Vida Lill Berge hadde drømmejobben i NRK P3. Hun var der i to år og elleve måneder, på tolv ulike kontrakter, men så måtte hun slutte. Kristine Lindebø
Vida Lill Berge måtte ut av NRK etter tolv korte kontrakter: – Jeg har vært trist og lei meg, forbanna og bitter
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg grein. Jeg hylgrein på jobb. P3 var drømmejobben min, og jeg trodde jeg hadde gode muligheter til å bli værende. Jeg fikk inntrykk av at de ønsket å ha meg der, at de ønsket å satse på meg.
Annonse
Det sier Vida Lill Berge til Journalisten, om dagen hun fikk beskjed om at det ikke var mer jobb til henne i NRK. At de skulle bruke de fast ansatte på lufta framover, og at hun ikke ville få ny kontrakt.
Men siden hun måtte forlate statskanalen i fjor vår, har andre midlertidige både kommet og gått.
Se svar fra P3-redaktør Camilla Bjørn nederst i saken.
Dette er noe også Vida Lill Berge har kjent på kroppen.
På litt under tre år ble hun en kjent stemme å høre for P3s lyttere, et kjent ansikt å se i gangene på NRK Tyholt, en radiopersonlighet som ble satsa på, gitt muligheter, gitt ansvar. En P3-profil.
– Da ble det sjokket og sorgen enda større. Jeg var skikkelig knust – veldig veldig lei meg.
Berge klatra fra sommervikariat i P3 i 2016, til programleder sammen med Adelina Ibishi for «Norske Tilstander», og ledet også VG-lista-turneen sammen med Martin Holmen og var en del av gjengen som fronta P3-aksjonen i 2017 og 2018.
Men så var det ut.
Annonse
– Noe du venner deg til
Berge hadde før det fått vite at hun ikke hadde fått den faste stillinga hun og flere andre hadde søkt på. I fjor vår ble det kjent at «Norske Tilstander» skulle fortsette, men uten Berge. Likevel hadde de jo satsa på henne, og fornya kontraktene hennes gang på gang på gang, tenkte hun.
Til sammen hadde Berge tolv kontrakter i løpet av de to årene og elleve månedene hun var i statskanalen. Den lengste var på ett år, den korteste på tre uker.
– I starten er det litt dramatisk, og man tenker «har jeg jobb etter dette?», men når du er på din åttende kontrakt, så tar du litt for gitt at du får jobb videre også. Det blir noe du venner deg til.
Har du tips eller innspill til saken, eller om du har jobbet som midlertidig eller vikar i NRK eller andre redaksjoner, ta gjerne kontakt med journalist Guro Flaarønning: e-post gf@journalisten.no ,eller telefon/Signal 91641859.
Siden i fjor vår har Berge blant annet vikariert for Elisabeth Carew i «Frokostshowet» i P5, og vært reporter og programleder i Mastiff. Nå er hun arbeidsledig, og «går på Nav».
– Det er jo alltid et nederlag det. Nå er det en trøst at det er flere sammen med meg, fordi det er en pandemi som gjør at mange ikke har jobb. Det hjelper faktisk litt, men jobb er jo identitet, gir masse glede gir livet litt mening.
Jeg kan fortsatt begynne å grine av det på fylla, fordi det opplevdes så dramatisk.
Vida Lill Berge
Hun fikk beskjeden om at det var slutt på et møte mellom henne og sjefen om framtida til «Norske Tilstander». Det var først da det virkelig gikk opp for henne, og det var da hun grein.
Et år med «kjærlighetssorg»
Ordet «lufting» ble aldri brukt, ei heller ble det sagt noe om at det hadde gått for lang tid. Likevel mener Berge at det er slik det er i praksis, at lufting er noe alle snakker om i NRK, og at de til og med har galgenhumor på det i redaksjonene.
Til Medier24 beskrev hun det den gang som en kjærlighetssorg. Til Se og Hør sa hun at hun følte hun hadde jobba hardt for å bli værende. Til VG sa hun noen måneder senere at selvtilliten hadde fått en liten knekk.
FAKTA: VIKARER OG MIDLERTIDIGE
Både vikarer og det som defineres som midlertidig ansatte har kontrakter med sluttdato.
Forskjellen er at en vikar erstatter en annen ansatt som ikke er på jobb i perioden, mens en midlertidig ikke gjør det, men jobber for eksempel med et kortvarig prosjekt – ofte kalt prosjektstilling.
I arbeidsmiljøloven står det at en vikar har rett på fast ansettelse hvis personen jobber sammenhengende i tre år.
Hvis man er ansatt som midlertidig sier arbeidsmiljøloven at det er fire år som gjelder.
– Nå har jeg brukt et år på å komme over dette, og føler jeg har vært gjennom alle fasene i en kjærlighetssorg. Jeg har vært trist og lei meg, forbanna, og bitter. Jeg kan fortsatt begynne å grine av det på fylla, fordi det opplevdes så dramatisk, sier Berge til Journalisten i dag.
Arbeidskontraktene hennes med NRK var både for midlertidige stillinger og vikariater, og den korteste et tre ukers tilkallingsvikariat, mens de venta på å gi henne noe mer, slik hun husker det.
