Amedia får støtte fra Google til nytt robotjournalistikk-prosjekt. 20 andre norske mediehus har også fått støtte gjennom Googles krisefond.Foto: Amedia
90 norske mediehus har fått Google-støtte – 70 er Amedia-aviser
– Hyggelig bidrag til nytt prosjekt, sier konserndirektør Pål Nedregotten.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Google News Initiative gikk nylig ut med hvilke mediehus som får støtte fra deres Journalism Emergency Relief Fund.
Annonse
Til sammen 5.600 mediehus over hele verden får støtte.
90 av dem er norske, og 70 av disse er Amedia-aviser, viser oversikten Journalisten har fått fra Google. Se tabell nederst i saken.
Nytt prosjekt for alle avisene
– Pengene går til et prosjekt som kommer alle avisene til gode, som vi skal pilotere og teste i noen av avisene utover høsten, sier Pål Nedregotten til Journalisten.
Han er konserndirektør for innovasjon, forretningsutvikling og strategisk analyse i Amedia, og er ansvarlig for kontakten med Google i prosjektet, som dreier seg om robotjournalistikk, røper Nedregotten. Prosjektet skal kjøres i utviklingsavdelingen under utviklingsdirektør Jostein Larsen Østring.
Amedia-avisene vil dermed etter hvert kunne ta i bruk roboter til å lage saker. Det kan være alle type saker der man har kvantitative data, som saker om vær, fotballresultater, og eiendomsoverdragelser.
– Disse tingene egner seg veldig godt for automatisering, og er saker som leses godt i lokalavisene, sier Nedregotten.
Annonse
God dialog med Google
Amedia har en god dialog med Google, forteller konserndirektøren. Google hadde i utgangspunktet satt et tak på antall utdelinger per konsern, men i dialog med selskapet søkte Amedia om en felles sum, og ønsket en samlet utbetaling til felles beste til alle mediehusene.
Pengene kommer godt med, ifølge Nedregotten, som ikke vil røpe hvor mye penger det er snakk om.
– Det er ikke et voldsomt stort beløp, men et hyggelig bidrag, sier han.
– Hva tenker du om å motta penger fra et selskap som Google?
– Jeg tenker at vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi er allerede storforbrukere av Google-teknologi. Uansett hvordan vi snur og vender på det vil vi være avhengige av teknologi som leveres av de store aktørene, så vi tar imot de mulighetene vi får, sier han.
– Tar en større del av kaka
Bygdeposten er én av Amedia-avisene som får støtte gjennom prosjektet. Ansvarlig redaktør Knut Bråthen er også positiv til en slik støtte, så sant en ivaretar sin journalistiske integritet, noe han har tro på at de gjør.
Dessuten poengterer han at Google og Facebook ikke akkurat har gjort det enklere for mediehusene de siste årene, med tanke på annonsemarkedet.
– Vi har alt i alt klart oss veldig bra, og ikke hatt det samme dramatiske annonsefallet som mange andre har, heller ikke i koronaperioden. Men hvis vi ser på det totale bildet for tradisjonelle medier er det ikke tvil om at Google og Facebook tar en større del av kaka, sier Bråthen.
Annonse
Over 12.000 søknader
Google tildeler til sammen 39,5 millioner dollar i finansiering, til lokal mediehus i 115 land, skriver Joakim Larsson i Google i en e-post til Journalisten.
Fondet fikk over 12.000 søknader på to uker, ifølge leder Ludovic Blecher, i Google News Initiative.
«Da covid-19 snudde verden opp ned, visste vi ikke hva vi skulle forvente. Intensjonen var enkel: hjelp til å møte et sant behov fra lokale utgivere og mediehus over hele verden, som møter harde økonomiske tider, som et resultat av nedgang i inntekter og annonsemarked», skriver Blecher i et innlegg.
Ifølge Blecher brukes på mange ulike og kreative måter. Alt fra å sørge for helt grunnleggende behov for å dekke krisa, til å engasjere publikum og skaffe nye abonnenter.