Fortjent ekstrainntekt for ansvarsfull gjerning eller utslag av en grådighetskultur? Et forståelig spørsmål å stille når man hører at medlemmene av konsernstyret til Schibsted Media Group, inkludert ansatterepresentantene, får utbetalt 315.000 kroner i årlig styrehonorar. Dette er suverent mest blant norske mediebedrifter, viser en oversikt Journalisten har laget.
Men det er ikke nok for valgkomiteen i Schibsted. I en innstilling til konsernets generalforsamling 30. april foreslår komiteen å heve styrehonoraret til 325.000 kroner. Honorarsatsen er mer enn tredoblet siden årtusenskiftet, da utbetalingen lå på 100.000 kroner. Styreleder Ole Jacob Sundes honorar foreslås økt fra 730.000 til 755.000 kroner.
– Altfor høyt
– Styrehonoraret er altfor høyt. Vi har advart mot å øke det ytterligere, sier de to norske ansatterepresentantene i Schibsted-styret, Anne-Lise von der Fehr (VG) og Gunnar Kagge (Aftenposten). De er begge medlemmer av Norsk Journalistlag, men representerer alle ansatte i konsernet.
Styremedlemmer som bor utenfor Oslo, men i Norden, mottar 50.000 kroner ekstra, mens medlemmer som har bosted utenfor Norden kan glede seg over en ekstra utbetaling på 100.000 kroner.
Er ubekveme
von der Fehr og Kagge er tydelig ubekveme med å motta så mye penger for vervene sine.
– Vi stemte imot på generalforsamlingen sist honoraret ble økt, sier von der Fehr.
– Anne-Lise og jeg har advart valgkomiteen, både denne gangen og da honoraret ble økt fra 290.000 til 315.000 kroner. Men vi fikk ikke mange med oss på generalforsamlingen, forteller Kagge.
von der Fehr er VGs korrespondent i London. Hun er usikker på om hun skal være til stede på årets generalforsamling i Schibsted.
– Jeg har noen Schibsted-aksjer. Så hvis noen skal på generalforsamlingen må de gjerne få med seg mine aksjer og stemme imot, sier hun.
Dette får de
Her er en oversikt over honorar per år og ansatterepresentanter i styrene til et utvalg norske mediekonserner og -bedrifter:
SCHIBSTED MEDIA GROUP: 315.000 kroner, foreslås økt til 325.000
Ansatterepresentanter: Gunnar Gjerdrum Kagge (NJ), Anne-Lise von der Fehr (NJ) og Björn Jonas Fröberg (journalist/Svenska Dagbladet)
POLARIS MEDIA: 150.000 kroner
Ansatterepresentanter: Terje Eidsvåg (NJ), Bjørn Sletvold (LO/Fellesforbundet) og Merete Holand (YS/Parat)
AMEDIA: 130.000 kroner
Ansatterepresentanter: Eva Christine Stenbro (NJ), Stein Erik Sneve (NJ) og Bodil Synnøve Werner (LO/Handel og Kontor)
NHST MEDIA GROUP: 110.000 kroner
Ansatterepresentanter: Espen Linderud (NJ), Christian A. Andvik (uorg./redaksjonelt ansatt) og Kristine Øier Brinckmann (uorg./markedsansatt).
NRK: 95.150 kroner (2011)
Ansatterepresentanter: Lars Oscar Toverud, NRK (NRKJ), May-Britt Bøhn (YS/TF) og Per Ravnaas (LO/NTL)
TV 2: 94.000 kroner
Ansatterepresentanter: Kjetil Hafstad Dale (NJ), Åse Linda Tynning (NJ) og Chistine Elvsaas Mikkelsen (YS/Parat).
BERGENS TIDENDE: 90.000 kroner
Ansatterepresentanter: Ingvild Rugland (NJ), Yngve Steensæth (LO/Fellesforbundet) og Kenneth Jonsson (LO/Handel og Kontor).
ALLER MEDIA: 70.000 kroner
Ansatterepresentanter: Tone Rudberg (NJ), Tore Østvold (NJ) og Sølve Hindhamar (NJ).
EGMONT HJEMMET MORTENSEN: 22.000 kroner
Ansatterepresentanter: Trond Rekdal (LO/Felleforbundet) og Harald Grevskott (NJ)
NORDLYS: 0 kroner
Ansatterepresentanter: Vigdis Marie Bendiksen (NJ) og Kjell Arne Henriksen (LO/Fellesforbundet).
Ny policy
Amedia, som eier Nordlys og 140 andre medieselskaper, er i ferd med å utarbeide en ny felles konsernpolicy for honorering av styremedlemmene i de enkelte bedriftene. A-pressen og Edda Media hadde ulike tradisjoner. I A-pressen var hovedregelen at det ikke ble utbetalt styrehonorarer, mens det i Edda ble vedtatt årlige honorarer i alle selskapsstyrene.
Schibsted Media Group har internasjonalisert konsernstyret som følge av selskapets ekspansjon rundt i verden. Konsernet har fått inn kompetanse gjennom styrerepresentanter fra andre steder i Europa, der både lederlønninger og styregodtgjørelser ofte ligger høyt over de norske.
– Uheldige signaler
Kagge mener likevel at det gir uheldige signaler at Schibsted-honorarene ligger så mye over beløpene i andre norske mediestyrer.
– Det går i alle fall en halv journaliststilling på hvert styremedlem. Ikke minst er dette veldig uheldig i et konsern der mange bedrifter møter beinharde sparekrav.
Konsernstyret i Schibsted gjennomfører åtte til ti møter i året. Det vil si at betalingen utgjør 32.500-40.000 kroner per møte. Styrepapirene sendes ut uka før møtene. von der Fehr og Kagge forteller at de bruker mye tid og innsats på styrevervet. Begge sier at de hver gang leser styrepapirer hele helgen.
– Pluss et par kvelder før møtene. Det gir fortsatt en timebetaling som ligger svært høyt over det man kan regne med å få for journalistisk arbeid. Men vi får jo betalt både for arbeidet og for ansvaret, sier Kagge.
– I tillegg har vi møte mellom ansatterepresentantene og de konserntillitsvalgte, der vi går gjennom sakene. Det bruker vi også mye tid på, legger von der Fehr til.
Kun på fritiden
Alle forberedelser skjer på fritiden, understreker ansatterepresentantene. Det foretas derfor ingen form for avkortning mellom styrehonoraret og ordinær lønn.
Både von der Fehr og Kagge har sittet fire år i Schibsted-styret. De stilte sine plasser til disposisjon foran årets valg blant de ansatte i konsernet, men fikk en sterk oppfordring fra alle de store klubbene om å fortsette i nok en toårsperiode.
Valget på ansatterepresentanter i Schibsteds konsernstyre ble avsluttet onsdag 17. april, og resultatet blir trolig kjent fredag ettermiddag.
Journalisten følger opp med kommentarer fra lederen av valgkomiteen i Schibsted og lederen av Aftenpostens redaksjonsklubb.