Tegner Ahmed Falah kom fra Irak til Norge i fjor etter å ha blitt truet på livet for en karikaturtegning. Tegningen er en kommentar til fjorårets beslutning i New York Times om å slutte med politiske satiretegninger i sin internasjonale utgave.
Illustrasjon: Ahmed Falah
Norsk PEN gir årets Ossietzky-pris til satire-tegnerne i Norge
– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket.
Norsk PEN gir Ossietzkyprisen 2020 til satiretegnerne i Norge for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen tildeles alle som arbeider med satire- og avistegning i Norge, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Ytringsfrihet er ikke gitt oss for kun å verne ytringer vi kan nikke anerkjennende til. Den skal særlig verne ytringer som fornærmer, som sjokkerer eller uroer oss. Akkurat slik satiretegningene gjør, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN.
– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket. Satire og satiretegninger er viktig for livet og samfunnet vårt, og bør fortsatt være det. Det er viktig at satiretegnere føler seg trygge til å ytre det de vil, sier Stavrum.
Styrets begrunnelse for tildelingen:
Styret i Norsk PEN har besluttet å gi Ossietzkyprisen 2020 for fremragende innsats for ytringsfriheten til satiretegnerne i Norge.
Satiretegningens idé er å sette ytringen på spissen. Den er av natur skarp og på sitt beste smertelig treffsikker. Satiretegningen finner sin næring i ytringsfrihetens randsone. Det er derfor satiretegningen ikke bare er prisverdig, den er også verneverdig.
I høst pågår rettssaken mot 14 personer som er tiltalt for medvirkning til angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015. 12 personer ble drept i og rundt magasinets lokaler.
Faka om Ossietzkyprisen
- Norsk PEN deler årlig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.
- Prisen deles ut til personer eller institusjoner som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.
- Prisvinner bør ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken.
- Fjorårets vinner var utenriksjournalist i Aftenposten, Afshin Ismaeli.
Det er også 15 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Mohammed. Flere aviser trykket tegningene, mange som faksimiler. Tegningene førte til viktige debatter om ytringsfrihet og blasfemi, men de vakte også sterke reaksjoner i flere muslimske miljøer og land. Flere tegnere og avisredaktører ble truet på livet. Nylig ble en fransk lærer drept fordi han viste karikaturene i klasserommet.
Internasjonale medier publiserer færre politiske satiretegninger nå enn før. I juni 2019 annonserte New York Times at de ikke lenger vil publisere politiske karikaturtegninger, begrunnet i at de vil satse på andre deler av avisen. Også i Norge mister satiretegnere avisengasjementene sine.
Den siste tiden, under koronapandemien, rapporterer satiretegnere om flere trusler og forsøk på sensur enn vanlig.
Norge har en lang, sterk og stolt tradisjon for satiretegninger. Styret i Norsk PEN ønsker med årets Ossietzkypris å hedre denne tradisjonen og samtidig rette oppmerksomheten mot situasjonen for dagens satiretegnere. De som med en enkel strek kan ramme andre med sin satire – men som for sitt yrke risikerer å bli rammet uforholdsmessig hardt selv.
Norsk PEN er stolt over å kunne tildele Ossietzkyprisen for 2020 til satiretegnere i Norge.
Vi har valgt å la tre representanter for satiretegnerne i Norge motta årets Ossietzkypris på vegne av sin yrkesgruppe: Finn Graff, som i 2020 har tegnet i norske aviser i 60 år, Siri Dokken, tegner i Dagsavisen og professor II i satiretegning ved Kunsthøgskolen i Oslo, og den irakiske satiretegneren Ahmed Falah, som kom til Norge som fribykunstner etter i en årrekke å h a vært både sensurert og truet på livet for sine tegninger i Irak.
Prispengene er øremerket en utstilling av norske satiretegninger på Avistegnernes Hus i Drøbak.
Årets pris vil bli utdelt søndag 15. november på Litteraturhuset i Oslo.