Utenriksminister Anniken Huitfeldt må på banen i saken om utlevering av Julian Assange, mener Norsk PEN.

Vil ha Huitfeldt på banen i Assange-saken

– Politisk sak på høyeste nivå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag besluttet en britisk domstol å oversende spørsmålet om USA-utlevering av Julian Assange til innenriksminister Priti Patel. Hun har nå to uker på seg til å fatte en avgjørelse.

Dersom Wikileaks-grunnleggeren til slutt blir utlevert til USA, venter en omfattende tiltale om spionasje som kan gi opptil 175 års fengsel.

Nå ber ytringsfrihetsstemmer om at den norske regjeringen kommer på banen i saken.

– Nå blir det tydeligere enn noen gang at Assange-saken er en politisk sak på høyeste nivå. Den norske regjeringen kan ikke lenger si at dette er en domstolsbeslutning, sier lederen av Assange-utvalget i Norsk PEN, Rune Ottosen, til NTB.

Skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen oppfordrer utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til å komme på banen og bidra med en løsning som beskytter kildevern, ytringsfrihet og rettsvern i Assange-saken, for på den måten å hindre et stort tilbakeslag for fri journalistikk og retten til informasjon.

– Assange ble arrestert for å fortelle verden om krigsforbrytelser i Irak-krigen. Nå skjer utleveringen midt i krigsforbrytelser begått av vårt naboland. Vi er alle tjent med å se pressefrihet og krigen i et større perspektiv, sier Ottosen.

Huitfeldt har tidligere ikke villet kommentere Assanges sak, men svarte dette på et direkte spørsmål i Stortinget:

– På generelt grunnlag vil jeg understreke at beskyttelse av journalister, menneskerettighetsforsvarere og andre utsatte er høyt prioritert i norsk utenrikspolitikk.

Saken vil uansett ikke være over om to uker:

Dersom Patel beslutter at Assange skal utleveres til USA, har Assanges forsvarere frist til 18. mai med å anke til britisk høyesterett. Blir beslutningen opprettholdt der, vil de bringe saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg.

Powered by Labrador CMS