Kina utdanner 1.000 afrikanske journalister årlig. Her svaier det kinesiske flagget på Tiananmen Square i Beijing. Foto: Florence Lo / REUTERS / NTB Scanpix
Kina utdanner tusenvis av afrikanske journalister
Inviterer til videreutdanning i konstruktiv journalistikk.
Kina satser hardt på det afrikanske kontinentet, og bant annet inviterer de hvert år 1.000 afrikanske journalister til Kina, og gir dem videreutdanning i konstruktiv journalistikk.
Det skriver svenske Journalisten, som har møtt én av studentene, Solomon Elusoju fra Nigeria. Han har fått ti måneders betalt utdanning i Renmin-universitetet i Peking i Kina.
– Nesten alle lærebøkene våre kom fra vesten, og det meste handlet om hvordan jobbe som journalist på en vestlig måte, sier han til svenske Journalisten.
Likevel, mener den nigerianske journalisten, var det én viktig forskjell:
– Det er alltid slik at vi journalister har ett verdensbilde. Men i Kina farges det av kommunistpartiets syn på virkeligheten. Det var den vi skulle beskrive.
Programmet med å sende de afrikanske journalistene til Kina, ble opprett i 2015, da ledere fra afrikanske land møtte ledere for kommunistpartiet i Kina for sitt årlige toppmøte.
Den internasjonale økonomiavisa Quartz skrev i fjor om hvordan donorfinansiert afrikansk journalistikk dras mellom verdenssynet til USA og Kina.
I en studie så Quartz på innflytelsen fra utenlandsk bistand har hatt på mediesystemer i sju Afrikanske land: Ghana, Etiopia, Nigeria, Tanzania, Senegal Sør-Afrika og Sudan.
Journalister som deltok i prosjektet, var bekymra for at utenlandsk bistand kan begrense historiene de kan fortelle, eller påvirke måten de forteller dem.
Quartz undersøkte i hvilken grad strømmen av utenlandske penger har påvirka evnen til å utvikle regioner til å fremme en kritisk og uavhengig mediesektor, og fant at den afrikanske journalistikken som er finansiert av donasjoner, påvirkes av både kinesiske og vestlige perspektiver.