Afghanske Hasina Shirzad er masterstudent i journalistikk ved Oslo Met og en av initiativtagerne bak fotoutstillingen.

Åpner utstilling: – Målet er å vise hva Afghanistan er, og hva vi risikerer å miste nå

Fotoutstilling viser hverdagslivet i Afghanistan før Taliban.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Journalism and Media International center ( JMIC) og Afghan Photographers Association (APA) som står bak fotoutstillingen «Where there is a War, there is still Life» som nå er å se på Oslo Met-campus.

27 afghanske fotografer presenterer 46 bilder med glimt fra livet i Afghanistan før Taliban tok over makten i landet. Seks av fotografene er kvinner.

Avlyst i Kabul

Professor ved Oslo Met, Elisabeth Eide, har holdt i prosjektet sammen med kollega Oona Solberg.

– Ideen bak utstillingen kom fra den afghanske ambassaden, forteller Eide.

Den Afghanske ambassadøren i Norge, Youssof Ghafoorzai, var også til stede under åpningen av fotoutstillingen.

– Det er afghanske fotografer som er på bakken som har tatt bildene. Prosjektet ble til i en tid med mye krigshandlinger, terrorhandlinger og drap på journalister i Afghanistan. De lever risikable liv nå, og det er mange av dem som prøver å komme seg ut av landet.

Eide ønsker å trekke frem og takke lederen i APA, Farzana Wahidy.

– Hadde omstendighetene vært annerledes ville hun kanskje ha vært med på åpningen i dag. Hun er i eksil og jobber dag og natt med å evakuere journalister og fotografer ut av Afghanistan, sier hun og legger til:

– Som så mange av oss.

Samtidig som fotoutstillingen åpner i Oslo, skulle den ha åpnet i Kabul. Den utstillingen ble avlyst. Om alt går etter planen skal den opp i FNs hovedkvarter i New York.

– Vi må vi åpne den her i dag, og så håper vi den åpner digitalt ganske snart, sier Eide og fortsetter:

– Jeg tror denne utstillingen skal leve lenge, den har et budskap som når ut til mange, og som vil berøre mange, sier Elisabeth Eide.

– Utstillingen viser det Afghanistan som er i spill nå. All denne gleden, de daglige aktivitetene, hva folk driver med, enten de sitter på uteskole eller skater. Vi vet ikke hvordan virkeligheten vil bli i Afghanistan framover.

– Jeg tror denne utstillingen skal leve lenge, den har et budskap som når ut til mange, og som vil berøre mange.

Ny generasjon fotografer og journalister

Hasina Shirzad er selv fra Afganistan og en av initiativtagerne bak fotoutstillingen. Hun tar for tiden en mastergrad i journalistikk ved Oslo Met.

– Målet for utstillingen er å vise hva Afghanistan er og hva vi risikerer å miste nå. Det har vært mye å koordinere, både i Afghanistan og her i Oslo, forteller hun til Journalisten.

– Situasjonen i Afghanistan har endret seg så vi har møtt på en del problemer der. Fotografene og journalistene som har tatt bildene er ikke lenger trygge, så situasjonen er vanskelig nå.

Shirzad kjenner mange av journalistene og fotografene som har bidratt med bilder til utstillingen, og hun er bekymret for deres fremtid.

– Mange av journalistene er yngre, de er mine venner og msamme alder som meg. Det er den nye generasjon journalister og fotografer i Afghanistan, det er viktig at de får fortsette å jobbe.

Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, var også tilstede under utstillingsåpningen. Prosjektet er støttet av stiftelsen.

– Utstillingen viser hvor viktig et lands lokale fotografer er for å forstå et samfunn. Det er fryktelig vanskelig å være utenlandsk journalist i Afghanistan nå, desto viktigere blir det å støtte de lokale journalistene i landet, sier Åmås til Journalisten.

Utstillingen blir stående på Oslo Met fram til 8. september.

Feraidon og Mirza, to afghanske skatere fra Baymanprovinsen. Mirza lærer bort skating til barn av lavinntektsfamilier. Feraidon tar en Ollie (et skateboardtriks) på en tanks for å vise at vi ikke vil ha krig, og at det er på tide å jobbe for fred. Bildet er tatt i februar 2021.
En afghansk jente og moren hennes sitter på en minibuss til Karukhdistiktet i Heratprovinsen. Bildet er tatt i juni 2020.
Et afghansk barn på en lokal skole i Kanadaharprovinsen. Bildet er tatt i september 2016.
Zuhal Bayat, en afghansk kvinnelig dommer, under finalen i «Disabled Afghan National Wheelchair Basketball Championship’s» mellom Kabul-provinsen og Balkh-provinsen. Bildet er tatt i mars 2019 i Kabul.
Barn av fabrikkarbeidere blir undervist under åpen himmel i Sorkh-Rod-disktriktet i Nangarharprovinsen. Bildet er tatt i oktober 2015.
Afghanske jenter på vei til skolen i Sayghandistriktet i Bamiyanprovinsen. Bildet er tatt i juni 2021.
Afghanske kvinner på «Silk Road Festival» i Baymanprovinsen. Bildet er tatt i september 2016,
En eldre afghansk mann stemmer under det parlamentariske valget i Afghanistan i 2019.
Powered by Labrador CMS