Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Angelica Hagen

Erna svikter Bergen – åpner for at kommersiell TV-kringkaster kan ligge utenfor hjembyen

Kravet til mediehuset som kan få 135 millioner kroner årlig fra staten er at basen må ligge minst 100 kilometer Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i en pressemelding fra Kulturdepartementet fredag.

– Dette er en milepæl for mediepolitikken. Myndighetene har i en årrekke lagt til rette for kommersiell allmennkringkasting, men virkemidlene vi har brukt er nå utdaterte og har ikke lenger like stor verdi. Behovet er ikke noe mindre av den grunn. Vi trenger et mangfold av nyhetsmedier i hele landet, og vi trenger fortsatt et reelt alternativ til NRK, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i meldingen.

Der står det også at aktuelle søkere må ha en bred programprofil. Og allmennkringkasteroppdraget inkluderer krav om riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, samt norsk film- og tv-drama.

Den søkeren som myndighetene plukker ut får avtale med staten i fem år, og altså 135 millioner kroner i årlig overføring.

Kan ligge utenfor Bergen

Da stortinget behandlet saken var det et krav at TV-allmennkringkasteren måtte ha nyhetsredaksjon i Bergen. Men dette kravet har regjeringen nå forlatt. Nå heter det at hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen i Norge må være minst 100 kilometer utenfor Oslo.

Det betyr at byer som Drammen, Fredrikstad og Sandefjord er utelukket, mens Hamar og Skien/Porsgrunn trolig faller innenfor sine rundt 100 kilometer fra luftlinje fra Oslo.

I praksis betyr det at regjeringen ikke lukker muligheten for andre norske storbyer som Trondheim og Stavanger.

TV 2 ønsket merkostnader dekket

Da søknadsfristen for en lignende avtale gikk ut i fjor, fikk regjeringen ingen søkere. TV 2 begrunnet i et brev overfor Kulturdepartementet med at de ønsket motytelser for merkostnader knyttet til allmennkringkasteroppdraget.

I avtalen som nå er lyst ut heter det at støtte som overstiger kostnadene forbundet med allmennkringkasteroppdraget, inkludert “rimelig fortjeneste”, må tilbakebetales.

– Støtten kan heller ikke benyttes til å kryss-subsidere virksomhet som ikke omfattes av allmennkringkasteroppdraget, heter det. Men samtidig kan en forholdsmessig andel av felleskostnadene betales av støtten.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande er positiv til at regjeringen nå har lyst ut en ny avtale, selv om han mener hele saken burde vært løst for lang tid siden.

– Vi vil avvente til vi har satt oss grundig inn i det som lyses ut, sier Grande.

– Tror du det kommer søkere denne gangen?

– Det er for tidlig å si. Jeg forutsetter at regjeringen har lagt opp et løp som vil være attraktivt for flere å søke på. Så får vi se. Men vi ser at det er en del forpliktelser her som ikke blir kompensert.

Søknadsfristen er 23. september, altså etter høstens stortingsvalg. Regjeringen skriver at den tar sikte på å inngå en avtale senest i desember. Grande sier at Arbeiderpartiet er klar for å ta oppgaven om valget fører til regjeringsskifte.

Grande hadde ønsket seg at det var Bergen som var den foretrukne lokaliseringen i avtalen, men han erkjenner at det er vanskelig å få til innenfor EØS-regelverket.

– Derfor har vi ikke boret mer i det. Det er viktig å ha fremdrift i arbeidet. Men det åpner og for at aktører kan søke fra andre land. Det er viktig at kulturministeren bidrar til lokalisering i Norge. Vi skulle ønske det var tydligere at det måtte være på norsk jord og at det skulle bidra til norske arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS