Sindre Leganger er årets frilanser. Foto: Foto: Brian Cliff Olguin, NJ Frilans

Sindre Leganger er årets frilanser

Juryen berømmer Sindre Legangers kamp for radiofaget og bidrag til Uløst-podkasten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sindre Leganger er en allsidig frilanser. En kjapp titt på hans egen nettside er bevis på det. Han har levert arbeider til NRK og til Aftenpostens A-magasinet. 

Lørdag kveld ble Leganger utropt til årets frilansjournalist av en jury bestående av Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Anders Hammer, Birgit Røe Mathisen og juryleder Kyrre Lien fra NJ Frilans.

De fem jurymedlemmene skriver i sin begrunnelse at Leganger gjennom de senere år er blitt et forbilde for andre frilansere. 

“Kompetansen har vært ettertraktet hos flere redaksjoner både i Norge og i utlandet, og flere av prosjektene har fått stor oppmerksomhet. Juryen har latt seg imponere over den imponerende evnen til å være kompromissløs i prosjektene vedkommende deltar i, samt den høye gjennomføringsevnen.”

Juryen viser videre til at Leganger har kjempet for radiofaget; “og bidratt til at podkasten har fått et marked i Norge, noe også andre radiofrilansere kan nyte godt av. Prosjekter som Uløst og Skuddet på Toftøy ville ikke vært mulig uten prisvinneren.” heter det i begrunnelsen.

- Det å få prisen er en kjempestor ære, når du ser på lista er det noen store navn som innbyr til ærefrykt. Å bli føyd til den er kjempestort og gøy. Jeg er glad for at den velproduserte lydhistorien verdsettes. Det er kjempegøy, sier Leganger til Journalisten. 

For mye i studio

Han forteller at han en stund har arbeidet for å etablere et kommersielt marked for den velproduserte lydhistorien. Noe han håper også flere vil forsøke å få til. Om dagens produksjon av podkast har han en klar oppfatning. 

- Det er altfor lite som skjer utenfor studio. Det blir for mye babling journalister mellom. Det tror jeg som hovedregel ikke er veldig interessant for andre enn journalistene i studio. Det å bevege seg ut gir podkast et helt annet liv. Lytterne blir tatt med på en reise fremfor å høre på snakkende hoder i studio. Da når vi andre mennesker og kan fortelle andre historier. 

Ulempen er selvsagt at det er langt dyrere enn en studioproduksjon. Derfor er han glad for at det finnes mediehus som er villige til å betale for kvalitet.

Sier nei til reklame

Som frilanser går det bra for Leganger. Han har noen få faste kunder som han jobber mye for. På den måten får han det til å gå rundt. Lange prosjekter er i flertall på arbeidslista hans. Det gir forutsigbarhet samtidig som han også har frihet. Og han er prinsippfast.

- Jeg sier nei til alt kommersielt. Jeg kan ikke se at det kan kombineres på en god måte. Da må jeg journalist som hver gang jeg setter i gang med nye prosjekt se om det berør noe jeg jobbet med kommersielt. Å jobbe kommersielt er litt som å brenne bruer. Det hindrer journalister i å jobbe innen felt. Derfor sier jeg nei til alt selv om jeg har opplevd et veldig jag i markedet, også med kule prosjekter, sier han og legger til at han har kunnet takke nei til slike prosjekter fordi han har oppdragsgivere som satser på podkast. Han erkjenner at det ikke er slik at alle frilansere kan det. 

Sendes i retur

Tor-Erling Thømt Ruud er programleder i podkasten Uløst hvor han samarbeider med Sindre Leganger. 

- Vi kommer fra samme sted i indre Østfold, men Sindre er yngre enn meg. Nå har vi jobbet tett sammen og han er en superflink lydmann. Sindre bruker lang tid og er ikke ferdig før han er fornøyd. Har jeg gjort intervjuer alene som han ikke er fornøyd med, blir jeg sendt ut igjen. 

Ruud forteller at han mener hans intervjuteknikk er god, men innrømmer at den ikke når opp til Legangers. 

- Han får folk virkelig til å slappe av. Sindre stiller veldig åpne spørsmål og får folk til å snakke. Han er ikke aggressiv, men interessert og nysgjerrig. Han er podkast-dokumentarist numero uno i Norge. 

Neste helg er Sindre Leganger nominert til Prix Radiopriser. Tre nominasjoner til to forskjellige priser. Det blir rart, forteller han, men i år har han ikke meldt seg på Oslo Marathon dagen etter - slik at han kan feire skikkelig. 

Powered by Labrador CMS