Richard Aune forbereder seg på å legge fram årsmeldingen for årsmøtet. Foto: Glenn Slydal Johansen

NRKJs leder: Flere enn to saker av seksuell trakassering i NRK

KLEKKEN (Journalisten): Richard Aune mener NRK har et problem med seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Nei. 

Det svarer NRKJs leder Richard Aune på spørsmål om han tror det bare er to tilfeller av seksuell trakassering i NRK.

NRK skriver selv onsdag at de den siste uken har avdekket to tilfeller av seksuell trakassering som ifølge kringkastingssjefen ligger en del år tilbake i tid. Det har skjedd etter at medieprofilen Aleksander Schau lørdag postet en rekke meldinger på Twitter med tilfeller av overgrep og vold som skal ha skjedd i norsk mediebransje. Fem av dem er knyttet til TV 2.

I NRK skal de ansatte ha blitt oppfordret om å dele historier de måtte sitte inne med.

– Et problem

Journalisten møter NRKJ-lederen, som stiller til gjenvalg for 1.700 medlemmer, i en pause under årsmøtet til klubben i Norsk Journalistlag (NJ) på Klekken i Buskerud.

Aune sier at han ikke er i stand til å kvantifisere et antall tilfeller av seksuell trakassering i NRK.

– Men det er flere enn to. 

– Hvor mange saker kjenner du til?

– Jeg klarer ikke å kvantifisere det.

– Er det et problem i NRK?

– Ja, det er et problem. Det er flere medlemmer, og da flere enn to, som har opplevd dette. Det skjer med jevne mellomrom, og det er sikkert betydelig mer enn disse to.

Aune sier at den sentrale NRKJ-ledelsen ikke nødvendigvis involveres ved varslinger om seksuell trakassering. Når en lokal klubbleder varsles av et medlem skal de to sammen ta opp saken med nærmeste leder.

– Hvis vi som tillitsvalgte får kjennskap til slike saker, sier vi at den som varsler og den tillitsvalgte bør gå til ledelsen for å følge opp og få handlingene til å opphøre. Ofte vil ikke fornærmede det. 

Selv om det er vanligst at den lokale klubblederen skal håndtere saken, sier han at det sentrale tillitsvalgtapparatetet er tilgjengelig.

På spørsmål om noen har mistet jobben i NRK på grunn av varsel om seksuell trakassering, tenker Aune seg lenge om.

– Jeg kjenner ikke personlig til det, men det betyr ikke at det er mulig det har skjedd.

Må reageres

Ansatte som opplever seksuell trakassering anbefales å ta kontakt med en tillitsvalgt eller NRK som arbeidsgiver. Men Aune mener at det ikke bare er den som opplever seksuell trakassering som har et ansvar.

– Det er mye fokus på offerets ansvar for å varsle. Men det er like fullt et ansvar å minne om at det er en plikt ikke å klå. Det er den viktigste beskjeden.

– Hva med seksuell trakassering i form av ord?

– Det er samme kategori. Man må tenke seg om det er en kultur for brysk og sexifisert språkbruk.

De som står bak seksuell trakassering mener han det må reageres overfor.

– NRK må være tydelig på at det er uakseptabel oppførsel og noe som må reageres på. Ellers vil jeg ikke liste opp mulige reaksjoner. Men arbeidsmiljøloven sier at det skal være et godt arbeidsmiljø. 

Særlig de i fremskutte posisjoner, sier Aune har et ansvar for å gå foran med gode holdninger. Det gjelder programledere, stjernereportere og personer som han selv.

– Vi har et ekstra ansvar.

Nylig er retningslinjer for varsling av trakassering og mobbing revidert i NRK i samarbeid mellom NRK og de tillitsvalgte. I forrige uke spilte NRKJ inn overfor NRK et forslag om særlige regler for varsling og forebygging av seksuell trakassering.

– Det handler om at det må være en spesiell måte å ta i mot varsling om seksuell trakassering på. Vi er ikke sikre på om de generelle reglene er gode nok. 

NRKJ følger opp problemstillingen med en kartlegging av seksuell trakassering på arbeidsplassen først og fremst gjennom spørreundersøkelsen som NJ gjennomfører. 

Misfornøyde med lønna

Ellers er årsmøtedelegatene til NRKJ opptatt av kompetanseheving, involvering og lønn. Richard Aune ble under et “intern-politisk kvarter” på årsmøtet utfordret på hvorfor NRKJ godtok 11.500 kroner i lønnstillegg tidligere i år, når han samtidig sa at han var misfornøyd med resultatet.

– Hvorfor gikk du med på det da? spurte utspørrer Ulf Tannæs-Fjeld.

– Klokken var kvart på 12 og vi måtte bestemme oss for å bryte eller ikke. Vi var ikke trygge nok på å bryte i vår, og jeg er fortsatt ikke sikker på om vi tok riktig valg. 11.500 er ikke bra nok. 

Kompetanse og kritikersvar

Under åpningstalen tidligere til årsmøtet valgte Aune at NRK må sørge for at de ansatte har nødvendig kompetanse.

– NRKs evne og vilje til å utvikle egne medarbeidere ikke er god nok, sa han, og fortsatte:

– Det er NRKs ansvar å sørge for at vi har rett kompetanse til å møte morgendagens krav. Dessverre har noen av våre medlemmer opplevd at NRK forsøker å kvitte seg med dem fordi NRK hevder de ikke lenger har nødvendig kompetanse. Og den beskjeden har de fått etter å ha jobba i NRK i 15 eller 20 år. Vi nekter å godta at NRK gir folk sparken, fordi de ikke har fått anledning til å utvikle seg. Det er både urimelig og ulovlig. Men ikke minst – det er usedvanlig uklokt på vegne av bedriften. Kampen mot en sånn råtten og uklok personalpolitikk skal vi føre så langt og så lenge det er nødvendig.

Aune tok også til orde mot for høyt tidspress i redaksjonene.

– Thor Gjermund Eriksen. Her kommer en utfordring til deg. Slipp de gode kreftene fri. La folk få tid og rom til å utvikle seg i redaksjonene. Sørg for at arbeidshverdagen er skrudd sammen på en sånn måte at det er mulig å tenke litt lenger enn det som skal publiseres i dag. 

NRKJ-lederen sa også at medlemmene må være lydhøre overfor kritikerne om synspunkter og forslag til hva de kan gjøre. Men han viste til at medievitere og forskning ikke støtter opp under at det vil bli lettere for de kommersielle å tjene penger bare NRK blir mindre synlig på nett:

– I kommunestyrer og i rettsaler meldes det om at stadig flere pressebenker står tomme. Rådmenn, statsadvokater og politikere får stadig færre kritiske spørsmål fra journalister, fordi det blir færre journalister. Mange av dem ender som kommunikasjonsrådgivere. Det er problemet. Løsningen er selvsagt ikke å fjerne ytterligere noen journalister fra NRK. Tvert imot bør vi i den norske mediebransjen stå sammen og sloss for et solid nasjonalt mediemangfold.

Powered by Labrador CMS