Jan Vardøen klager inn fire artikler publisert i DN mellom desember 2023 og april 2024.

Pressens Faglige Utvalg

Jan Vardøen klager Dagens Næringsliv inn for PFU

«En underdrivelse å si at denne saken har vært en påkjenning for meg», skriver Jan Vardøen i omfattende PFU-klage.

Publisert Sist oppdatert

Journalisten har fått innsyn i den ferske klagen der Jan Vardøen klager Dagens Næringsliv (DN) inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

Vardøen klager inn fire artikler publisert i DN mellom desember 2023 og april 2024 der avisa setter søkelys på offentlige midler Vardøen-prosjektet Frogner Kino har fått utbetalt.

Klages inn på fem punkter

I løpet av en periode på fire måneder publiserte DN følgende saker om Vardøen: 

Klagen gjelder Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om faktasjekk og kildekritikk, 3,3 om klargjøring av premisser, 4.4 om dekning for titler og ingress i stoffet,4.14 om samtidig imøtegåelse og 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet.

Vardøen skriver følgende i sin klage: 

«DN har over lang tid og i en lang rekke reportasjer fremsatt påstander og skapt et inntrykk av offentlige midler jeg har søkt på og fått tilkjent, ikke er brukt riktig. Dette er nå blitt gransket, og konkludert med at ikke stemmer – midlene er brukt riktig».

Han refererer til rapporten DN også omtaler, laget av revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG på oppdrag fra Oslo kommune, og viser til at den konkluderer med at driftstilskuddet er «[...]benyttet i henhold til dets formål og i tråd med vilkårene som er stilt fra Oslo kommune når det gjelder allokering av kostnader».

– Ganske latterlig

I klagen reagerer Vardøen blant annet på at avisa bruker et besøk DNs journalister gjorde hos ham i Frankrike, et besøk han selv skriver at han oppfattet som et privat middagsbesøk. 

«Da saken stod på trykk hadde de benyttet seg av informasjonen de hadde hentet inn i form av bilder og beskrivelser – innhentet uten at jeg var gjort oppmerksom på deres egentlige formål med besøket hos meg», skriver Vardøen i klagen. 

«Det vil være en underdrivelse å si at denne saken har vært en påkjenning for meg», skriver Vardøen videre i klagen. 

Vardøen skriver at han har opplevd det som svært tøft å bli beskyldt for å misbruke offentlige midler. I tillegg forteller han i klagen at sakene som stod på trykk har hatt store økonomiske konsekvenser for han. 

– Jeg tror det kommer frem av klagen at DN har brukt veldig lang tid på å grave rundt og prøver å si at jeg har brukt offentlige midler på privat bruk. Det er ganske latterlig, for det er stikk motsatt. Jeg bruker veldig mye av mine egne penger på disse prosjektene. Det er bevist grundig å være fullstendig feil, men de har valgt å trykke dette likevel, sier Vardøen til Journalisten. 

– Det er første gang du har klaget en sak inn til PFU. Hvordan har det vært for deg å gå til det skrittet? 

– Det virker jo høyst unødvendig. Jeg har jo bedre ting å drive med. 

– Ikke overrasket

Featureredaktør i DN, Gry Egenes, bekrefter overfor Journalisten at de har mottatt en PFU-klage fra Vardøen. 

Hun forteller at de har vært i kontakt med Vardøen om minnelig ordning. Vardøen opplyser at de ikke har kommet til enighet om dette.

– Vi er ikke overrasket over at Vardøen er misfornøyd med våre artikler. Vi svarer på Vardøens klage på vanlig måte, og vil sende over til PFU når vi er klare, skriver Egenes i en melding til Journalisten. 

Powered by Labrador CMS