Nesten samtlige ansatte i Morgenbladet, både faste og midlertidige ansatte, sier de vurderer sin stilling i Morgenbladet. Én uke før fristen bekrefter fire ansatte at de har søkt om sluttpakke. Morgenbladet-redaksjonen holder til i NHST-bygget i Oslo sentrum. Foto: Kristine LindebøKristine Lindebo
Nesten alle journalistene vurderer å slutte i Morgenbladet
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Situasjonen i Morgenbladet er «grusom», «kaotisk» og går utover egen helse, ifølge flere kilder Journalisten har snakket med det siste døgnet.
Det har gått over én uke med en svært offentlig konflikt mellom redaksjonelt ansatte og ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen. Nå er det flere som varsler at de personlig vil sette strek for arbeidsforholdet.
Tirsdag og onsdag har Journalisten snakket med over 20 ansatte i redaksjonen i Morgenbladet. Av dem sier nesten alle fast ansatte at de vurderer å søke sluttpakke eller å levere oppsigelse. Kun to fast ansatte sier de ikke vurderer å søke sluttpakke eller slutte i avisen.
Hittil bekrefter minst fire journalister at de allerede har søkt om sluttpakke, én uke før fristen går ut.
– Jeg har søkt fordi jeg ser ingen mulighet til at Anna kan løse utfordringene vi har. Over de siste årene har hun bevist at hun ikke er personen til å håndtere det. Og jeg kommer til å si opp hvis jeg ikke får sluttpakke, sier én av de mer erfarne journalistene i redaksjonen.
Samtlige varsler mistillit til redaktøren
Alle som har svart på Journalistens spørsmål har svart anonymt. To personer i redaksjonen – som Journalisten har vært i muntlig kontakt med – har valgt å ikke svare på våre spørsmål. Samtlige av dem som svarer varsler at de støtter klubbens mistillit til redaktør Jenssen.
Flere av de ansatte som varsler at de har søkt, eller vurderer å søke, er profilerte journalister i Morgenbladet. Enkelte som ikke har søkt, varsler at de venter på avgangen til redaktøren.
– Jeg vil vurdere min stilling hvis Anna blir sittende. Men jeg tror ikke hun blir sittende, sier én som ikke vil søke sluttpakke nå.
Fristen for å søke sluttpakke går ut 25. september.
– Det er forferdelig tungt. Det er mye uro og stor bekymring for fremtiden. Det er veldig trist. Vi ser jo at vi vil miste ekstremt kjærkomne og nødvendige kolleger, sier én journalist, som vurderer å søke sluttpakke.
– Jeg vurderer det og jeg føler alle andre vurderer det også. Jeg er utrolig bekymret for hva Morgenbladet vil være i fremtiden. Jeg frykter Morgenbladet vil bli rasert og at jeg ikke vil kjenne igjen egen arbeidsplass. Det er ikke bærekraftig, fortsetter Morgenbladet-medarbeideren.
Annonse
– Helt ubeskrivelig
Journalisten har også vært i kontakt med flere av de midlertidig ansatte, både vikarer og personer ansatt i prosjektstillinger.
– Jeg vil egentlig ikke være noe annet sted. Men hvis Morgenbladet blir noe annet enn det er, så vil jeg slutte i Morgenbladet og i bransjen, sier én.
Mange av de ansatte i Morgenbladet forteller at samholdet mellom de ansatte på gulvet fortsatt er veldig godt, men at arbeidsmiljøet blir svært negativt påvirket av tillitskrisen til og konflikten med ansvarlig redaktør.
Ifølge flere redaksjonelt ansatte har det nesten ikke vært kontakt mellom redaktør og redaksjon etter allmøtet forrige fredag.
– Det er helt ubeskrivelig. Jeg har ikke i noen situasjoner i livet mitt, verken på jobb eller privat, vært borti noe lignende. Det er en enstemmig klubb som sier at dette ikke går. Den eneste midlertidige løsningen er at hun går. At det ikke skjer fatter jeg ikke, sier én journalist i redaksjonen.
Enkelte andre er negative til planen om at Morgenbladet skal bli en «digital dagsavis». Andre frykter hverdagen med seks færre ansatte og frykter det vil gå utover kvaliteten til avisen. Én ansatt beskriver det som å «bytte jobb» hvis man blir værende.
– Alle sier de vil være i Morgenbladet. Det er ingen steder man heller vil være. Men man vet ikke hva man går til hvis man blir, sier én annen journalist.
– Viser hvor dypt mistilliten stikker
Klubbleder Jo T. Gaare har vært kjent med at flere i redaksjonen vurderer å søke om sluttpakke, men er overrasket over at det er så mange.
– Dette viser hvor dypt mistilliten stikker, og at folk tar konsekvensen av redaktørens forsikringer om at hun ikke har planer om å slutte. Sluttpakkeprosessen er nå i ferd med å bli noe annet enn intensjonen med slike pakker, og ser ut til å eskalere i et opprør fra enkeltpersoner mot redaktøren, sier han til Journalisten.
Gaare vil ikke kommentere sine egne personlige vurderinger og uttaler seg kun som leder for redaksjonsklubben i Morgenbladet.
Han frykter i verste fall en masseflukt. Han er også svært kritisk til at styrets innstilling til de to brevene klubben har sendt den siste uken.
– Jeg forstår altså ikke hvordan Amund Djuve og styret kan overse kritikken som kommer fra en samlet klubb i form av to grundige brev. Nå må de våkne og se hva som er i ferd med å skje med en 200 år gammel kulturinstitusjon, sier Gaare, og fortsetter:
– Er de villige til å ofre Morgenbladet slik vi kjenner det i dag for å holde seg med en redaktør som langt over halvparten av staben har avskrevet?
Ifølge Morgenbladets egne nettsider er det 28 redaksjonelt ansatte i avisen, ikke inkludert redaktørene. Journalisten har vært i direkte kontakt med 21 av dem til denne saken.