Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Tirsdag ble det klart hvem som har søkt stillingen som ansvarlig redaktør i Journalisten.
Stillingen ble utlyst i vår, og hadde opprinnelig søknadsfrist ved utgangen av juli, men fristen ble forlenget frem til fredag.
Søkerlisten er nå klar, og fem menn og én kvinne har søkt jobben.
– Det er spennende søkere på listen. Vi håper å få en god prosess i havn om ikke så lenge, sier styrleder Katrine Strøm.
Lite åpenhet
Hun er ikke overrasket over kjønnsbalansen, antallet forundrer henne derimot.
– Jeg er overrasket over at ikke flere har søkt en så attraktiv stilling, som sjelden er ledig. I tillegg merker jeg meg at det har vært en utfordring å få åpne søkere til stillingen. Det er verd å tenke litt på.
To av søkerne på listen er anonyme. Strøm vil ikke si hvor mange som eventuelt har trukket seg etter at det ble klart at det ville gis innsyn i søkerlisten.
– Vi har vært i kontakt med alle søkere, og forklart at dette er en spesiell jobb i en publikasjon som er en viktig overvåker av samfunnets overvåkere, og som i mange sammenhenger selv etterspør og forfekter åpenhet. Det må si noe om hvor vi er i forhold til offentlighet og åpenhet i samfunnet når mange ikke har lyst til å stå som åpen søker på stillingen.
– Kunne dere gjort noe annerledes i prosessen i forkant?
– Nei. Det kan jeg faktisk ikke tenke meg. Vi har hatt god kontroll på hele konstitueringen. Den har stått over en lang periode, og vi har hatt en grundig og god prosess for det som ble ansettelsesutvalget og vår fremgangsmåte i løpet av sommeren. Vi har også tatt grep underveis da vi så før sommeren at det ikke var så mange søkere. Vi utvidet fristen, og fikk noe ekstern hjelp fra Hodejegerne.
– Er det noen søkere som utmerker seg?
– Ja. Vi kommer ikke til å ta inn alle til intervju. Vi går videre med de vi synes er mest interessante.
Annonse
Disse har søkt:
Thor-Ivar Guldberg (53), Ansvarlig redaktør,
Eva Alnes Holte (58), Redaktør og frilanser
Martin Huseby Jensen (43), Ansvarlig redaktør (konst.)
Arnt Georg Arntzen (46), Publisher og ansvarlig redaktør
Anonym (55), redaktør
Anonym (48)
Ønsker å fortsette
Martin Huseby Jensen har vært konstituert i stillingen siden tidligere redaktør Helge Øgrim gikk av i fjor. Han har vært åpen om sitt kandidatur underveis i prosessen.
– Det overrasker meg at det ikke er flere kvinner på søkerlisten. At det er et slikt overveldende flertall av menn er beklagelig. Først og fremst håper jeg selvsagt på tillit til å lede Journalisten videre, men om det nå blir lederskifte ville det vært sunt om det var en kvinne, sier Jensen.
Annonse
Eneste kvinne
Eva Holte er svært overrasket å være eneste kvinne på listen.
– Det er så mange gode kvinnelige redaktører nå, så det synes jeg er rart.
Holte har bakgrunn som tidligere redaktør for Fagpressenytt, i dag er hun frilanser og redaktør for et bransjeblad. Hun mener å se at den frie, uavhengige journalistikken nå utfordres av innholdsmarkedsføring.
– Jeg søker fordi jeg synes det er viktig å jobbe for at journalisitikken ikke undergraves av kommersielt innhold. Det er er viktig for demokratiet at den uavhengige journalistikken holdes i hevd.
Nye utfordringer
Nye utfordringer er motivasjonen for Arnt Georg Arntzen når han nå altså søker redaktørstillingen.
– Jeg har drevet min egen lille lokalavis på Sørlandet i 21 år. Før den tid var jeg medlem av NJ Frilans, noe som var en interessant opplevelse. Jeg har mange gode minner fra både Journalisten, og journalistforbundet, sier Arntzen, som har drevet Høvågavise frem til denne ble avviklet tidligere i år.
Han er veldig overrasket over at det ikke er flere søkere. For ham var det imidlertid ingen utfordring å være åpen søker.
– Når en først søker en stilling må en kunne være bekjent av å ha gjort det.
Sørgelig få søkere
Thor-Ivar Guldberg, som i dag er redaktør i Nettavisen LoVe24, mener det er ganske sørgelig at så få personer til slutt blir stående som søkere til en såpass relevant mediejobb.
– Det burde ikke bare være flere søkere, men det burde helt klart være flere kvinnelige søkere. Samtidig ser jeg at konstituert ansvarlig redaktør er søker. Det kan ha bidratt til lavere interesse, ettersom det alt for ofte skjer at konstituerte blir fast ansatte. Man vet hva man har, men vet ikke hva man får, er nok omkvedet.
– Et åpent og transparent samfunn blir stadig viktigere i den digitale verden, og for demokratiet som journalister og redaktører er satt til å passe på. Jeg har ikke forsket på det, men erfarer at det fortsatt er saker som av ulike årsaker går under presseradaren. Jeg er derfor tilhenger av langt større åpenhet og tilgjengelighet enn det vi har i dag, men forfekter ikke engelske tilstander i formidlingen.
Han regnet selv med at søkerlisten ville bli offentliggjort da han søkte.
– Det er ikke kjent hvor mange som eventuelt har trukket seg etter at det ble fremmet ønske om innsyn i søkerlista. Det er mitt prinsippielle syn at man som søker til denne stillingen må regne med full offentlighet. Når vi forfekter offentlighet i media, vil det framstå som merkelig å være anonymisert på denne søkerlista. Noe annet vil jeg kanskje si er diskvalifiserende, rett og slett fordi hemmelighold er en av mange utfordringer i journlistikken.