Varselklokker for nettinntekter

Prisene presses av tilbud som overstiger etterspørselen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Yahoo har nærmere 3,5 milliarder sidevisninger pr. dag og er verdens mest besøkte nettsted. Selskapet omsatte for 7,2 milliarder dollar og gikk med et solid overskudd på 424 millioner i fjor.

Kurven bratt ned

Tallene er likevel ikke lystelige. Tre år tidligere, altså i 2005, omsatte Yahoo for 5,3 milliarder og satt igjen med 1,9 milliarder. Tenk deg en kurve for marginene, og gulvet er i sikte.

Yahoo forkastet i fjor Microsofts kjøpsbud på 33 dollar aksjen, nærmere 50 milliarder dollar totalt. Aksjen går nå for 12 dollar og priser selskapet til 17 milliarder.

Få vil mene at de største nettselskapene har mistet evnen til å tjene penger. Men en bred analyse av økonomien i de ulike medieområdene, presentert i siste AdvertisingAge, gir grunn til bekymring for forretningsområdet mange mediehus har regnet som fremtidens redningsplanke.

Tilbud og etterspørsel

AdAge mener den nesten ubegrensede konkurransen på nettet presser annonseprisene nedover. Når etableringskostnaden er lav, distribusjonen nesten gratis og plassen ubegrenset, oppstår konkurranseforhold på annonsemarkedet vi knapt har sett før.

Det interaktive annonsebyrået IAB mener det er oppstått grov ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er foreløpig et åpent spørsmål om balansen kan gjenopprettes, eller om prisene vil falle videre.

Spørsmålene er bare i liten grad stilt i Norge. Men slik aktørene nå omtaler rabattviljen i nettavisene, kjøperne med utilslørt glede og selgerne med nedslått blikk og minst en hånd for munnen, kan det se ut som om markedet allerede har tatt signalene.

Store rabatter

I nettbransjen har det i årevis vært en offentlig hemmelighet at en rabatt på 50 prosent er ganske vanlig. Mediekonsulent Lasse Gimnes antydet på et seminar denne uka at mediene nå tilbyr eller lar seg presse til rabatter på 60, 70 og 80 prosent.

Hvis det blir utbredt, må nettavisene ganske snart revidere sine budsjettmål for 2009. Hvor utbredt det er, vil ingen fortelle. Den første som røper sitt laveste prisnivå, inviterer jo alle til å forhandle seg ned dit.

Bransjeaktører sier til Journalisten.no at det samlet er inngått langt færre årsavtaler for annonsering enn det som har vært vanlig de siste årene. De forklarer det slik:

Mange markedsdirektører har ennå ikke fått godkjent annonsebudsjettet for 2009, enda det pleide å skje midt på høsten. Derfor er uvissheten i mediene også større enn vanlig. Svakt salg og nye prognoser har tvunget medier til å revidere årets salgsbudsjett både tre og fire ganger allerede, og ledelsen krever kontinuerlig oppdatering av budsjettstatus, der man tidligere lot budsjettet ligge i månedsvis.

Powered by Labrador CMS