Trond Giske i Stortinget tidligere i år. Til helgen skal han snakke på Svarte Natta. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Ingen dans på roser når Trond Giske gjester Svarte Natta

Aps kvinnegruppe arrangerer protest samtidig som Ap-politikeren møter pressen til debatt.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Allerede før et eneste ord er sagt på scenen under journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø, har debatten rast om arrangementets «hovedattraksjon».

Fredag er stortingspolitiker Trond Giske (Ap) invitert til å snakke under bolken «Hva gikk galt da pressen dekket #metoo?», sammen med blant andre Fredrik Virtanen.

Giske ble i 2018 felt for brudd på Arbeiderpartiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering. Den største kritikken er rettet mot arrangøren som har invitert Giske til en debatt «uten motstemmer», noe som har skapt flere reaksjoner.

– Dette vil være Trond Giske på en scene foran 300 journalister og redaktører, hvor det er ingen krav om hva det kan snakkes om. Alle kan stille spørsmål om hva de vil. I tillegg er det en uavhengig kommentator som leder et panel med flere andre høyt kvalifiserte mediefolk, sier Svarta Natta-sjef Amund Trellevik.

– Hvis ingen personer klarer å stille Giske et eneste kritisk spørsmål, så er det pressen det er noe galt med. Ikke at han stiller opp på Svarte Natta, fortsetter han.

– Jeg kan bare love at jeg skal gjøre en så god jobb som mulig, så må folk gjerne vurdere debatten i etterkant. Og de som påstår at det ikke er motstemmer i panelet, har ikke satt seg inn i hvem som er der, sier debattmoderator Anki Gerhardsen til Journalisten.

Arrangerer motdebatt i protest

Like før forrige helg ble det klart at Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Troms inviterte til et protestearrangament, melder iTromsø.

– Sånn jeg ser det er dette et ensidig panel og det gis nok en talerstol til Trond Giske og Fredrik Virtanen til å fortelle sin historie, og fremstille seg selv som offer, sier leder Tonje Randisdatter Tunstad til avisen.

Hun og flere andre arrangerer en debatt som går akkurat samtidig som Svarte Natta-debatten, hvor blant andre Giske-varsler Sunniva Andreassen og Altså-redaktør Ida Eliassen-Coker kommer.

– Jeg synes det er et bra initiativ som setter fokus på problemet med arrangementet på Svarte Natta. Det er viktig å protestere, sier Eliassen-Coker til Journalisten, som selv har problematisert Svarte Natta-debatten i to kronikker i Dagbladet.

– Hvis poenget er at Trond Giske skal ha muligheten til å snakke om å stå i en mediestorm, så kan jeg informere om at han har hatt et eget TV-program, kona har skrevet en bestselgende bok og snakket om det på Lindmo. Giske har fått snakket om hvordan han opplevde det, sier hun videre.

Altså-redaktør Ida Eliassen-Coker er kritisk til Svarte Natta-debatten om metoo. Foto: Marte Vike Arnesen

Kritisk til panelet

Blant annet peker hun på at i tillegg til Giske og Virtanen, så er SVT-journalist Lina Makboul med i panelet. Hun laget dokumentaren «#metoo och Fredrik Virtanen» for Uppdrag Granskning, hvor hun problematiserte metoo-journalistikken i svenske medier.

Debatten blir ledet av mediekritiker Anki Gerhardsen, som tidligere har vært kritisk til metoo-dekningen i norske medier.

– Slik panelet er satt sammen, vil konklusjonen være at pressens håndtering av #metoo er feil. Alt annet vil være et sjokk, skrev Eliassen-Coker i Dagbladet i oktober.

– Vi har invitert dem for å snakke om pressens håndtering av metoo. Det er en avgjørende nyanseforskjell. Vi tar ikke stilling til «rett» eller «galt», «godt» eller «ondt». Vi legger til rette for en debatt om journalistikk. Den debatten er umulig uten deltakelse fra de sentrale aktørene, skrev Trellevik i et svarinnlegg i Dagbladet.

– Men hvis dette skal være en debatt om pressens dekning av metoo, blir debatten skeiv helt fra start når premissene legges av to menn som ser på seg selv som ofre for pressens metoo-dekning. Og til alt overmål kaller de den «Hva gikk galt da pressen dekket #metoo?», svarte Eliassen-Coker i et svar noen dager senere.

– Kritikken min handler mest om sammensetningen, at den blir så ubalansert. Det er et helt ensidig panel, i alle fall i del én, sier Eliassen-Coker til Journalisten da vi tar kontakt mandag formiddag.

På dette tidspunktet er debatten tenkt delt opp i to deler, hvor den første skal handle om «hva gikk galt» mens den andre skal fokusere på «hva gjorde pressen».

I den andre delen skulle følgende delta: Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein, presseekspert Trygve Aas Olsen, Nettavisen-redaktør Erik Stephansen, forsker og skribent Anja Sletteland og TV 2-journalist Elin Sørsdahl.

– Men det mangler fortsatt en stemme fra varslerne, er budskapet fra Eliassen-Coker.

Hun får støtte fra Trond Giske selv.

Trond Giske vil ha med varslerne

– Jeg tror det hadde vært klokt å invitere Sunniva Andreassen til seminaret. Formålet med delen av konferansen er å belyse pressens arbeid, og da tror jeg også hennes perspektiv er nyttig for journalistene og redaktørene som er tilstede. Hun har også viktige erfaringer med mediene og den siden av saken er en viktig del av sakskomplekset, sier han til Nordlys.

