Abdirahman Hassan i NJ student håper årets sommervikarer får jobbe, selv om koronakrisa påvirker økonomien. Selv har han fått sommervikariat i VGs Breaking-avdeling.Foto: Xueqi Pang
– Jeg er bekymra for langt flere enn bare meg, egentlig for alle som skal ha sommervikariat
Medieledere er usikre på hvordan koronakrisa vil påvirke årets sommervikarer.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Mens flere og flere mediebedrifter permitterer ansatte på grunn av den økonomiske situasjonen, er mange ennå usikre på hva som vil skje med somervikariat-stillingene.
Vi har snakka med flere medieledere om situasjonen for planlagte sommervikariater, men foreløpig er det få som har klare svar på hva som vil skje.
– Det er fryktelig vanskelig å si. Det er litt for tidlig ennå, sier sjefredaktør og administrerende direktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen (BA) til Journalisten, om hva som vil skje med sommerens vikarstillinger der.
Han sier de var litt seint ute, og har derfor ennå ikke ansatt noen, noe han er litt glad for akkurat nå.
Skal du jobbe som sommervikar i år, og er berørt av krisa, eller har andre innspill? Tips oss på journalisten@journalisten.no
NJ: Kan bli kansellert
Ifølge Norsk Journalistlag (NJ) kan en sommervikariat-avtale bli kansellert, selv om det klare utgangspunkt er at avtaler skal holdes, skriver fagforeninga på sine nettsider.
Den situasjonen mange mediebedrifter er i nå, hvor de må permittere ansatte, kan være grunnlag for at de også gir beskjed til årets sommervikarer om at avtalen ikke kan holdes, ifølge NJ.
«Det er naturligvis en lite hyggelig beskjed å få. Vi anbefaler i så fall at dere tar kontakt med en av NJs advokater», skriver fagforeninga.
En som er bekymra for om sommerens vikariater blir noe av, er Abdirahman Hassan. Han studerer journalistikk på andre året på Oslo Met, og er leder for studentklubben til NJ der.
– Jeg er bekymra for langt flere enn bare meg, egentlig for alle som skal ha sommervikariat. Det er usikre tider i bransjen, og mange vet ikke hvordan fremtidsutsiktene er og om man har et sommervikariat å gå til, sier Hassan til Journalisten.
Annonse
– Trist beskjed å få
Selv skal han jobbe i VGs breaking news-avdeling i sommer, men tror krisa kan gå hardere ut over dem som har søkt jobb i lokal- og regionaviser.
– Mange studenter ser fram til å jobbe i ulike mediehus, det er et stort privilegium for oss og veldig fint å få nyttig erfaring, bygge nettverk, og det er godt for studentøkonomien, sier Hassan.
– Det å plutselig skulle stå uten en sommerjobb er utrolig trist for de studentene det gjelder. Jeg tenker på alle de studentene som rammes av denne krisa. Samtidig har jeg tro på at mediebransjen vil klare seg, siden behovet for journalister er større enn noensinne.
Hassan oppfordrer journaliststudenter og andre kommende sommervikarer til å ta kontakt med ham eller andre i NJ Student og NJ hvis de har spørsmål.
– Null peiling på hva som skjer
BA søkte etter sommervikarer like før koronakrisa slo inn for fullt, og søknadsfristen gikk ut mandag denne uka. Sjefredaktør Sveinbjørnsson, sier at det er veldig usikkert hva som vil skje med de stillingene nå.
– Vi har ikke lagt den kabalen ennå, men vi vil se på det i løpet av ganske kort tid. Men vi har jo null peiling på hva som skjer i sommer, sier han.
Samtidig som annonsemarkedet er «stengt», leses avisa som aldri før, forteller Sveinbjørnsson. Likevel er det ikke utenkelig at de kan klare seg uten sommervikarer.
– Det er absolutt en mulig løsning. Det har skjedd før at vi ikke har søkt etter sommervikarer fordi vi har hatt bra med folk. Men nå er det veldig stor usikkerhet, rett og slett.
Annonse
Har ansatt tre
I Agderposten hadde de allerede ansatt tre sommervikarer i redaksjonen før unntakstilstanden starta for fullt 12. mars. Per nå er planen fortsatt at disse skal jobbe den avtalte tida, forteller nyhetsredaktør Katrine Lia til Journalisten.
Hun understreker at det er vanskelig å vite hva som skjer, men opplever å ha en god dialog med klubben hele veien.
– Det er klart vi som alle andre mediehus er prega av situasjonen, og opplever et fallende annonsemarked. Det er veldig paradoksalt fordi leserne strømmer til oss, vi jobber på spreng og har aldri hatt så mye stoff ute, sier Lia.
– Det oppleves nesten som at vi står i ei bøtte med kaldt vann og ei med varmt vann samtidig.
Foreløpig jobber hele redaksjonen i Agderposten, men ifølge sjefredaktør og administrerende direktør Øyvind Klausen, er tre ansatte i annonseavdelinga permittert.
Det gjelder å holde motet oppe, å virkelig jobbe på, og ikke gi opp. Et menneske med ei god penn vil det alltid være bruk for
Kristina Fritsvold Nilsen
Ikke tatt stilling
For Amedia-avisene på Romerike og Innlandet er situasjonen ennå usikker, opplyser administrerende direktør og regiondirektør Kristina Fritsvold Nilsen.
– Vi har ikke tatt endelig stilling til det ennå, men jeg har snakka med alle redaktørene om det, og hvordan vi skal løse det er noe medarbeiderne selvsagt også lurer på. Vi kommer nok til å løse dette over påske, sier hun til Journalisten.
– Hva vil du si til kommende sommervikarer som nå er usikre for hva som vil skje?
– Vet du hva jeg vil si da? Jeg begynte som journalist da jeg var 15 år, og har også vært gjennom perioder med dårlige tider. Det gjelder å holde motet oppe, å virkelig jobbe på, og ikke gi opp. Et menneske med ei god penn vil det alltid være bruk for, sier Nilsen.