Siste sending: NRK P1s Her og nå ble historie i det teknikker Morten Lyen dro ned spaken for programleder Eirik Kjos, på Tyholt i Trondheim.

Slutt for NRKs Her og nå etter 38 år

– Hvis man er flink til å se framover blir det mindre vemodig.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norges største nyhets- og aktualitetsmagasin på radio, Her og nå, er historie etter at siste sending gikk på NRK P1 torsdag ettermiddag.

Eirik Kjos ledes siste Her og nå:

– Det er rart ja, å avslutte et program som startet lenge før jeg begynte i NRK. Men hvis man er flink til å se framover blir dette litt mindre vemodig, sier Kjos til Journalisten.

Han legger til:

– Jeg tror på at NRK fortsatt skal være store utenfor Oslo, slik kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa i sin juletale. Jeg tror ikke Her og nå kommer tilbake noen gang, i alle fall ikke i den formen programmet har hatt. Men vi skal lage et nytt program, og jeg tror folk synes det blir helt supert, sier han med stor tiltro til programmet som kommer etter Her og nå, som har fått navnet Dagens.

Startet tidlig

Journalist og programleder Tron Soot-Ryen melder å ha brukt 30 år av livet sitt på program som nylig nedlagte Norgesglasset, samt Her og nå. Han mener miljøet på Tyholt har vært både motvekt og supplement til NRK Marienlyst.

– Mye av muntligheten har blitt skapt her, men Tyholt-miljøet blir mindre viktig nå. Det å lage reportasjer blir nesten borte. Her og nå har vært et sted der reportasjer fra alle distriktskontorene kunne bli sendt på riksnettet.

Han forteller at programmet er veldig gammelt, oppstart i 1981, samme år som NRK startet prøvesendingene for sin «nye» kanal, P2.

Det hele startet i Oslo, men redaksjonen ble snart flyttet ut av hovedstaden.

– Stortinget bestemte at P2 skulle være i Trondheim. For man trengte et annet utsiktspunkt på Norge enn de hadde fra Marienlyst. De satt jo i Majorstukrysset og tittet ut og sa på Nitimen: «Sånn er Norge. Det er fint vær i Norge i dag», sier han med lett latter.

– Det var viktig å få gjort noe med Oslo-fokuset. Særlig for samfunns- og aktualitetsstoff som hadde en litt annen prestisje da.

I 1993 bytter Her og nå kanal, fra P2 til P1.

– Mindre journalistikk

Den første nedturen startet da Her og nå ble flyttet fra sentral sendetid mellom klokka 15 og 16, til å starte 17, utesker Soot-Ryen.

Det skjedde i 2012.

– Så ble mer og mer musikk puttet på mens verbalt stoff ble redusert. Antall stillinger har også gått ned. Vi mistet jo fredagssendingen, så det har gått sakte men sikkert nedover. Men, Her og nå kommer kanskje tilbake, sånn som TV-programmet Norge i dag? For det la man ned for noen år siden, hvilket var et feilgrep. Det er sagt at Norge i dag kommer tilbake igjen. Jeg tror også det er et feilgrep å legge ned Her og nå. Vi trenger mer enn musikk. Når også stor-programmet Norgesglasset på Tyholt ble lagt ned, blir flere redde for Tyholts plass i riksradioen, forteller han.

– Det er flinke folk som skal lage det nye programmet - som helt sikkert blir bra, men i hvilken grad det vil erstatte Her og nå, sånn som ledelsen sier, er jeg usikker på.

Ny programpost

I det Kjos runder av siste Her og nå, står prosjektleder Anniken Sande Krøvel i kontrollrommet hos teknikker Morten Lyen og produsent Even Nielsen.

– Dette er nå litt vemodig, sier hun når kollegene utveksler klemmer etter at Lyen har dratt ned spaken så rødlampa er slukket for siste gang.

Hun forteller om det nye programmet, som skal overta for Her og nå - Dagens.

– Lytterne kan glede seg til å få nyheter fortalt på en veldig engasjert og ny måte. Vi tar med oss mye fra Her og nå, men blir kanskje mer menneskelig enn man forbinder med nyhetsopplesere i A4-roller, sier Krøvel.

– Vi skal fortelle med bilder man husker etterpå. Programlederen blir mer personlig.

Hun legger til at innholdet i nyhetene vil bli kommentert mer.

– Vi har et mål om å snakke med flere på direkten. Og i hvert fall halvparten dem som jobber med Dagens har bakgrunn fra Her og nå.

Powered by Labrador CMS