land betegnes pressefriheten som «i fare» eller i en «veldig alvorlig situasjon». Pressefriheten i verden har «aldri har vært så truet», fastslår organisasjonen.

Men også i demokratier er mediene under økende press.

– Pressefriheten viser seg å være stadig skjørere også i demokratier, der den en gang ble tatt for gitt, skriver RSF.

«Giftige angrep»

Organisasjonen noterer seg de «giftige» angrepene på mediene både under det amerikanske presidentvalget i fjor samt i Storbritannia i forkant av brexit-avstemningen. Både USA og Storbritannia har falt to plasser fra fjorårets indeks, til henholdsvis 43. og 40. plass.

RSF skriver videre at der «styringsformen med autoritære sterke menn har seiret», er mediene under stadig økende press. Både Ungarn og Tyrkia har falt fire plasser, til henholdsvis 71. og 154. plass.

Også Polen faller på årets indeks, ned sju plasser til 54. plass. Landet får i rapporten krass kritikk for forsøk på å omgjøre mediene til “propogandaverktøy”.

Russland står på stedet hvil på 148. plass, og RSF noterer at presset mot mediene i landet har økt siden Vladimir Putin kom tilbake til presidentposten i 2012.

– Vendepunkt

– Den hastigheten som demokratier nærmer seg vendepunktet, er urovekkende for alle som forstår at hvis ikke pressefriheten er sikret, så kan heller ikke noen av de andre frihetene garanteres. Hvor ville denne nedadgående spiralen ta oss? sier RSFs generalsekretær Christophe Deloir i en uttalelse.

Helt nederst på årets indeks, på 180. plass, finner man Nord-Korea, som har tatt over bunnoteringen fra Eritrea. Eritrea har imidlertid kun rykket én plass opp – til 179. plass.

Powered by Labrador CMS