Frode Hansen er nyhetsredaktør i Dagbladet. Her fra et PFU-møte, der han stiller som vara.
Foto: Marte Vike Arnesen
Dagbladets nyhetsredaktør går i rette med kritiske stemmer på sosiale medier: – Vi lever ikke i et vakuum i dette landet
Visste at det ville bli krevende å sende deler av terroristens forklaring, sier Frode Hansen.
Pressedekningen rundt terrordømte Anders Behring Breiviks opptreden i retten tirsdag og onsdag denne uka har vært gjenstand for opphetet diskusjon.
I midten har Dagbladet stått:
Diskusjonen har gått varm på sosiale medier som Twitter, og avisa har mottatt reaksjoner både fordi de viste Breiviks nazihilsen og budskapet på plakater terroristen bar med seg, og for hvor mye de slapp gjennom av videomateriale fra Breiviks forklaring.
Onsdag ettermiddag, kort tid etter at terroristen er ferdig med sin forklaring i retten, sier nyhetsredaktør Frode Hansen til Journalisten at han har registrert reaksjonene sendingen fra forklaringen har vakt.
– Det har vi dyp forståelse for. Vi visste at vår beslutning om å sende deler av terroristens forklaring ville bli krevende, og var også smertelig klar over at det enkleste ville vært å la være, sier Hansen, som understreker at Dagbladet like fullt mener at beslutningen var riktig.
– Forklaringen helt sentral
– Det er en styrke ved norske medier at vi tar selvstendige publisistiske vurderinger, fra ulike redaksjonelle ståsteder. For Dagbladets vedkommende har åpenhet og kontekst vært stikkord. Terrorhandlingene Breivik begikk er et nasjonalt traume, og vi mener det er viktig at allmennheten får best mulig innsyn i domstolenes behandling av ham. Vurderingen rundt om han er farlig eller ikke er knyttet til hvilke holdninger han har i dag, så hans forklaring er helt sentral i saken, sier Hansen.
– Hva tenker du når lesere mener vurderinger drives av «klikk» og sjokkverdi?
– Jeg kan love at det ikke er trafikkhensyn som ligger bak våre vurderinger.
– Liten storm
På spørsmål om hva han tenker om dager der sterke reaksjoner hagler på sosiale medier, sier nyhetsredaktøren:
– Jeg erkjenner at vi som populærjournalistisk avis kan oppleves som hardtslående, og at det oppstår debatt om våre valg på sosiale medier. Noen ganger kan det føles som en liten storm. Det skal vi naturligvis tåle. Det vi kan gjøre, er å forklare valgene vi tar så godt vi kan, så kan man naturligvis være enig eller uenig.
– Hvordan foregikk vurderingene under Breiviks forklaring i praksis i redaksjonen?
– Vi hadde forberedt oss godt, lagt opp en plan på hva som kunne komme til å skje, hva han kunne komme til å si. Vi hadde erfarne redaktører som satt og vurderte løpende underveis hva som skulle vises og høres. Vi både blurret bilder og tok ut lyd, så det var ikke slik at vi sendte helt ufiltrert, slik jeg ser mange hevder, sier Hansen.
Han legger til:
– Og vi lever ikke i et vakuum i dette landet. For meg ser det ut som noen kritikere tror internett kan lukkes i Norge. Men en hel verdenspresse dekket saken. En rekke store internasjonale medier viste Breiviks nazi-hilsen, som The Independent, Reuters, Daily Mail og New York Post.
Mange med meninger, også internt
Hansen påpeker at bildet av nazihilsenen ble brukt i kort tid på nettfronten, og ellers i en sak der hilsenen ble satt i kontekst.
– Det samme gjelder plakatene. Jeg mener vi har hatt en forsiktig håndtering av budskapet hans, samtidig som hans tankegods, meninger og refleksjoner er av stor samfunnsmessig interesse og i kjernen av hva saken handler om, sier Hansen.
– Hvordan oppleves diskusjonen om Dagbladets publiseringer internt i redaksjonen?
– Internt har vi forsøkt å være så transparente som mulig rundt de publisistiske valgene og hvordan vi dekker saken. Det er mange som har meninger om dette, også internt hos oss. Intern debatt rundt våre valg ønsker vi velkommen, det er høyt under taket hos Dagbladet.
– Noen vurderinger fra tirsdag dere nå ser var feilskjær?
– Vi mener våre vurderinger fra tirsdag står seg fremdeles.
Til opplysning: Nils Martin Silvola var ansatt i Dagbladet i perioden 2014-2016.