Konserndirektør Thor Gjermund Eriksen i A-pressen. Foto: Birgit Dannenberg

A-pressen toer sine hender i Halden

Ut av styret i protest mot ordfører og lokale aksjonærer. Setter inn forretningsadvokat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forkant av mandagens ekstraordinære generalforsamling gikk valgkomiteen for første gang utenfor fagbevegelsen og Arbeiderpartiet for å finne ny leder og nestleder til Halden Arbeiderblads styre. En enstemmig komité innstilte på Yngvar Karlsen, en lokal bedriftsleder, som ny styreleder. Karlsen ble valgt, og med seg som nestleder får han tidligere direktør ved Høgskolen i Østfold, Birgitta Næss.

– Finansiell investering

Alt bråket rundt Halden Arbeiderblad den siste tiden har fått A-pressen til å revurdere sine strategiske interesser i avisen.

Konsernet eier 41,5 prosent av aksjene, men er nå lei av å bli mistrodd og motarbeidet av de lokale eierne. Konsernet ønsker ikke lenger å ta styreansvar for HAs videre ferd, og trekker derfor sitt styremedlem. En forretningsadvokat vil fra nå representere A-pressens interesser i HA-styret.

– Den siste tids uro og strid har allerede påført bedriften tap av lesere og tap av annonsører. A-pressen tar derfor de lokale holdninger til etterretning, og vil fra nå av anse vår posisjon i Halden Arbeiderblad som en finansiell investering, uttalte konserndirektør Thor Gjermund Eriksen på den ekstraordinære generalforsamlingen mandag kveld.

– Truer bedriften

Ifølge Eriksen har HA blitt brakt opp i et uføre som rokker ved hele bedriftens fundament. A-pressen mener det er åpenbart at hovedansvaret for dette må plasseres hos styreflertallet og de lokale eierne de representerer.

Det vakte sterke reaksjoner at det forrige styret nylig sa opp både ansvarlig redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad. Dermed krevde en rekke lokale eiere ekstraordinær generalforsamling. Ikke minst var reaksjonene sterke blant ansatte i HA. De har tidligere stått sammen med de lokale aksjonærene, mot A-pressen.

Annonsebråk

Konsernet forsøkte å skaffe seg kontroll over avisen, etter at den i 1999 skiftet over fra A-pressens annonsesamkjøring til den konkurrerende Orkla Media-samkjøringen. HA vant imidlertid den årelange rettsprosess om aksjer som kunne gitt A-pressen styreflertall.

På generalforsamlingen uttrykte Eriksen full støtte til både Rekve og Kolstad.

– Selv i den meget belastende situasjonen avisen, og fremfor alt ledelsen, har vært i de siste ukene, oppnådde faktisk avisen sitt budsjettmål i april. Dette står det stor respekt av, sa han.

Bøtta full

Eriksen trakk fram flere detaljer om den mistroen A-pressen mener å ha opplevd i Halden:

– Den siste tids hendelser er et godt eksempel på dette. Da flertallet i det forrige styret begynte sine angrep på administrerende direktør og ansvarlig redaktør, var det mange, både i avisen og i Halden, som ropte på A-pressen og ba om hjelp og støtte i arbeidet med å rydde opp. Idet dette arbeidet ser ut til å lykkes, opplever vi så nok en gang at lokale miljøer som i konflikten sto mot hverandre finner sammen igjen i ett eneste felles, overordnet ønske, nemlig å holde A-pressen unna.

Han understreket at A-pressen er lei av at visse miljøer i byen framsetter ubegrunnede påstander.

– Da ordføreren i denne byen sist uke skrev i et innlegg at A-pressen ønsker å benytte anledningen til å overta HA, at det betyr at avisen blir nedlagt og arbeidsplassene borte, er bøtta full. Hvor han har dette fra, er det ikke meg gitt å si noe om. Men dette er påstander uten rot i virkeligheten, uttalte konserndirektøren.

Vil ikke presse seg på

Eriksen avviste samtidig påstander om at A-pressen ønsker å utnytte den lokale striden til å arbeide for en aksjeutvidelse, for å komme i en flertallsposisjon.

– A-pressen har ikke planer om å benytte denne anledningen til å overta Halden Arbeiderblad. Vi kommer ikke til å ta nye initiativ i strid med lokale ønsker. Vi har rett og slett andre ting å gjøre enn å presse oss på noen som ikke vil ha vår kunnskap, våre gode råd eller vårt samarbeid, erklærte Eriksen.

Etterlyser ro

Han avsluttet sitt innlegg til de øvrige aksjonærene slik:

– Dere vet hvor dere finner oss. Men først av alt bør dere bidra til ro, slik at hundrevis av abonnenter og tapte annonsører finner tilbake til Halden Arbeiderblad.

Powered by Labrador CMS