Sara Mats Azmeh Rasmussen forlater den norske offentligheten. Foto: Arnfinn Pettersen
Viktig kritikk går tapt
KOMMENTAR: Statsstipend kan hindre at Sara Mats Azmeh Rasmussen forsvinner fra norsk samfunnsdebatt.
Fritt Ord-belønte Sara Mats Azmeh Rasmussen har forlatt Norge, klippet opp passet sitt og sendt statuetten i retur. En ubehagelig viktig stemme forsvinner fra norsk offentlighet om ikke noe kan gjøres for å unngå det.
Rasmussen ble landskjent de hun på Kvinnedagen i 2009 brente en hijab på Youngstorget i Oslo. Hun kjemper for muslimske kvinners, homofile og transpersoners rettigheter med ord og handling, som da hun sultestreiket mot Islamsk Råds taushet overfor dødsstraff for homofili.
Syrisk-fødte Rasmussen, familien rommer nasjonalhelten Yusuf al-Azmah, var fast bidragsyter i Aftenposten til samarbeidet skar seg. Hun har protestert heftig mot behandlingen av frilansere i norske medier og brukt seg selv som eksempel, slik hun gjør i mange sammenhenger. Det har ikke bare skaffet henne tilhengere.
Hennes imponerende selvbiografiske roman Skyggeferden gir innsikter i muslimske kulturer forfatteren vil påvirke i liberal retning, innsikt få andre kunne gitt oss. Boka er et unikt dokument, men også en skjønnlitterær prestasjon på svært høyt nivå. Aviskommentarene hennes er dypt analytiske og samtidig mer hudløse og utleverende ærlige enn det meste i norsk samfunnsdebatt det siste tiåret.
Journalisten intervjuet Azmeh Rasmussen da det sist uke så ut som hennes siste oppgjør skulle forbigås i taushet. Vi mener de psykiske lidelsene hun selv forteller åpent om, ikke kan begrunne fortielse, slik noen har antydet. Omtale gir også innblikk i Rasmussens egne problemer og gjør debatten sannere.
Forventningen om at man skal kunne livberge seg på å skrive aviskommentarer slik hun arbeider med dem, er urealistisk. Men kritikken av honorarfrys og utenforskap i redaksjonene, bør redaktørene lytte til.
Det er et nederlag for norsk mediebransje og kulturliv om vi mister henne. Men vi må antakelig vende blikket i annen retning enn redaksjonene etter løsninger som kan hindre at Azmeh Rasmussen forsvinner for godt.
Kulturdepartementet kan hvert år foreslå tildeling av statsstipend gjennom statsbudsjettet. Det gir Stortinget en anledning til å støtte uavhengig og fri skapende virksomhet og forskning. Lista over tidligere statsstipendiater viser mange verdige mottakere, men få som trenger denne støtten sterkere enn henne.
Fristen for å nominere kandidater til neste statsbudsjett går ut 31. mars. Journalisten forslår at den modige skribenten, forfatteren og aktivisten blir valgt. Vi håper enkeltpersoner og organisasjoner slutter seg til forslaget og gir det tyngden som kan gjøre at en viktig stemme ikke forstummer.