Plattformen Alexander L. Kielland veltet på Ekofiskfeltet i Nordsjøen 27. mars 1980. 123 av de 212 om bord omkom, mens 30 av dem ble aldri funnet. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Arkivverket har offentliggjort granskningsrapporten av Alexander Kielland-ulykken
For å vise hva kommisjonen gjorde.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Arkivet etter granskningskommisjonen for Alexander Kielland-ulykken er nå offentliggjort for å vise hva kommisjonen gjorde, og hva de hadde av informasjon.
Plattformen Alexander L. Kielland veltet på Ekofiskfeltet i Nordsjøen 27. mars 1980. 123 av de 212 om bord omkom, mens 30 av dem aldri ble funnet.
På bakgrunn av et stortingsvedtak om at Riksrevisjonen nå skal gjennomgå Alexander Kielland-saken på nytt, har Arkivverket digitalisert og publisert det 20.660 sider store arkivet om ulykken i sin helhet på Digitalarkivet.
Arbeidet som nå er offentliggjort dokumenterer både ulykken og redningsarbeidet i detalj, samt hvilke data granskningskommisjonen hadde. Også avleverte arkiver etter selskapet som eide plattformen, Stavanger Drilling AS, er publisert.
– Å gjøre hele kommisjonsarkivet digitalt tilgjengelig for alle har vært et møysommelig, men nødvendig arbeid. Dette er viktig dokumentasjon av en alvorlig hendelse i norsk historie og Arkivverket ønsker å bidra til åpenhet rundt ulykken og det etterfølgende arbeidet, sier avdelingsdirektør Tom Oddby i Arkivverket i en pressemelding.
Rapporten fra granskingen fikk store konsekvenser for sikkerheten på plattformene, som sikkerhetskurs for alle og rikelig med redningsutstyr.
Riksrevisjonensarbeidet starter til høsten og vil trolig ta rundt ett år. Resultatet blir sannsynligvis overlevert til Stortinget i løpet av høsten 2020.