Alf Hildrum var nær å miste jobben som konsernsjef i TV 2 i 2010. Foto: Kathrine Geard

Hildrum nær å miste jobben

Inngikk avtale bak ryggen på styret. Mandag ble den nye TV 2-boka lansert i Oslo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alf Hildrum var svært nær å miste jobben som konsernsjef i TV 2 i januar 2010. Da vedtok nemlig styret «sterk kritikk» av Hildrum. Det skriver Dagens Næringsliv-journalistene Gøran Skaalmo og Bjørn Eckblad i boka «Se hva som skjedde – Historien om TV 2», som ble lansert mandag. 

Fikk kritikk

Årsaken til kritikken var at Hildrum fremforhandlet avtalen om kjøp av Premier League-rettigheter til 390 millioner kroner bak ryggen til styret. Hildrum skal nemlig kun ha hatt fullmakt til å foreta enkeltinvesteringer på inntil 20 millioner kroner uten at styret ble konsultert. Hildrum selv avviser i boka at han brøt noen fullmakter.

Hildrum beholdt jobben til tross for kritikken fordi styret så hvor viktig avtalen som var inngått var. Det mener forfatterne bak boka.

– Da var katta ute av sekken. Når det først var på bordet sa styret at «dette er riktig» og de kunne legge det bak seg, sier Eckblad.

– Det var i kanalens interesse, legger Skaalmo til.

Flere avsløringer

Boka ble mandag lansert på en pressekonferanse i forlaget Fonts lokaler i Oslo. Under innledningen trakk forfatterne selv fram flere historier som de finner spesielt interessante. De hevder TV 2 er en konfliktdrevet bedrift, både internt og relatert til omgivelsene som legger rammevilkårene for TV-selskapet.

– Eierne har sloss med hverandre og direktører, og barket sammen på Tostrupkjelleren. Det har vært ondt blod mellom Oslo og Bergen. Dette er først og fremst en bok om menneskene. Noen har mistet bakkekontakten og blitt sparket, sa Eckblad, og viste til navn som Hallvard Flatland og Fritjof Wilborn.

Bonnier med kritikk

Spillet rundt salget av TV 2 i vinter er viet stor oppmerksomhet i boka.

– Det var internasjonale interesser i spill og full krig mellom Telenor og Trond Giske. Norvik anklager i boka Giske for løgn, sa Eckblad under lanseringen.

I boka går dessuten visekonsernsjef Jan Scherman i Bonnier hardt ut mot Egmont, som begge hadde samtaler med Telenor om å danne en felles nordisk TV-gigant under navnet Nordic Broadcast.

– Personlig vil jeg si at jeg ikke har tillit til noen, uansett hvem det er, som opptrer falskt. En slik person, eller en slik bedrift, er useriøs og vil få problemer med å gjøre gode forretninger i et langsiktig perspektiv, sier Scherman i boka, og følger opp:

– Jeg vil påstå at det som har hendt er helt unikt. Jeg har gjennom mine to tiår som bedriftsleder aldri vært vitne til et slikt bedrag på så høyt nivå, med så mange involverte og som gjaldt en så stor forretningsavtaler. Jeg har heller ikke som journalist sett noe lignende. Det hele savner sidestykke.

TV-gigant dødt

Journalisten spurte Skaalmo og Eckblad om ideen om en nordisk TV-gigant står i dag.

– Det tror jeg er stein dødt, i hvert fall med de folkene som sitter der nå. Når Egmont leser det som står om dem, som Bonnier sier, har jeg vanskelig å se for meg at dialogen mellom dem styrkes, sier Eckblad.

Eierne

De to forfatterne mener selv de har skrevet en viktig bok fordi den reflekterer Norge de siste 20 årene.

– Norge er blitt litt nytt i denne perioden. TV 2 er et vindu inn i det norske hus, sier forfatterne.

De mener boka også er viktig for å forstå en eier, som de sier kontinuerlig har jobbet mot eierskapsbegrensningene i det norske medielandskapet.

– Boka gir et godt innblikk i hvordan Schibsted og Egmont tenker. 

Forfatterne bygger på intervjuer med 118 kilder og en rekke dokumenter som de har fått tilgang til, eller fått kjennskap til innholdet i. TV 2 har ikke vært villig til å dele dokumenter med forfatterne.

Nyttig

På pressekonferansen var mediekommentator Andreas Wiese i Dagbladet en av dem som var møtt opp for å hente seg et eksemplar. Han er spent på hvor godt forfatterne balanserer de ulike kildenes virkelighetsbilder og konflikter.

Han vil ikke svare direkte på hvor viktig boka er før han har lest den. 

– Men det er viktig å komme bak kulissene i maktspillet rundt de norske mediene. Jo raskere historien skrives, jo mer nyttig er det, sier Wiese. 

Spent

Også TV 2s Stål Talsnes var møtt opp på pressekonferansen. Han sier at TV 2 er preget av en generell spenning knyttet til at boka lanseres like før TV-kanalens 20-årsjubileum. Han satt selv fire år i styret som ansattrepresentant.

– Jeg er spent på om jeg selv kjenner igjen noe. 

Powered by Labrador CMS