Journalisten har vært i kontakt med Giske. Han viser til sitatene han allerede har gitt til Nordlys i denne saken.

Han forstår at arrangøren ikke vil bli fortalt hvordan de skal legge opp debatten, men er positiv til nyanser - og håper det er mulig å få i gang en dialog, uten å «snakke forbi hverandre».

Han mener også han selv de to siste årene kun har snakket offentlig to ganger: I TV 2-programmet Vårt Lille Land, og i forbindelse med VG-saken.

– To år etterpå håper jeg det er mulig å ha en samtale, i hvert fall om hvordan pressen arbeidet med sakene. Jeg er spent på hvordan diskusjonen blir, sier Giske til Nordlys.

Hege Ulstein i Dagsavisen trakk seg fra debatten under Svarte Natta. Foto: Helge Øgrim

Trakk seg fra debatt

Mandag kveld velger Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein å trekke seg fra den andre delen av debatten, melder Medier24.

Hun reagerer på at premissene for debattformatet har endret seg i løpet de siste ukene. Nå skal bolkene gå uten pause, hvor Giske også er med i den andre delen av debatten.

– Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til, skriver hun på Facebook.

– Jeg har informert Svarte Natta om at jeg ikke kan delta i et panel der premisset ser ut til å være at en toppolitiker som har krenket flere unge kvinner, skal framstilles som et offer. Det er nærliggende å se arrangementet som en bit i puslespillet som handler om Giskes vei tilbake til makten, fortsetter hun.

Arrangøren kontret med at det er en ikke-dokumentert påstånd som faller på sin egen urimelighet.

– Vi er en journalistfaglig konferanse som tar opp en rekke journalistfaglige problemstillinger. Trond Giske skal selvfølgelig få like mange kritiske spørsmål som en hvem som helst som stiller opp, svarer Svarte Natta-sjef Trellevik til Medier24.

Det samme opprettholder han når Journalisten tar kontakt. Han viser også til at endringene i oppsettet av debatten ble gjort nettopp på grunn av kritikken.

– Jeg registrerer at Hege Ulstein mener at premissene for debatten ble totalt endret. Jeg deler ikke den oppfatningen. Den endringen gjorde vi fordi vi ønsket å gi Trond Giske mer motstand, sier Trellevik.

– Dere har fått kritikk for den endringen også. Vil dere gjøre flere endringer, eller står det som det står nå?

– Debatten står som den gjør i dag, men at jeg ikke kan utelukke at det blir flere endringer. Vi har fått inn Kjetil Alstadheim som erstatter. Meg bekjent har ingen andre trukket seg, eller vurderer å trekke seg, fra denne debatten, sier han.

Svarte Natta-sjef Amund Trellevik forsvarer debatten med Trond Giske. Foto: Kristine Lindebø

– Ingen er upåvirket av den massive kritikken

Han beklager at Hege Ulstein har valgt å trekke seg fra debatten.

– Hun er en meget dyktig kommentator som har fulgt denne saken lenge. Hun har god kunnskap om dette og jeg tror hun ville hatt gode ting å komme med i en slik debatt, sier Trellevik.

– Kan dere se at panelet oppfattes som ubalansert?

– Det er klart at ingen er upåvirket av den massive kritikken som har kommet, selv ikke oss i styret. Vi har hele tiden følt oss trygge på deltagerne i panelet og at moderatoren er riktig.

– Har dere forsøkt å få varslerne med i debatten?

– Dette er ikke en debatt om metoo. Dette er en presseetisk debatt om hvordan media har håndtert metoo, svarer han.

– Jeg ser at enkelte forsøker å vri dette til at varslerne automatisk har talerett når Trond Giske blir invitert til debatt. Det premisset kjøper jeg ikke. Det er helt åpenbart at varslernes opplevelse av pressen, og hvordan de er håndtert av pressen, er en debatt. Men det er en annen debatt som jeg gjerne tar, men i en annen setting, fortsetter han.

Mediekritiker Anki Gerhardsen skal lede debatten under Svarte Natta. Foto: Rune Nilsen

Lover å gjøre en god jobb

Moderator Anki Gerhardsen lover at hun skal gjøre en så god jobb som mulig med å lede debatten.

– Dette er en form for live journalistikk, en åpen debatt innrettet spesifikt mot et pressepublikum. Journalister og redaktører skal selv reflektere over sitt eget arbeid med metoo, og der er Trond Giske en helt sentral figur, sier hun til Journalisten.

Hun viser til at alle i panelet skal få komme til orde og si det de har på hjertet, og at hun skal intervjue Trond Giske på vanlig måte.

– Det han fremlegger av mediekritikk vil danne grunnlaget for debatten vi skal ta etterpå. Alle de som skal delta i debatten er informert om strukturen og hva de kan få spørsmål om. Jeg skal lede debatten på akkurat samme måte som jeg leder andre debatter, og gi folk rom til å si hva de ønsker. Mitt mål er at publikum skal gå ut fra debatten etterpå og oppleve at de har større innsikt enn de hadde fra før, fortsetter hun.

Gerhardsen er kritisk til presset debattarrangørene har opplevd i forkant, og viser til punkt 1.3 i Vær varsom-plakaten: At pressen skal «ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene».

– Jeg opplever at det er et stort press mot debatten, og det er overraskende at pressens egne aktører synes det er så vanskelig å ha en diskusjon knyttet til pressefaglige spørsmål, Giske og metoo.

For ordens skyld: Journalist Eskil Wie Furunes var kollega med Amund Trellevik i NRK Finnmark i 2017 og 2018.

Powered by Labrador CMS