Årets bilde tok Afshin Ismaeli for Aftenposten da Taliban-soldater utforsket Norges ambassade i Kabul i august.

Dette er Årets bilde

Afshin Ismaeli har tatt et symboltungt bilde i verdensklasse, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Endelig kunne fotojournalister møtes til fysisk utdeling av Årets bilde 2021. De siste to årene har utdelingene foregått digitalt.

Den prestisjefylte hovedprisen Årets bilde 2021 gikk til Aftenposten-journalist Afshin Ismaeli. Vinnerbildet viser Taliban-sjefen Amir Mohammed Mohammed som tester ut en romaskin tilhørende den norske ambassadøren i Kabul i august 2021.

«Årets bilde er et symboltungt bilde i verdensklasse. Vi er inne i den norske ambassaden i Kabul, hvor Taliban plutselig har blitt seierherrer etter tjue år med en kostbar krig. Romaskinen må ha stått der fordi det var for farlig for diplomatene å trene ute. Nå sitter Taliban der og leker, med kalasjnikoven sin», skriver juryen i sin begrunnelse.

Det ble også delt ut pris en rekke andre kategorier, her er noen utvalgte vinnere:

Nyhet Norge

1. plass: Javad Parsa

Bildetekst:

«Første nyttårsdag fløt det i land en død baby på Karmøy. Kroppen skulle vise seg å være femten måneder gamle Artin fra Iran. Tanten hans, Nehayat Nian som selv er flyktning i Norge. Kisten til lille Artin får plass på to stoler. Flukten fra Iran endte tragisk i Den engelske kanal. Havet førte ham hele veien til grandtante Nehayat i Norge. Jeg har fulgt tantens første og siste møte med ham.

– Hvordan kunne verden drepe deg, du som ikke har gjort noe som helst. Hvordan kunne de ta fra deg latteren din?

Tusenvis av mennesker forlater Iran hvert år, drevet av mangel på politisk, religiøs og sosial frihet i jakten på et bedre liv. Dette prosjektet er min personlige historie om eksil-iranere rundt i verden. For meg er dette min mulighet til å leve, drømme og se verden med nye øyne hver dag, uten å glemme mitt hjemland.»

Juryens begrunnelse:

«Hvor ofte kommer man så nær på en slik situasjon? Fotografens tilgang er unik, man kan se han har en sterk fortrolighet med den avbildede. Et sterkt bilde.»

Portrett

1. plass: Andrea Gjestvang

Bildetekst:

«Cecilie Herlovsen (26) fra Sarpsborg er 100 prosent ufør etter skadene hun ble påført på Utøya. Hun bor sammen med hunden Miko.

– Jeg jobber aktivt med å komme meg ut av 'Utøya-fengselet'. Men på grunn av de fysiske skadene tror jeg aldri at jeg blir helt fri. Selv om jeg er sterk, er det fortsatt vanskelig å overleve hverdagen. I gode perioder føler jeg på en større livsglede enn før. Jeg har blitt mer selvsikker og reflektert. »

Juryens begrunnelse:

«En soleklar vinner. Ti år etter 22. juli er dette fremdeles en viktig historie. Portrettene rommer disse ti årene med liv på en unik måte. Man blir kjent med disse unge menneskene som var gjennom et helvete og hvordan de har kjempet seg tilbake til livet.»

Nyhet utland

1. plass: Christian Belgaux

Bildetekst:

«Tusenvis av nasjonalister og fascister marsjerte i Warszawas gater på Polens nasjonaldag. Der aggresjonen under tidligere markeringer har vært rettet mot landets liberale krefter – og har munnet ut i vold mot politiet – var sinnet i år rettet mot Polens «eksterne fiender». Politi og militære fikk ros fra scenen for jobben de gjør med å holde landets grenser trygge. Slik fikk den stadig forverrede krisen på grensen mellom Polen og Belarus tydelig vekt: som en samlende kraft for polsk høyreside. Bildetekst: Anti-antifa. Mange av de oppmøtte bar tydelig fascistisk insignia. Fotografert for Morgenbladet.»

