Klage i sak mot dødsdømt journalist

Klager til rettsinstans over sendrektighet i Kambakhsh-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er laget en formell klage til den afghanske appellretten over at rettsbehandlingen av saken mot Sayed Pervez Kambakhsh trekker ut. Kambakhsh ble dømt til døden for å ha lastet ned og distribuert en artikkel som beskrev islam som kvinnefiendtlig.

Spent situasjon

Dommen ble senere anket til høyere rettinstanser med støtte blant annet fra Norsk Journalistlag. Det er denne anken som nå trekker ut. Elisabeth Eide i norsk PEN sier til Journalisten at den politiske situasjonen i Afghanistan er veldig spent og at trusselnivået mot dem som støtter Kambakhsh er veldig høyt.

Nestleder i NJ, Kjetil Haanes, frykter at det faktum at saken nå trekker ut kan føre til dalende internasjonal interesse for saken.

Frykter frafall

– Landets president Hamid Karzai er under betydelig press fra konservative krefter. Vår informasjon tyder på at Karzai ikke tør å frigi Kambakhsh før presidentvalget til neste år er overstått, og selv etter valget kan situasjonen trekke ut. Jeg tror fort det kan ta veldig lang tid før denne saken er avgjort, sier Haanes.

– Mange internasjonale organisasjoner har vært opptatt av dommen og bidratt med støtte. Jeg frykter at folk skal falle fra når det går så lenge, men vi skal ikke falle fra, presiserer han.

Powered by Labrador CMS