Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
For snaut to uker siden kom VGs journalist Kyrre Lien til Ukraina, mens Amund Bakke Foss og Harald Henden fulgte etter tirsdag i forrige uke. I dag morges startet invasjonen og VG-journalistene måtte søke tilflukt i bomberommet på hotellet.
– I dag ved femtiden våknet vi opp og fikk beskjed om at en invasjon hadde startet, sier Foss på telefon fra Kyiv til Journalisten.
Alarmen på hotellet gikk og VG-journalistene samlet seg i bomberommet, som de tidligere hadde orientert seg om hvordan de skulle komme til.
– Vi hørte drønn i utkanten av byen, men siden har det roet seg. Nå har vi vært ute i gatene for å rapportere, sier Foss.
Den siste tiden før invasjonen har ifølge Foss gått med til å lage reportasjer i og rund Kyiv, og i landsbyer mot det belarusiske grensen.
– Det har føltes veldig viktig, sier han.
Erfarne journalister
VG har sendt erfarne reportere til Kyiv, men selv om samtlige har rapportert fra konfliksoner tidligere er situasjonen helt spesiell, ifølge Foss.
– En av verdens stormakter starter en angrepskrig mot et land i Europa med over 40 millioner mennesker. Det har vi aldri opplevd. Det føles viktig å være her og bringe frem stemmene til den ukrainske befolkningen. Å formidle til norske lesere i tekst, video og bilder hvordan befolkningen forbereder seg og reagerer. Det er det som er jobben vår, sier han.
Sikkerheten vurderes fortløpende, forteller Foss, og det har vært litt usikkerhet knyttet til hvilken grad av vold russiske styrker vil legge seg på.
Det tas hele tiden vurderinger om eventuelle måter å komme seg vekk fra området på. Foreløpig er situasjonen rundt Kyiv uoversiktlig.
Annonse
– Krevende
I hovedstaden er det nå tilsynelatende rolig, sier Foss, men han forteller videre at når han snakker med vanlige ukrainere, er det tydelig at situasjonen oppleves som veldig alvorlig.
– Det er mennesker som gjør forberedelser, som er redd for familiemedlemmer og som tenker på sikkerhet og bombardement. Noen velger å dra, mens andre sier de aldri vil dra fra hjemmet sitt. Det er mange ulike valg i en by med 2,8 millioner mennesker.
Blant imøtekommende ukrainere som vil bringe frem sitt syn, er det noen som spør VGs journalister om hva de tror vil skje, og Foss synes samtalene er krevende.
– Det ukrainske folket er gode og jeg unner dem alt alt godt. Jeg syns det er krevende fordi man ser at de prøver å holde motet oppe. De har en dyp frykt selv om de prøver å fremstå modige og staute. Jeg syns det er viktig å snakke med dem, sier han.
– Lidelse, død og sorg
Når en autoritær leder velger å angripe et annet land og omskrive deres historie, er det de sivile det går utover, sier Foss.
Han mener vanlige folks stemmer er veldig viktige nå.
– De som er redde for familiene sine og mødre og fedre som mister soldater. Storpolitikk til side og ned til beinet handler dette om menneskelig lidelse, død og sorg.
– Det er veldig mørkt. Hvordan forholder du deg personlig til det?
– Det er veldig mørkt. Men vi forholder oss profesjonelle og gjør en så god jobb vi bare kan. Og så er vi glade for å bringe nyheter til norske lesere, slik at de bedre kan forstå bedre hvordan menneskene her har det.