Juryens begrunnelse:

«Man får en veldig uro av disse bildene. Serien har et variert og godt redigert utvalg med bilder fra en relativt kort tidsperiode. Fotografen har beveget seg i et folkehav midt i en pandemi, som ikke er lett. Det første bildet stopper vi stadig opp ved, det intense og mørke blikket til fascismen i Europa i dag.»

Dagligliv i Norge

1. plass: Eirik Brekke

Bildetekst:

«Elever på Fyllingsdalen videregående skole får opplæring i selvtesting på skolen. Kadrie Shukri tester seg.»

Juryens begrunnelse:

«Et annerledes bilde av pandemien. Vi har sett hundrevis av bilder fra teststasjoner i hele verden, men dette er annerledes. Det er både seriøst og morsomt samtidig, en veldig gjenkjennelig for mange de siste par årene.»

Sport Nyhet

1. plass: Jon Olav Nesvold

Bildetekst:

«Karsten Warholm jubler så trøya revner når han ser resultatene på storskjermen etter finalen i 400 meter hekk for herrer under OL i Tokyo. Warholm sto for et av tidenes største norske idrettsøyeblikk da han tok OL-gull og samtidig satte ny soleklar verdensrekord på distansen.»

Juryens begrunnelse:

«Karsten Warholm blir historisk. Kontrasten mellom ansiktene til vinneren og taperen er sterk. Bildet rommer både den vanvittige prestasjonen, men også den kollektive gledesrusen den representerer. Det var sendt inn veldig mange bilder av denne situasjonen, og dette var det klart sterkeste. Man kan ikke se på bildet uten å reagere.»

Videoreportasje / dokumentar, kort

Hanna Johre

Beskrivelse:

«Filmen om Leif Arne Jåma skildrer et aktuelt tema med en av norgeshistoriens største skampletter som bakteppe. Uretten og utenforskapet han føler på er til å kjenne på kroppen.»

Juryens begrunnelse:

«Bidraget skiller seg tydelig ut ved tidvis svært god bruk av virkemidler. Den sterke og truende lyden av vindmøllene i kontrast med stille landskapsbilder skaper kontrast og dynamikk som vitner om at innsender har god forståelse for hvordan og hvorfor hun formidler historien. Denne fintfølelsen skaper både begeistring og forventning, og juryen gleder seg til å følge med videre. Juryen hadde gjerne sett at innsenderen hadde våget å gå enda lenger på den veien hun har begynt på, for eksempel ved bruken av stillhet som virkemiddel. Nærheten og sårbarheten i naturen blir svært tydelig når vi får tid til å kjenne på det.»

Nyhetsvideo

Amanullah Azimi og Yama Wolasmal, NRK

Taliban stanser vitnemålsutdeling for kvinner

Beskrivelse:

«Taliban stanser vitnemålsutdeling for kvinner.»

Juryens begrunnelse:

«Måten denne nyhetssaken er skildret på, gjør den til noe utover det vanlige. Med bevæpnet Taliban til stede klarer reporterne å få tilgang og har gjort et særs godt forarbeid ved å få tilgang og posisjonere seg i forkant.

De viser saken fra flere sider med enkle virkemidler. Med god kulturforståelse oppfatter de nyansene i det som foregår, og hvordan hendelsen etter hvert endrer karakter og utfall. Saken kan i utgangspunktet virke liten, men gjennom å observere aktørenes mimikk og reaksjoner avslører teamet brutte løfter og gir oss viktig innsikt i maktforholdene i Afghanistan i dag.»

Årets jury for stillbilder har bestått av Margaret M. de Lange, Brian Cliff Olguin, Nora Lorek, Nanna Navntoft og Hans A. Vedlog.

Videojuryen har bestått av Line Hatland, Kåre Johannes Inderberg og Lars Øverli.

Powered by Labrador CMS