Finansmannen Arne Fredly vant fram på de viktigste punktene da PFU behandlet klagesaken mot Dagens Næringsliv 27. mai. Foto: Birgit Dannenberg

Fredly må spesifisere DN-krav

Investor Arne Fredly må oppgi hvor mye penger han krever av Dagens Næringsliv, før retten vil behandle injuriesøksmålet hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredly har gått til søksmål mot Dagens Næringsliv og fem av avisens medarbeidere, fordi han oppfatter at avisen har framsatt ærekrenkende påstander om ham. De omstridte beskrivelsene av enkelte av Fredlys aksjeoperasjoner sto på trykk i en serie kritiske artikler i november og desember 2007.

DN har bedt Oslo tingrett om å avvise søksmålet, fordi Fredly ikke har oppgitt noe beløp for oppreisning og erstatning. Dette har retten i prinsippet tatt til følge i en kjennelse fredag. Retten gir imidlertid Fredly anledning til å rette opp disse punktene i søksmålet.

Frist til 19. desember

Fredly gis frist til 19. desember med å rette stevningen, slik at den omfatter spesifikke krav for erstatning og oppreisning.

Fredly og hans prosessfullmektig Kyrre Eggen var ikke tilgjengelig for kommentarer fredag ettermiddag. Deres opprinnelige strategi var, i en første rettssak, å få fastslått at DN er ansvarlig for å ha framsatt ærekrenkende påstander. Deretter var planen å fremme krav om utmåling av erstatning og oppreisning i en ny sak.

Fredly har argumentert med at han har lidd store økonomiske tap som følge av omtalen, og at erstatningen derfor kan bli betydelig. Utmålingen ønsket han imidlertid å overlate til retten etter at ansvarsforholdet var klarlagt.

Retten ikke enig

I sin slutning skriver imidlertid tingrettsdommer Espen Lindbøl:

«Etter tingrettens vurdering tilsier sammenhengen mellom ansvarsgrunnlaget og utmålingen i ærekrenkelsessaker at det oftest vil være uhensiktsmessig å la utmålingen av erstatningen utstå til en ny sak».

Før avgjørelsen i Oslo tingrett forelå, uttalte Fredly til Journalisten.no at han er innstilt på å etterkomme et eventuelt krav fra retten om å oppgi konkrete beløp. Også i selve søksmålet ba Fredly og Eggen om en slik mulighet, dersom retten skulle konkludere med at formalitetene ikke var i orden.

Juridisk prosedyre

22. oktober møttes partene til et planleggingsmøte i Oslo tingrett, i anledning Fredlys søksmål. Fredly og DN fikk frist til fredag 31. oktober med sine siste prosessanførsler, slik at dommer Lindbøl kunne ta stilling til DNs avvisningskrav.

DN og avisens prosessfullmektig Vidar Strømme krevde at retten måtte avvise søksmålet på såkalt prosessuelt grunnlag, fordi Fredly og Eggen ikke hadde oppgitt noe erstatnings- og oppreisningsbeløp. DN mener at det ikke er anledning til å kreve oppreisning uten å oppgi et konkret beløp, noe tingretten altså har gitt de saksøkte rett i.

– Dette er den eneste injuriesaken jeg vet om der saksøkeren ikke har oppgitt beløp, men kun krevd en dom som fastslår ansvaret. Dette er ikke mulig når det gjelder oppreisning, man kan ikke utmåle beløp i ettertid. Det må gjøres i forbindelse med ansvarsspørsmålet, uttalte Strømme til Journalisten i etterkant av planleggingsmøtet 22. oktober.

Saken opp til våren

Dersom retten aksepterer et justert søksmål fra Fredly, vil selve rettssaken bli gjennomført i første halvår 2009. Foreløpig oppstartsdato er satt til 20. april 2009, som er nesten ett år etter at Fredly vant fram med en tilsvarende klage til Pressens Faglige Utvalg.

I tillegg har Fredly bedt retten om å pålegge DN og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse å utlevere DNs bidrag til årets Skup-pris, «Rapport fra innsiden».

– Tingretten har gitt oss medhold i at det ikke var adgang til å anlegge et slikt søksmål som Fredly gjorde. Det var altså all grunn til å protestere fra vår side. Om saken skulle avvises eller om Fredly skulle få rette feilene var ikke så sentralt. Vi får nå se hva Fredly vil gjøre. Saken er i hvert fall ikke lenger på feilspor, sier Strømme.

Powered by Labrador CMS