Eirik Dalseg og Tore Østby starter opp Trondheimsnytt i løpet av 2017. Foto: Geir Skancke

Dramatisk skilsmisse i Trondheimsnytt ender trolig i retten

– Den redaksjonelle friheten ble krenket, sier franchisegiver. – Jeg var amatør og fikk ikke opplæring, sier franchisetageren. Midt i det hele står redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar ble det kjent at gründerne bak nettstedene Malviknytt og Rørosnytt skulle etablere Trondheimsnytt. De to bak prosjektet, Eirik Dalseg og Tore Østby, søkte etter redaktør og journalister.

På vårparten blir Tone Gullaksen ansatt i redaktørjobben og selskapet Nidarosa Media ledet av Snorre Kristian Vikdal tok franchisen. Han skulle fungere som både daglig leder og styreleder. Alt så ut til å falle på plass.

Nok var nok

Bare en knapp måned etter at nettstedet er lansert sender Tore Østbye gjennom selskapet Torik AS ut en pressemelding om at de har brutt samarbeidet med Nidarosa Media, og at franchiseavtalen er sagt opp. Han sier Vikdal ved flere anledninger har blandet seg inn i det redaksjonelle arbeidet og på denne måten opptrådt i strid med redaktørplakaten og lov om redaksjonell frihet i media.

– Vi har dokumentasjon på at han har brutt franchiseavtalen. Han har blant annet blandet seg inn i redaksjonelle vurderinger, sier Tore Østby til Journalisten uten å ville utdype hva disse går i.

Franchiseavtalen innebærer tilgang til publiseringssystem for både redaksjonellt innhold og markedsmateriell. Østby forteller at de som eiere av disse ikke blander seg inn i driften, men har som krav at lover og regler skal følges.

– Men dere ansatte altså redaktøren, selv om dere ikke legger dere opp i driften?

– Vi ble bedt om å assistere i prosessen, men det var de som tok beslutningen.

I juni begynte Tone Gullaksen som ansvarlig redaktør i Trondheimsnytt. Før det har hun jobbet i blant annet NRK Her og Nå, Dagsnytt, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor, for å nevne noe. Når vi ringer henne er hun sykemeldt.

– Jeg kan ikke møte på jobb slik forholdene er på arbeidsplassen. Det er uholdbart å være der og jeg kan ikke bli behandlet på en slik måte, forteller hun og legger til at hun ikke kan akseptere å jobbe for en eier som bryter Redaktørplakaten og loven om redaksjonelle frihet i media.

– Som redaktør må jeg få lov til å gjøre jobben min, som etter loven skal være fri og uavhengig av styret og daglig leder.

Gullaksen forteller at hun i tiden hun så langt har vært ansatt har dokumentert hvor det skar seg.

Styreleder søkte Fritt Ord

De dårlige erfaringene begynner allerede før hun har tiltrådt i jobben. Snorre Vikdal har informert om at han vil søke Fritt Ord om støtte. Sent kvelden før den skal sendes inn får Gullaksen se søknaden. Her har Vikdal lagt opp en liste med forslag til artikler og reportasjer. Søknaden har fått hennes signatur. Den ble stanset i siste liten.

Tone Gullaksen fra da hun ble ansatt som redaktør.

I juli er Vikdal ifølge Gullaksen misfornøyd med at hun ikke har produsert opp en artikkelbank. Samtidig har han ikke sørget for at lokalene er i stand. Redaktøren måtte bruke den første tiden av arbeidsforholdet til å finne disse, sørge for bredbånd, møbler og organisert oppussing.

– Han kan ikke da forvente at jeg også lager an saksbank.

Så begynner Vikdal å diktere hvor mange artikler Gullaksen skal produsere hver dag, og når disse skal legges ut. Da kontakter redaktøren både Norsk Redaktørforening og advokat. Grensen var nådd.

Etter dette møtes de to, sammen med advokater, til møte i håp om å finne fram til en løsning. Løsningen de kom fram til overholdes ikke av Vikdal, forteller Gullaksen.

Steile fronter

Snorre Vikdal er fanchisetager, daglig leder og styreleder i selskapet som skulle drive Trondheimsnytt. Nå står han igjen med en bitter skillsmisse og står i steilt mot det Tore Østby og Torik AS formidler. Han forteller at Torik mandag sa opp avtalen med ham, og at han foreslo megling førstkommende torsdag. Tirsdag kveld skrev franchiseeierne at de helst ville unngå megling, siden dette er en kostbar affære. Ifølge Vikdal var han enig i det, og skisserte hva de måtte bli enige i. Svaret fra Røros var nei, de måtte skilles.

– Jeg ba dem om å sove på det og så sender de ut pressemeldingen.

Vikan sier han forsøker å forholde seg profesjonelt og verne om sine ansatte, men han vil ikke akseptere situasjonen slik den nå er.

– Dette er brudd på forretningsskikk og redelighet. Nå blir saken advokatmat og mest sannsynlig vil den få rettslig etterspill.

Han har gått inn med 600.000 kroner. Vikdal forteller at redaksjonen består av en redaktør og to journalister, samt ham selv som daglig leder. Egentlig er han fysioterapeut. En jobb han har tatt permisjon fra i et halvt år.

– Jeg var en amatør. Da vi skulle ansette og begynne med å utforme kontrakter måtte jeg sette meg inn i ting. Fra før av kjente jeg til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten, men loven om redaksjonell frihet kjente jeg ikke til. Jeg har ikke fått den opplæring de er forpliktet til å gi i henhold til avtalen. Og så har jeg gjort noen feilsteg i starten fordi jeg ikke har kunnet på dette på rams.

Dreit seg ut

– Hva legger du i feilsteg? Kan du utdype?

– Jeg vil ikke gå inn på hva slags feilsteg det er. Men blant annet søknaden til Fritt Ord. Da dreit jeg meg ut. Jeg satt med søknaden torsdag kveld klokken ti og tenkte det ville vært greit med eksempler på noen saker, men det er redaktørens ansvar og da jeg forstod det la meg flat. Og sammen laget vi en god søknad til Fritt Ord. Jeg tok øyeblikkelig kritikken til meg og begynte å lære meg hvor grensene går, sier han.

Ifølge Vikdal  ble det i starten av juni laget regler om hans rolle, som han mener han har fulgt opp etter beste evne i ettertid. Måten Torik AS har håndtert dette, er han ikke imponert over. Blant annet skulle partene ta en gjennomgang av situasjonen. Det endte i et restaurantbesøk hvor Vikdal opplevde det som vanskelig å diskutere åpent.

– Når jeg ser tilbake burde jeg satt foten ned tidligere. Alt var på plass. Vi var klare til å sette i gang.

Vikdal har ikke tenkt å gi seg i mediebransjen. Selv om det ikke blir Trondheimsnytt, som fremtiden er usikker for akkurat nå.

Powered by Labrador CMS