Etter ei uke som konstituert og mer enn ti år som redaktør i Adresseavisen, tok Kirsti Husby over som sjefredaktør fredag. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
– Det er en historisk dag. Og det er litt flaut
250 år tok det før Adressa fikk sin første kvinnelige sjefredaktør, men når det først skjedde tok det bare ei uke å få det på plass.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Det er en historisk dag. Det er flaut for oss at dette er den første kvinnen som blir sjefredaktør etter etableringen for 250 år siden. I tillegg blir Adressa det største mediehuset med kvinnelig sjefredaktør. Det er ikke bra for bransjen og til ettertanke, sier styreleder Per Axel Koch til Journalisten.
Annonse
Det nest største mediehuset i Norge med en kvinnelig sjefredaktør er Sunnmørsposten, dersom vi ser bort fra Discovery Norge.
Han understreker at ansettelsen av Kirsti Husby ikke handler om kjønn, men kompetanse. Det var også avgjørende for at Husby kunne ansettes fast i toppjobben bare ei uke etter at hun ble konstituert.
– Styret fikk innspill fra redaksjonsklubben som viser at hun er den klart beste kandidaten for Adresseavisen nå. Det gjorde oss i stand til å ta en rask avgjørelse. Vi ønsker å videreføre den flotte utviklingen Adresseavisen har hatt de siste årene. En utvikling hun har vært delaktig i, sier Koch.
Klubbleder Kjersti Fikse Ness nyter fredagen i Trondheim med ny sjefredaktør og fint vær. Hun forteller at de i redaksjonsklubben hadde lange og tunge diskusjoner rundt flere problemstillinger, blant annet om stillingen burde lyses ut. For to år siden, da det endte i ansettelsen av Tor Olav Mørseth, gikk klubben for den eksterne kandidaten.
– Da hadde vi hatt mange interne opprykk til sjefredaktørstillingen over årene. Vi trengte sterkt en kandidat som kunne komme utenfra og røske opp her. Vi trengte nye tanker. Kirsti Husby er en drivende dyktig dame som er bunnsolid journalistisk. Vi har troen på at hun skal kunne føre oss videre i den gode steamen vi er inne i.
Ness sier at de kjenner Husby som nyhetsredaktør, ikke sjefredaktør. Derfor har klubblederen oppfordret henne sterkt til ikke å kopiere dem som tidligere har vært, men å finne sin egen form og stemme.
– Det har jeg troen på at hun vil gjøre, sier Ness.
Husby tiltrådte første gang som nyhetsredaktør i 2006. Hun hadde jobben i seks år før hun ble utviklingsredaktør i tre år. Så løftet Mørseth Husby tilbake til sin gamle jobb for to år siden.
– Det viktigste er at vi skal holde stø kurs på det vi har sagt at vi skal gjøre. Vi er ikke ferdig med å digitalisere journalistikken. Vi skal sette dagsorden i saker som folk bryr seg om, sier Kirsti Husby til Journalisten mellom møteslagene i mediehuset.
Hun forteller at hun har lyst til å gjøre noe grep, og hun kommer til å gjøre dem, men overraskende nok har hun ikke tenkt å meddele i Journalisten hva disse kommer til å være. Etter en hektisk uke har hun til hensikt å bruke sommeren til å tenke seg om.
Hva angår det å bli Adressas første kvinnelige sjefredaktør, har hun en grei tilnærming til.
– Jeg tenker at vi har hatt mange dyktige kvinner i Adressa etter hvert som kvinnene har kommet inn i redaksjonen. Det er litt oppsiktsvekkende at det ikke har skjedd før. Mitt fokus i dag er at jeg står overfor en krevende jobb mer enn at jeg skal tenke på at det er noe historisk, sier hun og legger til: – Kvinner bekler mange posisjoner i Adresseavisen i dag. Både som journalister og i ledelsen. Det passer godt at det ikke skulle gå 300 år før det skjedde.
Nettopp det siste er nok også assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening enig i. Foreningen har lenge arbeidet for å løfte kvinner opp i lederposisjoner i mediene.
– Kirsti er et godt valg for Adressa, sier hun og legger til på mer generelt grunnlag at: – Vi har hatt en lav andel kvinnelige sjefredaktører, særlig om vi ser bort fra etermediene og magasinene. Vi fikk store utslag i statistikken da Trine Eilertsen sluttet i Bergens Tidende og Hilde Haugsgjerd forlot Aftenposten.