CNNs Clarissa Ward i samtale med NRKs Hege Moe Eriksen under Skup 2022.
Foto: Marte Vike Arnesen
Clarissa Ward på Skup:
– Fremdeles for stort tabu blant journalister å søke hjelp
Åpen om kostnadene ved å ha konflikt som karriere.
Skup-konferansen 2022 gikk av stabelen med en sceneprat med årets kanskje største trekkplaster:
CNNs internasjonale sjefskorrespondent Clarissa Ward, helt nylig ute av Ukraina etter syv uker med dekning av det som endte som invasjon og krig, fortalte åpent om frykt, utmattelse og meningen med å frivillig reise inn i krigssoner.
– Jeg trodde ikke på en fullskala invasjon, fortalte Ward til ordstyrer Hege Moe Eriksen.
Natten før Russland gikk til angrep befant Ward seg i en bil på vei østover fra Kyiv til Kharkiv.
– Så kom telefoner fra USA med informasjon som tydet på at Russland ville gå til krig i morgentimene, sa Ward og skildret det intense stresset som hører med når man forbereder seg på å dekke de historiske hendelsene som skulle følge.
– Bare minutter etter enda en Putin-tale den morgenen kunne vi høre drønnet fra bomber. Det var virkelig et øyeblikk som var vanskelig å fatte. Krigen var i gang, sa Ward.
Hun fortalte om alt arbeidet som legges ned i sikkerhet, planlegging og logistikk, detaljer som aldri blir synlige for seerne, men som ligger bak alt som utføres på bakken i en krigssone.
Og om frykten som rammer også dem som skal dekke situasjonen som journalister.
– Er man ikke redd i en sånn situasjon, da er man dum. Frykt gir en viktig indikasjon om at man burde komme seg vekk fra situasjonen, sa Ward.
Som selv har vært åpen om personlige kostnader ved å dekke krig og lidelse.
– Jeg var knust etter å ha dekket Syria, jeg hadde så mange venner som ble drept der. Etter å ha kommet hjem gikk jeg nok inn i en slags depresjon, jeg følte meg ikke i kontakt med venner og familie. Minnene kan føles hellige, og blir vanskelig å snakke om i hverdagslige situasjoner.
Ward understreket viktigheten av å passe på seg selv, snakke med noen, og forstå at opplevelsene setter seg i kroppen.
– Det er fremdeles et for stort tabu for journalister å søke hjelp, å snakke med noen om disse tingene.
Mangeårig utenriksjournalist i TV 2, Bent Skjærstad, deltok i scenepraten sammen med Aftenpostens Gina Grieg Rissnæs. Begge kunne dele intense opplevelser fra krigssonen de har dekket de siste ukene.
Skjærstad var tydelig på at meningen med det hele, for ham, ikke ligger i detaljer om troppeforflytning.
– Det viktigste vi gjør er ikke å fortelle hvor det bombes eller hvor frontene er, det handler om folkene fanget i midten av alt som foregår. Det er derfor vi er der, sa Skjærstad.