I vikariatene var det ikke alltid like tydelig hvem hun egentlig vikarierte for, mener Berge, som forteller at tida i P3 var en noe kaotisk periode, med mye stress knytta til både jobb og leilighet.
– Hele livet blir litt midlertidig, fordi når man går på midlertidige kontrakter, må man finne seg midlertidige leiligheter. Jeg bodde litt på en sofa her og der, litt i ulike kollektiv, og til slutt i en leilighet siste året.
Vet om mange flere
Den tidligere P3-profilen følte hun ble tatt på alvor av Norsk Journalistlag (NJ), der hun er medlem, men at de heller ikke kunne gjøre noe, fordi NRK holdt seg innafor regelverket. At så mange andre opplever det samme som henne, synes hun er trist.
– Det er så blodig urettferdig. Jeg tenker at NRK som statlig bedrift bør gå fram som godt eksempel for andre mediebedrifter. Det er ikke én leder sin feil, men hele systemet er feil, det er bygd på masse vikarer og midlertidige, sier hun.
– Det er heller ingen automatikk i at om du er flink, har et program, og jobber hardt, så får du fast jobb. Jeg vet om så mange som har måttet slutte.
Siden hun vant «Paradise Hotel» på TV3 i 2012, har Berge vært programleder på både TV og radio. Jobben i NRK P3 beskriver hun som drømmejobben. Likevel skal hun aldri tilbake til P3, forteller hun til Journalisten, fordi det ble så sårt da hun måtte slutte.
– Hva vil du si til organisasjonsdirektør Olav Hypher i NRK, som sier lufting ikke er praksis i statskanalen?
– Da vil jeg si: bullshit! sier Berge, og ler litt.
– Kanskje de ikke kaller det for lufting, men dette er et system hvor de til enhver tid har kontroll over hvor lenge midlertidige og vikarer har vært i NRK. Så blir de tatt ut når tida er inne. Jeg er overbevist om at de driver aktivt med lufting.
Annonse
Håper på endring
Også etter NRK-tida har hun bare hatt midlertidige kontrakter, men på en litt annen måte, mener Berge: både i P5 og i Mastiff visste hun på forhånd hvor lenge hun skulle jobbe. Noe av det som var stressende i P3 var at hun aldri visste, og at det stadig ble gitt forhåpninger om at hun fikk fortsette, forteller hun.
– Hvordan ser du på framtida?
– Jeg håper jo å komme tilbake til radioen, jeg er veldig glad i radio. Så når annonsekronene begynner å rulle igjen, får jeg kanskje komme inn i P4-gruppen, kanskje i noen litt lengre prosjektstillinger.
– Kanskje til og med fast?
– Haha, kanskje. Nei, det er en drøm jeg faktisk ikke tør å håpe på. Det virker så fjernt. Jeg tenker at jeg må bytte beite hvis det skal skje.
– Har du noe du vil du si til NRK til slutt?
– Jeg håper de ser på hvordan de bruker midlertidig ansatte i NRK, og at det kommer ei endring på sikt. Det er viktig å ta vare på dem som jobber på kontrakt. Og alle de må bare kjempe og jobbe på.
– Gjør inntrykk
«Først vil jeg si at det gjør inntrykk å lese intervjuet med Vida Lill. Jeg skulle ønske hun satt igjen med en helt annen opplevelse av P3 som arbeidsgiver», skriver P3-redaktør Camilla Bjørn i en e-post til Journalisten.
«Vi etterstreber å være en tydelig arbeidsgiver, særlig fordi vi iP3 har mange unge medarbeidere som har sitt første møte med arbeidslivet. Gjør vi feil ønsker vi å lære av dem.»
Videre skriver hun:
«I P3 skal vi ha god takhøyde i saker som handler om oss, og jeg tror det er bra at diskusjonen rundt bruk av midlertidige i NRK og P3 kommer opp.I alle midlertidige ansettelsesforhold er det helt avgjørende at vi i P3 er tydelige overfor de som kommer inn hva rammene for ansettelsesforholdet er, hva de kan vente seg i tiden hos oss - og at vi følger dem godt opp underveis.
Vi benytter oss av vikarer som i hovedsak erstatter faste ansatte som ikke er i arbeid som følge av sykdom, permisjoner, ferier og liknende. Midlertidige ansatte i P3 blir benyttet til prosjektarbeid når det er behov for spisskompetanse, til produksjonstopper eller som erstatning for faste ansatte som for andre oppgaver for en gitt periode.
Den midlertidige bemanningen i P3 varierer gjennom året, og mellom årene, helt avhengig av produksjonsfaser, ferieavvikling og hvilkesatsninger vi har.»
P3-redaktøren avslutter.
«Det er mange svært dyktige mennesker som ønsker å være en del av P3. Midlertidig kontrakter og vikariater kan gi verdifull erfaringog kompetanse som kan væreet fortrinn i konkurransen om faste stillinger i NRK eller utenfor NRK. Det kan likevel ikke være slik at et midlertidig engasjement automatisk skal lede til en fast stilling. De faste stillingene må lyses ut, fordi det skal være fair og fri konkurranse om dem.»
For ordens skyld: Kristine Lindebø var ansatt i kortere vikariater og tilkallingsvikariater i NRK, i perioden 2009-2012.